Premieră: UE începe să taie fondurile europene destinate Poloniei pentru a recupera amenzile neplătite, care au depășit 60 de milioane de euro / CJUE a sancționat Varșovia pentru că nu a respectat o hotărâre din septembrie de a închide o mină de lignit
Uniunea Europeană (UE) a demarat marți un proces fără precedent de recuperare a unei amenzi neplătite impusă Poloniei, deoarece țara continuă să conteste sistemul juridic al blocului comunitar, relatează Bloomberg.
Prima astfel de acțiune întreprinsă vreodată de UE marchează cea mai recentă lovitură în conflictul care ar putea escalada și mai mult în săptămânile următoare, în timp ce Bruxelles-ul se pregătește să pedepsească Polonia și Ungaria prin reținerea ajutorului lor financiar pentru îndepărtarea de la principiile democratice.
Varșovia încă nu a plătit o penalizare zilnică de 500.000 de euro stabilită de judecătorii UE pentru că nu a închis o mină de lignit de la frontiera cu Cehia, în ciuda a patru cereri de plată trimise de Comisia Europeană (CE). Termenul limită de 60 de zile pentru prima cerere de plată a expirat pe 18 ianuarie.
Executivul UE a informat marți autoritățile poloneze că va începe să deducă aproximativ 15 milioane de euro plus dobândă din fondurile bugetare alocate Varșoviei, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei. Suma totală a amenzii a depășit deja 60 de milioane de euro.
„La efectuarea compensării, Comisia își îndeplinește obligația legală de a încasa penalitățile financiare impuse de instanță în conformitate cu ordinul său din 20 septembrie 2021”, a declarat Balazs Ujvari, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Guvernul polonez a transmis că CE ar acționa „nelegal” dacă începe să deducă amenda neplătită din fonduri UE. Comisia va începe deducerea fondurilor din plățile UE alocate Poloniei după 10 zile lucrătoare.
Încă o amendă
Curtea Europeană de Justiție a impus sancțiunea financiară în septembrie, după ce Polonia nu a respectat a hotărârea de a închide mina Turow, despre care Republica Cehă spune că drenează rezervele de apă din regiunea de graniță.
Varșovia susține că instalația furnizează combustibil unei centrale electrice din apropiere, care reprezintă până la 7% din sursa de alimentare a țării.
Guvernul a ajuns săptămâna trecută la un acord cu Cehia, care ar duce, de asemenea, la retragerea dosarului intentat de Praga. Va trebui să plătească în continuare amenda acumulată, potrivit Comisiei.
Separat, Polonia a primit un ultimatum de 45 de zile luna trecută pentru a plăti o amendă zilnică de un milion de euro legată de decizia instanței supreme a UE de a desființa o controversată Cameră Disciplinară pentru judecători, similară cu SIIJ din România.
Varșovia riscă, de asemenea, să piardă peste 130 de miliarde de euro din bugetul pe șapte ani al blocului comunitar, odată ce UE va lansa noul său mecanism de stat de drept pentru erodarea independenței justiției sale, o mișcare care ar putea fi luată chiar în luna februarie.
De asemenea, Bruxelles-ul reține cererea Poloniei de 36 de miliarde de euro din fondurile alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență post-COVID-19, din cauza problemelor legate de statul de drept.
Sursa foto: warsawinstitute.org
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.