G4Media.ro

Premierul Australiei critică procedurile judiciare lansate împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange: „Deja…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Premierul Australiei critică procedurile judiciare lansate împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange: „Deja e prea mult”

Premierul australian Anthony Albanese a denunţat joi procedurile judiciare lansate cu mulţi ani în urmă de SUA şi Regatul Unit împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, considerând că „deja e prea mult”, relatează AFP, transmite Agerpres.

Albanese a făcut această remarcă în contextul în care miercuri parlamentul australian a adoptat, cu susţinerea sa, o moţiune în care cere încetarea urmăririlor penale lansate împotriva lui Assange, pentru ca acesta să se poată întoarce la familia sa în Australia.

Doi magistraţi britanici urmează să examineze pe 20 şi 21 februarie decizia adoptată pe 6 iunie anul trecut de Înalta Curte de Justiţie de la Londra de a-i refuza lui Assange apelul împotriva extrădării sale în SUA, acceptată cu un an înainte, în iunie 2022, de guvernul britanic.

Julian Assange, în vârstă de 52 de ani, cetăţean australian, se află în închisoare la Londra din aprilie 2019 şi riscă să petreacă alte câteva zeci de ani după gratii în SUA, unde este urmărit pentru publicarea începând din 2010 a peste 700.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţi militare şi diplomatice americane, în special din Irak şi Afganistan.

„Părerile despre conduita domnului Assange sunt diverse. Dar indiferent ce spun oamenii, această problemă nu poate să dureze la infinit”, a declarat Albanese în parlament, subliniind că toţi australienii sunt de acord că este „destul”.

El a menţionat că a discutat despre cazul Assange „la cel mai înalt nivel” în Marea Britanie şi SUA şi a insistat că guvernul australian are datoria de a apăra interesele cetăţenilor săi, citând cazul jurnalistei australiene de origine chineză Cheng Lei, care a fost eliberată la începutul lui octombrie după peste trei ani de detenţie în China sub acuzaţia de spionaj.

Premierul australian a evocat şi „succesele” diplomatice obţinute în privinţa unor australieni deţinuţi în Vietnam şi Myanmar. Economistul australian Sean Turnell, consilier apropiat al liderei birmane Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere prin lovitura militară de acum trei ani, a fost eliberat în noiembrie 2022, după 650 de zile de detenţie în urma condamnării sale pentru spionaj. La rândul său, disidentul vietnamez Chau Van Kham, deţinător al cetăţeniei australiene şi arestat în 2019 în Vietnam pentru terorism, a fost eliberat în iulie anul trecut.

Anthony Albanese a mai precizat că Australia nu intenţionează să „interfereze” cu mecanismele judiciare ale altor state, dar îşi „poate afirma cu fermitate opiniile”.

Julian Assange a fost arestat de poliţia britanică în 2019, după şapte ani petrecuţi la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era urmărit pentru viol, cazul fiind însă clasat în 2019. În prezent australianul se află în închisoare de înaltă securitate Belmarsh din sud-estul Londrei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...