G4Media.ro

Premierul Australiei insistă la Beijing pentru eliberarea jurnalistei Cheng Lei, arestată de…

sursa foto: Captură video

Premierul Australiei insistă la Beijing pentru eliberarea jurnalistei Cheng Lei, arestată de trei ani pentru ”încălcarea legii secretelor de stat”

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a cerut sâmbătă Beijingului eliberarea jurnalistei chinezo-australiene Cheng Lei, la împlinirea a trei ani de la arestarea acesteia sub acuzaţia de încălcare a legii secretelor de stat din ţara asiatică, transmite EFE, citată de Agerpres.ro.

„Cheng Lei ar trebui să fie eliberată. Trei ani este prea mult (…) Ea nu merită acest tratament”, a declarat Albanese presei, subliniind că Australia va continua să facă presiuni „la cele mai înalte niveluri” pentru respectarea drepturilor cetăţeanului său.

„Vom continua să insistăm asupra acestui lucru de fiecare dată când Australia se va întâlni cu China. Este important ca drepturile sale umane să fie respectate, în calitate de cetăţean australian”, a subliniat liderul de la Canberra.

Cheng, a cărei sentinţă este încă necunoscută după ce a fost judecată anul trecut în spatele uşilor închise, este deţinută într-un loc secret din Beijing, fără niciun contact cu copiii săi şi familia.

Jurnalista în vârstă de 48 de ani, care înainte de a fi arestată prezenta o emisiune TV la postul de stat chinez CGTV, a rupt tăcerea joi cu o scrisoare în care arată cât de dor îi e de copiii săi şi descrie locul de detenţie.

„Nu am mai văzut un copac de trei ani (…) îmi lipseşte soarele (…) cel mai mult îmi lipsesc copiii mei”, a spus jurnalista în scrisoarea pe care a dictat-o unui oficial australian la Beijing şi care a fost ulterior înmânată partenerului ei Nick Coyle.

De-a lungul scrisorii, Cheng descrie amintiri legate de copiii săi minori şi sentimente nostalgice despre viaţa sa în ţara oceanică, unde a ajuns când era copil.

Pe lângă prezentatoarea de televiziune, guvernul australian caută eliberarea scriitorului chinezo-australian Yang Hengjun, care a fost reţinut în 2019 în China şi judecat în mai 2021 cu uşile închise pentru spionaj, în cazul căruia sentinţa sa este de asemenea necunoscută.

Relaţia tensionată dintre Australia şi China cunoaşte un moment de uşoară apropiere în urma unor întâlniri recente între reprezentanţi guvernamentali, primele după mai mulţi ani de blocaj din cauza diferitelor confruntări diplomatice între cele două ţări care totuşi menţin schimburi comerciale bilaterale extinse.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...