G4Media.ro

Premierul britanic Boris Johnson majorează taxele pentru a combate criza din sistemul…

Sursa foto: Twitter/ UK House of Commons

Premierul britanic Boris Johnson majorează taxele pentru a combate criza din sistemul de sănătate și asistență socială

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a stabilit marți planuri de creștere a impozitelor asupra lucrătorilor, angajatorilor și unor investitori pentru a încerca să remedieze o criză de finanțare a sănătății și asistenței sociale, potrivit Reuters.

Măsura i-a deranjat pe unii colegi conservatori din partidul său de la guvernare pentru că ar încălca promisiunile electorale.

După ce a cheltuit sume uriașe de bani pentru combaterea pandemiei de COVID-19, Johnson se întoarce la o promisiune electorală de a aborda sistemul șubred de asistență socială din Marea Britanie, unde se estimează că costurile se vor dubla pe măsură ce populația îmbătrânește în următoarele două decenii.

Mutarea lui Johnson vine în încercarea de a face față unei restanțe în sistemul de sănătate al Marii Britanii, care așteaptă de luni de zile finanțare de la Serviciul Național de Sănătate administrat de stat, după ce resursele au fost reorientate pentru a face față COVID-19.

„Ar fi greșit să spun că putem plăti această restanță fără a lua deciziile dificile, dar responsabile cu privire la modul în care o finanțăm”, a declarat Johnson în fața parlamentarilor britanici.

„Ar fi iresponsabil să facem față costurilor datorate împrumuturilor mai mari și datoriei mai mari”, a spus el.

Politicienii britanici au încercat ani de-a rândul să găsească o modalitate de a oferi bani sistemului de asistență socială, deși prim-miniștrii conservatori și laburiști succesivi au evitat subiectul pentru că se temeau că ar supăra alegătorii și propriile lor partide.

Ignorând neliniștea din partidul său, Johnson a subliniat ceea ce el a descris ca o nouă taxă de sănătate și asistență socială, care va genera creșterea ratei impozitelor pe salarii plătite atât de lucrători, cât și de angajatori, cu 1,25 puncte procentuale, cu aceeași creștere aplicată și impozitului asupra dividendelor acționarilor.

El a spus că majorările vor aduce 36 de miliarde de lire sterline la bugetul de stat în următorii trei ani.

Ministrul de finanțe, Rishi Sunak, a subliniat mai târziu că țara nu se mai poate întoarce rolul extins al statului în asistența socială. „Acesta este un rol permanent nou pentru guvern și, ca atare, avem nevoie de un nou mod permanent de a-l finanța”, a declarat el într-o conferință de presă.

Lira a scăzut față de euro și dolar după acest anunț, despre care Institutul pentru Studii Fiscale a spus că va crește povara fiscală a Marii Britanii la 35% din PIB – un record în timp de pace.

Johnson a încercat calmeze vocile negative din cadrul propriului său partid, care de zeci de ani s-a poziționat ca un apărător al taxelor mici. Unii parlamentari se tem că aceste majorări le-ar putea pierde sprijinul la alegerile din 2024.

Johnson a spus mai târziu că nu dorește alte creșteri de impozite, dar a refuzat să le excludă în totalitate atunci când a fost întrebat.

Johnson a spus că este necesară o reformă pe termen lung pentru a putea susține îngrijirea persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități britanice, care nu vor mai face față unor costuri de îngrijire zdrobitoare care i-au obligat pe mulți să-și vândă casele.

„Nu poți repara sănătatea și asistența socială fără o reformă pe termen lung. Planul pe care îl prezint astăzi va rezolva toate aceste probleme împreună”, a spus premierul britanic.

„Accept că acest lucru încalcă un angajament din manifestul din 2019, nu este ceva pe care îl fac cu ușurință, dar o pandemie globală nu era în manifestul nimănui”, a mai precizat Boris Johnson.

Sursa foto: Twitter/ UK House of Commons

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Parca nu erau bani la NHS că erați in UE. Acum că ați iesit sunt și mai putini. Pare că va merge bine acolo peste gârlă.

    • Au acolo niște minoritari care tot toarnă copii și nu lucrează. După ce primesc locuită socială se despart în acte și mai primesc una. Pe una o închiriază. Cum toate s-au scumpit cerințele taietorilor de frunze la câini au crescut.

  2. Au revenit la normalitatea britanica: cizmarii din Pakistan sa le scoata dintii cariati, iar ei sa mearga la toaleta pub-ului, ca nu au bani de instalator. Nu le-a placut de est-europeni.