Premierul britanic Keir Starmer apreciază strategia Italiei împotriva migraţiei ilegale
Premierul britanic Keir Starmer, aflat luni într-o vizită la Roma, a salutat „progresele remarcabile” ale Italiei în combaterea migraţiei ilegale şi este „foarte interesat” de preluarea metodelor respective în Regatul Unit, transmite Agerpres.
Într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa italiană, Giorgia Meloni, Starmer a remarcat că guvernul Italiei a reuşit în ultimul an să reducă cu 60% numărul de migranţi sosiţi pe mare.
Reuters reaminteşte că rezultatul respectiv a fost obţinut inclusiv printr-un acord cu Albania care a fost comparat cu eforturile britanicilor de a deporta imigranţi în Rwanda.
Guvernele de la Roma şi Tirana au încheiat în februarie o înţelegere pentru transferul anual a 36.000 de azilanţi din Italia în centre de detenţie din Albania; conservatorii britanici, aflaţi la putere până în aprilie, încercaseră să implementeze un program de deportare în Rwanda a imigranţilor ilegali şi a unor azilanţi.
Întrebat despre modul în care Londra ar putea reproduce modelul italo-albanez, Starmer a răspuns: „Mă aflu aici pentru a discuta, aici la acest centru de coordonare şi cu prim-ministrul (Meloni), despre modul în care facem faţă migraţiei ilegale. Aici au avut loc unele reduceri foarte dramatice. De aceea vreau să înţeleg cum s-a ajuns la asta. Se pare că este vorba despre activitatea în amonte în unele ţări din care vin oamenii”.
Ministrul britanic de interne Yvette Cooper insistase anterior că acordul între Roma şi Tirana nu este similar cu planul legat de Rwanda, la care laburiştii au renunţat când i-au înlocuit la guvernare pe conservatorii britanic. Ea a susţinut într-un dialog cu BBC că „este foarte, foarte diferit. Deci aranjamentul pe care îl au ei – şi atenţie, încă nu funcţionează, deci nu ştim cum va merge – este o abordare, foarte, foarte diferită”.
Cooper a declarat pentru programul matinal BBC Breakfast că guvernul din care face parte este interesat de patru domenii urmărite de italieni; în afară de programul din Albania, ea a enumerat combaterea „criminalităţii organizate legate de imigraţie”, acţiunile din state din nordul Africii pentru a împiedica migranţii să traverseze Marea Mediterană şi o schemă „importantă” de returnare a migranţilor.
Ea a replicat criticilor politicii italiene împotriva migraţiei arătând că „am avut întotdeauna un istoric de colaborare cu guvernele care au diferite partide politice nealiniate”.
Downing Street – cabinetul premierului britanic – a comunicat, ca răspuns la o întrebare despre eventuala îngrijorare a Regatului Unit privind tratamentul migranţilor în Tunisia, că guvernul trebuie să adopte o „abordare internaţională a unei probleme internaţionale”.
Legat de unele informaţii conform cărora în Tunisia au fost abandonaţi migranţi, o purtătoare de cuvânt a executivului de la Londra a declarat că „evident luăm asta foarte în serios şi dorim să colaborăm mai îndeaproape cu ţările din amonte. Principiile pe care le urmăm în tot ceea ce facem este să fie fezabil, convenabil şi în conformitate cu legislaţia umanitară internaţională. Este însă vital să împiedicăm oamenii să pornească în aceste călătorii, am văzut prea multe decese în Mediterana şi în Canalul Mânecii”.
Guvernul Regatului Unit a comunicat că nu intenţionează să creeze noi proceduri mai sigure şi legale pentru obţinerea azilului.
Starmer a afirmat că pune capăt politicii conservatorilor privind deportările în Rwanda ca una din primele măsuri după preluarea funcţiei de prim-ministru. Înaintea vizitei în Italia, el a promis că nu vor mai exista „şmecherii” pentru reducerea migraţiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank