Premierul bulgar, Nikolai Denkov: Eliminarea embargoului pentru importurile de cereale ucrainene va ieftini alimentele de bază
„Credem că este corect să permitem importurile din Ucraina”, a declarat miercuri premierul bulgar Nikolai Denkov, înaintea şedinţei de guvern, transmite agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres.
Denkov a adăugat că eliminarea embargoului pentru importurile de cereale ucrainene va reduce preţul alimentelor de bază, lucru de care vor beneficia oamenii cu venituri reduse.
Potrivit premierului bulgar, subiectul fierbinte este interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în unele ţări europene. Există două puncte de vedere, acela al producătorilor de cereale, care vor ca embargoul să continue şi acuză guvernul de „lipsa oricărui sprijin din partea statului pentru acest sector”.
Cel de al doilea punct de vedere este acela al guvernului, a spus Denkov, care este preocupat de asigurarea unor preţuri reduse la alimente şi nutreţuri, o inflaţie mică, venituri la buget mai mari din importuri şi exporturi fără a stimula inflaţia şi sprijinirea cultivatorilor de cereale afectaţi.
„Să fim clari, reluarea importurilor din Ucraina va reduce preţul alimentelor de bază, va diminua inflaţia, ceea ce va ajuta oamenii cu venituri reduse şi va major veniturile la buget din importuri şi exporturi”, a spus premierul bulgar.
Potrivit lui Nikolai Denkov, până acum în 2023, interzicerea importului de cereale ucrainene a provocat pagube de 146 milioane de leva din TVA neplătit, bani care ar fi putu fi utilizaţi pentru educaţie, sănătate, cultură sau susţinerea sectorului agricol. Aceste fonduri ar asigura funcţionarea fabricilor de ulei rafinat şi biodiesel care lucrează pentru pieţele internă şi externe.
„De acea, credem că este corect ca importurile din Ucraina să fie reluate, deoarece în acest an au fost plătite fermierilor ajutoare şi subvenţii în valoare de două miliarde de leva”, a spus Denkov, care s-a declarat surprins că „un sector care a primit două miliarde de leva pe an poate susţine că nu există niciun fel de sprijin de la stat”.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Asen Vassilev, a spus, potrivit Novinite că „până la sfârșitul anului, ne așteptăm ca pagubele să fie de 40 de milioane de leva pe lună, dacă tendința va continua. Prin această decizie nechibzuită, cabinetul interimar a privat trezoreria de venituri și a făcut ca întregul popor bulgar să plătească o pâine mai scumpă, făină mai scumpă, ulei și, prin urmare, prețuri mai mari pentru produsele lactate și din carne. Și toate acestea pentru a proteja un sector care anul trecut a generat un profit de 2,5 miliarde de leva. Politica rezonabilă este că, dacă există producători care ar fi cu adevărat dezavantajați și ar pierde, ar trebui să existe un ajutor specific pentru acei producători. Dar să se elibereze importurile pentru a genera venituri în trezorerie și a mânca alimente mai ieftine. Aceasta este o decizie responsabilă în favoarea tuturor cetățenilor bulgari.”
Din cele două miliarde de leva, 890 de milioane sunt de la Fondul de Stat pentru Agricultură al UE, 388 milioane de leva de la Fondul de Stat pentru Agricultură al bugetului de stat, care merg spre susţinerea fermierilor, alte 390 milioane de leva de la bugetul central şi 290 milioane de leva de la bugetul Ministerului Agriculturii. „Acuzaţia că statului nu îi pasă de sectorul agricol nu este adevărată. Ar fi bine dacă şi sectorului agricol i-ar păsa de stat atunci când îşi formulează cererile”, a spus premierul bulgar.
Denkov a menţionat faptul că de la începutul lunii septembrie, guvernul a cerut sectorului agricol european să limiteze adaosurile în lanţul de la producătorul agricol până la consumatorul final. Este analizat un mecanism pentru a limita aceste adaosuri ca o măsură temporară pentru a susţine producătorii şi consumatorii, a spus premierul bulgar. Potrivit acestuia, vor fi solicitate Comisiei Europene noi despăgubiri pentru pierderile fermierilor bulgari, în special pentru cei care cultivă floarea soarelui.
„Ne vom adăuga coridoarelor de export de cereale din Ucraina ca rută de tranzit spre porturile din Bulgaria şi Grecia pentru a exporta cereale din regiune spre alte regiuni care au nevoie. Vom cere sprijin de la Comisia Europeană pentru această activitate. Vom întări controalele fitosanitare la importuri pentru a asigura sănătatea cetăţenilor. În acest fel, ne vom arăta ca o naţiune responsabilă care îi pasă de întreaga societate nu doar de un singur sector”, a spus premierul Nikolai Denkov.
„Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei, Kiril Vatev este într-o situaţie dificilă pentru că evident că există o ciocnire de interese, care a fost foarte clară la reuniunile sale, pe de o parte cu producătorii de floarea soarelui şi pe de altă parte cu producătorii de ulei, care au avut solicitări complet opuse. Este clar că sunt interese diferite. Este foarte important ca decizia care va fi luată să aibă în vedere priorităţile principale ale ţării şi guvernului”, a adăugat Nikolai Denkov
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii