G4Media.ro

Premierul bulgar Nikolai Denkov: Vom vedea unde va fi limita condițiilor acceptabile…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul bulgar Nikolai Denkov: Vom vedea unde va fi limita condițiilor acceptabile și inacceptabile pentru Schengen în zilele și săptămânile următoare. Nu vom accepta condiții suplimentare care nu corespund cu ceea ce se așteaptă de la alte țări

Actualizare: Am eliminat din titlu și din text o formulare referitoare la România care în articolul 24Chasa părea atribuită premierului bulgar Nikolai Denkov, dar care, în realitate, nu a fost utilizată de acesta. Formula corectă este cea redată de Mediapool, via Rador: „Pe de altă parte, există o oarecare inconsecvență privind România, dar sunt sigur că până la urmă vom echilibra pozițiile, pentru că noi trebuie să lucrăm împreună cu România. Negocierile vor continua până în ultima zi lucrătoare a acestui an”.

Articolul inițial: Premierul bulgar Nikolai Denkov a răspuns recent, pe Facebook, la întrebările cetățenilor și jurnaliştilor cu ocazia împlinirii, pe 6 decembrie, a șase luni de mandat în fruntea guvernului de la Sofia. El a spus că Bulgaria nu va accepta condiții suplimentare din partea Austriei, dar e de acord să întărească paza frontierelor pentru aderarea la Schengen.

„Vom vedea unde va fi limita condițiilor acceptabile și inacceptabile pentru Schengen în zilele și săptămânile următoare. Nu vom accepta condiții suplimentare care nu corespund cu ceea ce se așteaptă de la alte țări”, a declarat Denkov. Premierul a spus însă că Bulgaria va accepta cererile Vienei de a întări paza la frontieră.

„Pe de altă parte, există o oarecare inconsecvență privind România, dar sunt sigur că până la urmă vom echilibra pozițiile, pentru că noi trebuie să lucrăm împreună cu România. Negocierile vor continua până în ultima zi lucrătoare a acestui an”

Reamintim că premierul român Marcel Ciolacu a amenințat în trecut că dacă Austria continuă să blocheze extinderea Schengen, România va da Viena în judecată la Curtea Europeană de Justiție. Pe de altă parte, când ministrul austriac de Interne a anunțat în acest week-end că țara sa ar fi de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen cu aeroporturile, Ciolacu a avut o ieșire triumfală pe Facebook.

Denkov a comentat că Bulgaria insistă pentru intrarea deplină în Schengen. „Rămâne însă problema cozilor lungi la frontierele terestre, care este în mare parte o problemă pentru business, a adăugat premierul. Potrivit acestuia, este o problemă nu numai pentru afacerile bulgare, ci și pentru cele austriece. Prin urmare, continuăm negocierile în ideea că putem avansa și în această direcție”, a spus Denkov.

Se va căuta o abordare pragmatică, nu confruntarea

Denkov a fost precaut cu privire la introducerea unei acțiuni colective la Curtea UE dacă nu suntem acceptați în Schengen. „Dacă se trece la procese judiciare, asta va dura ani, iar în acest timp noi vom fi blocați pentru Schengen, fără posibilitatea unei soluții”, a spus Denkov.

(Traducerea Rador: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Domnul ministru Denkov are perfectă, dar perfectă dreptate.

    • Intotdeauna am apreciat ca bulgarii au avut mai mult caracter decat noi. Si in razboiul din Ucraina s-au implicat mult mai mult, au donat mult mai mult.

  2. Norocul nostru că suntem la pachet cu Bulgaria care nu acceptă umilința la care a încercat să ne supună groful austriac. Nu-mi vine să cred cât de superficiali si fără viziune sunt politcienii români. Odată acceptată firmitura air schengen se va considera că am primit destul pentru următorii 10 ani la pachet cu obligația de a primi refugiați cu potențial terorist pe termen indefinit. Lose-lose situation

  3. da ne dau astia lectii noua? noi care suntem bine vazuti peste tot , chiar si in africa? a avut grija INSUSI MARELE DULAP (zis si hakuna matata) de asta .. el mananca diplomatie cu vorbitori de germana precum Austria

  4. Si din pacate are dreptate. Balcanismul nostru parca este mai pregnant decat cel al bulgarilor. Dar, ce nu ar face domnul merdenea sa castige ceva voturi. Orice, chiar si slugareala ieftina catre Viena, ca deh degeaba esti prim ministru daca ai stofa de slugarnic, cam cum este tot PSD-ul de altfel si ceva din PNL.

  5. Inconsecventa este a politicienilor români, care negociază în numele statului avantaje personale.

    Apoi, cum nu există perspectiva reală a aderării, vor trece mulți ani, indiferent dacă se inițiază vreo acțiune juridică sau nu.

    În ceea ce privește aderarea “aeriană”, ea este o găselniță a Austriei care dorește să scape de migranți prin Bulgaria și România așa cum procedează Italia cu Albania.

    • Există totuși o mare diferență, Albania este o țară musulmană , sunt șanse de integrare a refugiaților.

    • @Albert O
      Nu integrarea migranților în Albania dorește Italia, ci construirea unui lagăr pentru 3000 de persoane, unde să fie identificați și cazați până la returnarea în țările de origine.

  6. Nu inteleg agitatia asta. A zis Olanda vre o secunda ca le da ok ul bulgarilor? Se vb de parca e totul ok cu Olanda si Austria si nu se inteleg acum la mici detalii 😂😂😂

  7. Premierul bulgar are dreptate din punctul de vedere al țării sale ,iar opoziția vizează cotele de migranți sirieni și afgani din Austria pe care ar trebui să îi preia Bulgaria,problemă valabilă și pentru România.Dar bulgarii nu renunță la negocieri,cu toate că nu-i interesează intrarea în SChengen doar cu aeroporturile.

  8. Nu cred că ar fi corect ca România să se decupleze de Bulgaria în procesul de aderare ,având în vedere și viitoarele proiecte comune , dar și regionale pe ruta România-Bulgaria-Grecia.

  9. În fond ce dorește Austria e doar un joc electoral,amânarea deciziei finale până după alegerile din toamna anului 2024,însă e clar că România s-ar mulțumi și cu un succes de etapă.

  10. In toata povestea asta…. a auzit cineva ce a spus OLANDA? =))))))

  11. Schengenul este „in aer” by Ciordacu

  12. Nouă ne spuneţi când noi trăim zi de zi cu ei şi consecvenţa lor atâta de tare s-a degradat de nici nu mai ţine de la o emisiune al lui Gâdea la alta şi de dimineaţă până la amiază iar până deseară o iau de la capăt.
    Asta este nimica şi să vedeţi când amândouă partide votează aceleaşi trăsnăi apoi se ceartă între ele pe ce au făcut crezându-se în opoziţie de ajung în spre seară să îşi dea seama că nu sunt nici una la guvernare şi aruncă vina pe USR că ei încă cred că USR sunt la guvernare, daaa.
    Există totuşi o explicaţie şi trebuie să îi înţelegeţi că ştiu că nu mai sunt lideri de top în sondaje şi disperarea ia făcut să apuce apucături tot mai stranii.

  13. Până și bulgarii ne dau lecții de demnitate. Au înțeles și ei că oamenii politici de la noi, indiferent de apartenență și de nivelul la care activează nu pot să fie bănuiți că ar avea „coloana vertebrală” și demnitate. Dacă lor le este bine ce contează ce vor ăia care îi votează.

  14. „Bulgaria este pe cale să renunțe la taxa pentru transferul de gaz rusesc” e…iata ca renunta si ei la cv, prin santaja.re desigur, doar sa intre in Schengen! DEMNITATEEEEE =))))))))

  15. La olandezi nu e clară situația guvernului, criza guvernamentală îi bântuie din interior și până când nu sunt clari decidenții mandatați să ia o decizie agreată nu avem poziția lor.

  16. Până una alta constat că propaganda bulgărească cu o anume linie impusă(probabil pro-rusă,dinspre președintele Rumen Radev), băgă strâmbe la greu împotriva premierului proeuropean Denkov,gândind că va face zâzanie între România și Bulgaria pe subiect.E clar că și bulgarii sunt interesați de Schengen în forma de dialog inițiată de Austria,altminteri nu mai participau la negocieri.

  17. În ce privește limitele negocierii lucrurile sunt clare într-o singură privință, în sensul că nu se negociază acum intrarea pe cale terestră în Schengen, ci condițiile puse de Austria pentru intrarea celor două țări pe cale aeriană în Schengen.