Premierul bulgar vede „ambiții imperiale” în spatele declarației lui Putin, care a spus că întreaga coastă a Mării Negre a fost a Rusiei
Declarația lui Vladimir Putin potrivit căruia întreaga coastă a Mării Negre a fost în trecut a Rusiei trădează „ambiții imperiale pe seama mai multor țări care sunt acum în UE” și ar trebui să pună Europa în gardă, a declarat vineri premierul bulgar Nikolai Denkov, scrie Euractiv.
Vorbind cu presa la sosirea în cea de-a doua zi a summitului UE, dedicată în mare parte Ucrainei, Denkov a fost rugat să comenteze o declarație făcută de președintele rus în timpul maratonului său anual de discuții televizate.
Putin a ținut o prelegere în fața publicului despre istoria Ucrainei, așa cum este văzută de Kremlin și, după o lungă introducere, a făcut comentarii interpretate de presa din Bulgaria ca o aluzie la posibile revendicări teritoriale.
„Întreaga coastă a Mării Negre a devenit rusă după războaiele ruso-turce”, a spus Putin, referindu-se probabil la războiul din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a fost eliberată de sub dominația otomană.
Evaluarea sa nu este însă adevărată, notează Euractiv.
Tratatul de la San Stefano, favorabil Rusiei și semnat nu departe de Bosfor, a fost modificat patru luni mai târziu prin Tratatul de la Berlin, care a redus substanțial câștigurile Rusiei, ceea ce înseamnă că imperiul a controlat doar o mică parte din sudul coastei Mării Negre și, în orice caz, nici măcar un centimetru din actuala coastă bulgară a Mării Negre.
Potrivit narațiunii Kremlinului, ceea ce a făcut cândva în istorie parte din Rusia se califică pentru o „întoarcere la patria mamă” într-un stat care nu cunoaște granițe.
„Dacă ne uităm în urmă cu câțiva ani, vom găsi declarații succesive [ale Rusiei] care conțin ambiții imperiale, iar aceste ambiții sunt în detrimentul mai multor țări care sunt acum în UE”, a declarat Denkov și a continuat:
„Într-o anumită măsură, acest lucru nu este ceva nou, dar, pe de altă parte, trebuie să luăm în serios astfel de declarații, pentru că, dacă înainte sunau doar ca niște cuvinte, de curând ele arată ca un plan de acțiune, așa că, într-adevăr, trebuie să fim foarte atenți.”
Rugat să detalieze ce ar trebui să facă Bulgaria, el a spus:
„Trebuie să analizăm cu atenție care vor fi următorii pași ai Rusiei și să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru ei. O serie de persoane, inclusiv eu, spun că trebuie să fim pregătiți și sper că societatea bulgară va înțelege că trebuie să fim atenți în acest sens.”
O parte a societății bulgare, din motive istorice, nutrește sentimente de prietenie față de Rusia, iar unele partide politice exploatează aceste atitudini în beneficiul Kremlinului, cel mai recent exemplu fiind încercările în curs de a împiedica demolarea monumentului armatei sovietice din Sofia.
Întrebat dacă Rusia ar folosi numărul mare de cetățeni ruși care trăiesc în Bulgaria ca argument pentru revendicări teritoriale, el a spus că nu ar face o astfel de legătură.
Se estimează că aproximativ 300.000 de cetățeni ruși au cumpărat proprietăți imobiliare în Bulgaria, majoritatea pe coasta Mării Negre.
Întrebat ce măsuri ar trebui să ia Bulgaria, el a spus că acestea sunt integrarea armatei bulgare în structurile NATO, modernizarea armamentului său și continuarea antrenamentului comun al forțelor bulgare cu trupele NATO.
„Trebuie să fim pregătiți în cazul în care, Doamne ferește, se întâmplă ceva”, a conchis Denkov.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank