Premierul Bulgariei, la o întâlnire cu șeful NATO: Poate că un al doilea pod peste Dunăre, lângă cel de la Ruse, ar fi un punct foarte interesant, de importanță strategică
Comasarea trupelor ruseşti la granița cu Ucraina, relațiile cu Rusia și situația de la Marea Neagră au fost câteva dintre subiectele discutate de premierul bulgar, Kiril Petkov, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul primei vizite a noului premier la Bruxelles. Cei doi și-au exprimat satisfacția cu privire la întâlnire și au subliniat că dialogul a fost constructiv, transmite Dnevnik, citată de Rador.
Bulgaria a primit o evaluare foarte bună pentru eforturile și contribuția sa la stabilitatea din regiunea Balcanilor de Vest, relatează BNT.
A fost apreciat şi faptul că Bulgaria își reafirmă angajamentul de a continua creşterea cheltuielilor pentru apărare. Stoltenberg a declarat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul premier bulgar, iar Petkov l-a invitat pe secretarul general al Alianței în Bulgaria.
„O eventuală agresiune rusă și încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei ar avea consecințe economice și politice foarte grave. Asistăm în prezent la o concentrare semnificativă, treptată și continuă a trupelor ruseşti în jurul Ucrainei – forțe armate, artilerie, tancuri, sisteme electronice de luptă, drone și zeci de mii de militari în stare de alertă.
Nu sunt clare intențiile din spatele acestor acțiuni, dar Rusia a folosit forța militară împotriva Ucrainei şi înainte. Sperăm într-un scenariu bun, dar ne pregătim pentru cel rău. Vedem și o retorică din ce în ce mai agresivă din partea rusă, stabilirea de linii roșii și acest lucru provoacă o îngrijorare crescândă în rândul aliaților”, a spus Stoltenberg la sfârşitul întâlnirii.
El a adăugat că NATO monitorizează îndeaproape acțiunile Rusiei, și-a sporit capacitățile de informații, oferă informații și continuă să sprijine Ucraina cu pregătire și echipamente.
„Noi trebuie să garantăm că îi putem proteja pe toți aliații NATO. Nu vedem o amenințare imediată la adresa niciunui aliat NATO, dar vedem tensiuni în creștere. Acest lucru este valabil mai ales pentru aliații din regiunea Mării Negre, iar Bulgaria este unul dintre aceștia”, a spus Stoltenberg.
Petkov a răspuns că ar putea exista o mare sinergie între infrastructura militară și cea civilă, care ar putea fi folosită și în scopuri de apărare.
„Poate că un al doilea pod peste Dunăre, lângă cel de la Ruse, ar fi un punct foarte interesant, de importanță strategică. În acest sens, când includem această investiție, cred că atingem ținta de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare”, a spus în engleză Petkov. „Bulgaria intenționează să aibă o comunicare constantă și o abordare constructivă pe subiectul legat de Ucraina și Rusia”, a adăugat el.
„Poziția noastră este în concordanță deplină cu cea a NATO și UE, așa cum am afirmat foarte clar. Credem cu adevărat că o abordare diplomatică și pașnică faţă de potențialele conflicte este cea mai bună modalitate de a face progrese. Și mă bucur că şi dvs. ați confirmat asta. Aceasta este prima noastră întâlnire.
V-am invitat în Bulgaria, voi fi foarte bucuros să avem ocazia să purtăm o discuţie mai detaliată la următoarea noastră întâlnire. Şi când vine vorba de investiții în apărare, de o nouă infrastructură militară, de modernizare, cred că avem multe de câștigat din astfel de investiții, mai ales dacă sunt făcute cu o abordare inteligentă și strategică. Acest lucru ar sprijini capacitățile NATO, dar și dezvoltarea economică a Bulgariei”, a spus Petkov.
Sursa: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii