Premierul Chinei avertizează asupra riscului „deglobalizării”
Premierul chinez Li Qiang a declarat luni că economia mondială se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza unei tendințe de „deglobalizare”, în cadrul unei reuniuni la Beijing a șefilor principalelor instituții financiare multilaterale, transmite Le Figaro.
„În contextul actual de încetinire a creșterii economice globale, această problemă conduce la o incertitudine sporită, perturbând profund funcționarea economiei mondiale”, a declarat Li Qiang. „Unele țări cresc considerabil taxele vamale, ridică bariere de protecție și multiplică restricțiile comerciale”, a adăugat el.
Numărul 2 din guvernul chinez s-a exprimat în deschiderea unui summit la Beijing numit „Dialogul 1+10”, la care au participat șefii unor organizații internaționale precum Fondul Monetar Internațional (FMI), Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și Banca Mondială.
Discuțiile se vor axa pe importanța menținerii cooperării internaționale pentru a stimula creșterea, precum și pe eforturile Chinei de a-și reforma și moderniza economia, potrivit presei de stat chineze. Liderii chinezi încearcă în mod activ să consolideze comerțul exterior în contextul revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump, care a promis să crească tarifele la importurile chineze. „Începând din 2020, numărul măsurilor comerciale discriminatorii în materie de comerț și investiții a crescut cu peste 5.600 pe an, față de 3.000 anterior”, a denunțat luni premierul chinez. „Tendința spre de-globalizare devine din ce în ce mai gravă”, a adăugat el.
China se confruntă cu un consum intern slab, cu o criză persistentă pe piața imobiliară și cu un context internațional nefavorabil exporturilor sale. Cu puțin timp înainte de discursul lui Li Qiang, autoritățile chineze au publicat cifrele privind inflația pentru luna noiembrie, în scădere la +0,2% față de anul precedent, un nou semn al cererii interne scăzute.
În primul său mandat, Donald Trump a dus un război comercial dureros cu China, acuzând-o de furt de proprietate intelectuală și de alte practici comerciale considerate „neloiale”. Președintele ales a promis să impună tarife și mai mari după preluarea mandatului luna viitoare. Luna trecută, Beijingul a prezentat o serie de măsuri menite să stimuleze comerțul exterior, inclusiv o extindere a asigurării creditelor de export, un sprijin financiar sporit pentru companiile străine și norme comerciale mai flexibile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii