G4Media.ro

Premierul chinez minimalizează riscurile economice, după ce FMI a cerut reforme

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / POOL / AFP

Premierul chinez minimalizează riscurile economice, după ce FMI a cerut reforme

Premierul chinez Li Qiang a minimalizat luni îngrijorările privind dificultăţile cu care se confruntă economia ţării sale şi a asigurat investitorii că Beijingul va accelera măsurile de sprijinire a creşterii, după ce directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut Guvernului din China să adopte reforme pro-piaţă, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

Încă există un potenţial uriaş pentru extinderea politicilor macroeconomice, deoarece creşterea preţurilor de consum este „relativ redusă”, iar nivelul datoriei guvernamentale nu este ridicat. Per ansamblu, cererea în China este „încă insuficientă”, a declarat Li, într-un discurs rostit la Forumul de dezvoltare organizat de China.

Deşi Li a recunoscut că mulţi sunt îngrijoraţi de riscurile din sectorul imobiliar chinez şi de nivelul datoriei autorităţilor locale, el a afirmat: „Unele dificultăţi şi probleme nu sunt atât de serioase cum cred oamenii. Măsurile luate pentru limitarea riscurilor în aceste zone arată evoluţii pozitive”.

A doua economie mondială a înregistrat un start solid în 2024, avansul exporturilor, al producţiei industriale şi al investiţiilor depăşind aşteptările. Aceste evoluţii au făcut să nu mai fie urgentă adoptarea de măsuri de stimulare pe termen scurt, deşi economiştii spun că este necesar mai mult sprijin pentru a atinge ţinta ambiţioasă de creştere din acest an, de 5%.

Vorbind la acelaşi eveniment, Kristalina Georgieva a declarat: „Cu un pachet cuprinzător de reforme pro-piaţă, creşterea economiei chineze ar putea fi considerabil mai rapidă decât în scenariul de bază (status-quo). Această creştere suplimentară s-ar putea ridica la 20% din expansiunea economiei reale în următorii 15 ani, în actualele condiţii, ceea ce ar adăuga economiei chineze 3.500 miliarde de dolari”.

Oficialul FMI a atras atenţia că sunt necesare măsuri pentru îmbunătăţirea sustenabilităţii sectorului imobiliar, reducerea riscurilor legate de datorii şi o concentrare mai mare pe consumul intern.

China trebuie să se bazeze mai mult pe consumul intern, sporind puterea de cumpărare a familiilor şi extinzând sistemul de securitate socială, inclusiv sistemul de pensii, „într-un mod responsabil din punct de vedere fiscal”, a explicat Georgieva.

În plus, China ar trebui să stabilească un cadru de reglementare robust pentru inteligenţa artificială (AI), statul asiatic fiind lider în rândul pieţelor emergente în domeniul capacităţii AI, a adăugat şeful FMI.

China are „un potenţial enorm în extinderea economiei verzi”. Deşi este lider pe segmentul utilizării energiei regenerabile, ţara trebuie să vândă o pondere mai mare din electricitate la preţurile pieţei, pentru o decarbonizare mai eficientă, a apreciat Georgieva, recomandând Chinei să extindă comercializarea certificatelor de emisii (ETS) în sectorul industriei.

Li a prezentat măsurile pe care intenţionează să le adopte Guvernul pentru a majora cererea internă în 2024. Ele includ reducerea barierelor pentru a avea o piaţă internă unificată, acordarea rezidenţei urbane persoanelor de la ţară care se mută în oraşe, o campanie de încurajare a consumatorilor şi companiilor pentru a înlocui echipamentele şi bunurile vechi.

Premierul chinez a subliniat că ţara se concentrează pe dezvoltarea tehnologiilor şi sistemelor de fabricaţie avansate, iar ponderea industriilor emergente şi strategice în totalul economiei a crescut în ultimul deceniu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...