Premierul Ciolacu a cerut Ministerului de Externe un mecanism de monitorizare a oportunităților de afaceri cu alte state
Premierul Marcel Ciolacu a cerut marți Ministerului de Externe un mecanism de monitorizare și integrare a oportunităților de afaceri cu alte state, cerând formulele cele mai eficiente pentru a nu irosi aceste oportunități.
”România are capacitățile necesare pentru a produce, a atrage investitori și a-și consolida punțile economice interne și externe. Vă invit să lucrăm împreună pentru intensificarea cooperării economice cu partenerii noștri. Trebuie să ieșim pe cât mai multe piețe externe, să ne diversificăm și să susținem activ – împreună – companiile românești”, a spus Ciolacu într-un discurs în fața diplomaților români.
”În acest sens, îi transmit rugămintea doamnei ministru Odobescu de a iniția un mecanism de monitorizare și integrare a propunerilor și oportunităților de afaceri pe care le avansați către Guvern și care să reflecte fezabilitatea acestora. Împreună cu ministerele responsabile trebuie să găsim formulele cele mai eficiente pentru a nu irosi aceste oportunități”, a adăugat premierul.
El a mai spus că ”relația de cooperare cu parteneri externi este esențială. De aceea, mă vedeți deseori în dialog angajat cu partenerii străini, încercând să creez noi modalități de cooperare. Personal, am efectuat acum două luni o importantă vizită de lucru în Germania, principalul nostru partener comercial. M-am întâlnit cu cancelarul german și cu mediul de afaceri. Vom organiza, la sfârșitul lunii septembrie, un forum de afaceri româno-german. Cel mai clar exemplu al dorinței de intensificare a legăturilor comerciale cu partenerii noștri”.
Discursul integral al premierului Ciolacu:
Perioada pe care o traversăm este plasată sub semnul acțiunii imediate. Zi de zi trebuie acționat punctual, la minut. Însă, de multe ori, această acțiune imediată nu ar fi posibilă dacă nu ar fi existat activitatea dumneavoastră desfășurată de-a lungul timpului. Munca dumneavoastră consolidează unitatea și solidaritatea între statele care împărtășesc aceleași valori. Iar unitatea și solidaritatea salvează vieți și schimbă destine.
Un astfel de exemplu de solidaritate este sprijinul imediat pe care l-am primit în cadrul Mecanismului european de protecție civilă, mecanism pe care l-am activat zilele acestea pentru a ne ajuta să gestionăm consecințele dezastrului de la Crevedia. Le mulțumesc pe această cale statelor europene care ne-au ajutat și ne ajută să depășim aceste momente dificile! Rolul dumneavoastră, al diplomaților, este esențial în a concepe și pune în mișcare instrumente pe care să le folosim în situații excepționale, dar și pentru a face față provocărilor de durată apărute în contextul internațional al ultimilor ani.
De aceea, profit de ocazia acestei întâlniri pentru a vă mulțumi pentru eforturile pe care le-ați făcut și continuați să le faceți, prin toate mijloacele pe care le aveți la dispoziție, în actuala conjunctură. Ați reușit nu doar să plasați România printre actorii importanți în combaterea efectelor războiului, ci și să mențineți atenția comunității internaționale asupra Republicii Moldova și bazinului Mării Negre, zone cu relevanță geostrategică evidentă pentru noi.
Diplomația română este un factor crucial în consolidarea sentimentului de încredere al partenerilor noștri externi că România este un stat stabil, deschis, fundamentat pe valorile statului de drept și drepturile omului, dornic să colaboreze în îndeplinirea idealurilor înscrise în Carta ONU.
Salut, astfel, tema Reuniunii Anuale a Diplomației Românești de anul acesta: O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile. Ea rezonează, o spun sincer, la milimetru cu propriile mele convingeri și cu prioritățile Guvernului pe care îl conduc: ancorarea României în comunitatea de valori europene, diplomația economică, raportarea la contextul de securitate, atenția îndreptată către diaspora, corelarea politicii noastre interne cu cea externă.
Doamnelor și domnilor ambasadori,
Pentru Guvernul pe care îl conduc, dezvoltarea și evoluția României sunt definite de reziliență, sustenabilitate, transparență, echitate și eficiență. Este un Guvern care oferă stabilitate, dar este și un Guvern al asumării unui amplu proiect de modernizare economică și socială a țării. Restabilirea regulilor, reformelor, prosperitatea și premisele de creștere economică sănătoasă fundamentează acțiunile Guvernului României în acest moment. Așa cum am mai spus deja, dorința noastră este de a consolida o societate coezivă, definită de solidaritate, dorim ca cetățenii noștri să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și de sănătate, a reducerii inegalităților, dorim o societate deschisă, în care cetățenii se pot simți apreciați și sprijiniți.
Nu plecăm de la zero. Apartenența la Uniunea Europeană a fost și este un pilon esențial al dezvoltării României din ultimii 16 ani. UE este edificiul în care economia românească crește, în beneficiul tuturor cetățenilor. În același timp, Uniunea Europeană nu este o simplă piață comună, ci o uniune de valori și o putere normativă. Ea este familia din care România face parte prin istoria sa și prin voința politică a prezentului. România este Europa. Europa este România.
Stimați invitați,
O politică externă fermă trebuie să se bazeze pe politici interne consecvente, concepute pe termen mediu și lung și nu pe interesele politice de moment. Asta ne-am propus atunci când am demarat reformele necesare încadrării în țintele de deficit bugetar, care ne vor permite să beneficiem în continuare de fondurile europene, vitale pentru dezvoltarea României.
În același timp, însă, o politică externă fermă presupune inclusiv negocierea cu partenerii noștri, de pe poziții de egalitate, o negociere în care să ne facem cunoscute pozițiile și interesele în raport cu politicile economice comune. Și aici trebuie să lucrăm împreună!
Totodată, relația de cooperare cu parteneri externi este esențială. De aceea, mă vedeți deseori în dialog angajat cu partenerii străini, încercând să creez noi modalități de cooperare. Personal, am efectuat acum două luni o importantă vizită de lucru în Germania, principalul nostru partener comercial. M-am întâlnit cu cancelarul german și cu mediul de afaceri. Vom organiza, la sfârșitul lunii septembrie, un forum de afaceri româno-german. Cel mai clar exemplu al dorinței de intensificare a legăturilor comerciale cu partenerii noștri.
România are capacitățile necesare pentru a produce, a atrage investitori și a-și consolida punțile economice interne și externe. Vă invit să lucrăm împreună pentru intensificarea cooperării economice cu partenerii noștri. Trebuie să ieșim pe cât mai multe piețe externe, să ne diversificăm și să susținem activ – împreună – companiile românești. În acest sens, îi transmit rugămintea doamnei ministru Odobescu de a iniția un mecanism de monitorizare și integrare a propunerilor și oportunităților de afaceri pe care le avansați către Guvern și care să reflecte fezabilitatea acestora. Împreună cu ministerele responsabile trebuie să găsim formulele cele mai eficiente pentru a nu irosi aceste oportunități.
Doamnelor și domnilor,
O bază economică sănătoasă – definită de capacitatea de a produce, a vinde, a consuma pe plan local, dar mai ales de a consolida puterea de cumpărare și calitatea vieții cetățenilor – este obligatorie. De asemenea, atragerea capitalului investițional străin, consolidarea relațiilor economice cu alte state, facilitarea accesului la piețe de desfacere sunt fundamentale pentru a menține și, mai ales, pentru a crește gradul de prosperitate a românilor.
În același timp, esențial pentru susținerea unei baze economice solide este asigurarea accesului neîntrerupt la energie sustenabilă. Una dintre prioritățile Guvernului pe acest palier este de a face din proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) un succes. Este un proiect cu dimensiune tehnică, dar și strategică. Însă, toate eforturile de a asigura un profil energetic sustenabil trebuie făcute având în minte una dintre provocările cele mai dure ale deceniilor care vor veni: schimbările climatice.
De la an la an, efectul acestora este mai pregnant și – împreună cu dumneavoastră – trebuie să lucrăm la crearea unor instrumente internaționale care să răspundă acestei provocări.
Stimați invitați,
O temă la fel de importantă ca cea economică este tema securității, a cărei relevanță a crescut enorm în noul context internațional creat de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Vom continua să susținem ferm și necondiționat Ucraina, în lupta împotriva invaziei ruse și în aspirațiile sale europene și euroatlantice. Între altele, am primit și facilitat tranzitul refugiaților ucraineni în România. Am depus și vom depune în continuare eforturile necesare pentru buna găzduire a celor care au rămas. Lucrăm intens la optimizarea tranzitului de cereale din Ucraina înspre alte țări, pentru a sprijini economia ucraineană, grav afectată de acest război, și pentru a reduce severitatea crizei alimentare globale.
Subliniez, totodată, susținerea noastră pentru începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Concomitent, însă, cu negocierile, trebuie să ne gândim și la reconstrucție. Ne pregătim pentru a avea o contribuție proprie la reconstrucția Ucrainei, tot așa cum vom continua să contribuim la consolidarea rezilienței Republicii Moldova.
Republica Moldova rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe. Acordăm atenție și susținere depline Republicii Moldova, consolidării statului de drept, stabilității politice și prosperității, precum și parcursului european al țării vecine. Am fost în vizită la Chișinău, unde am transmis personal tuturor interlocutorilor, că Republica Moldova poate conta pe România oricând, în orice situație.
De altfel, urmărim transformarea României într-un hub regional la Marea Neagră, un actor-cheie în domeniile energiei, agriculturii și digitalizării. Avem potențialul de a deveni un actor regional major în domeniul industriei de apărare.
Doamnelor și domnilor,
Un instrument important atât din punct de vedere al diplomației, cât și din cel al economiei, infrastructurii și conectivității este Inițiativa celor Trei Mări (I3M). România va găzdui, pe 6 septembrie, la București, Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, urmat, pe 7 septembrie, de Forumul de Afaceri al acestei Inițiative. O excelentă oportunitate de promovare economică, o platformă pentru crearea de noi conexiuni umane și instituționale, pentru promovarea potențialului investițional din regiune și pentru identificarea de proiecte care să contribuie la securitatea și prosperitatea cetățenilor noștri.
Doamnelor și domnilor ambasadori,
Așa cum am menționat, nu o dată, aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern. După cum știți, procesul are atât o dimensiune internă, de reforme și de atingere a anumitor indicatori, cât și o dimensiune externă, de negociere și cooperare cu Organizația și cu Statele membre.
Vă mulțumesc, vă felicit și vă rog să continuați munca pentru îndeplinirea dezideratului aderării la OCDE!
Distinși ambasadori, consuli generali și directori de institute culturale,
Nu în ultimul rând, un aspect fundamental al diplomației române ține de modul în care ne raportăm la diaspora. Diaspora are un rol esențial în asigurarea prosperității și dezvoltarea potențialului economic al națiunii.
Din acest motiv, Guvernul susține antreprenoriatul în România pentru românii din diaspora, prin programul Start-Up Nation Diaspora, dar și prin alte politici care urmăresc aceleași obiective.
Cetățenii români aflați în străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare și consulare. Iar, pentru cetățenii străini care doresc să obțină vize sau alte servicii de la ambasadele și consulatele noastre din întreaga lume, modul în care ne prezentăm în fața lor constituie o carte de vizită a țării. Știu că MAE depune eforturi în acest sens și vă mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră susținută. În același timp, dialogul cu diaspora nu trebuie să se rezume doar la afaceri sau asistență acordată în situații administrative sau de urgență.
Dialogul cu comunitățile de români din străinătate trebuie să fie constant și pro-activ. Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare”, dar și sesiunile informative cu cetățenii români din străinătate trebuie continuate și dezvoltate. Promovarea limbii și identității naționale și culturale a românilor este o prioritate pentru Guvern și vă îndemn să sprijiniți activ demersurile inter-instituționale în acest sens.
Mai mult decât atât, anul viitor, activitatea dumneavoastră la misiunile diplomatice și oficiile consulare se va intensifica. 2024 este un an electoral special. Urmează trei cicluri de alegeri în care cetățenii români aflați în străinătate își vor exercita dreptul la vot.
Este datoria noastră să facilităm exercitarea acestui drept, în cele mai bune condiții. Știu că pregătirile deja au început – RADR 2023 având un rol în acest sens – și vă mulțumesc personal, încă de pe acum, pentru eforturile depuse.
Guvernul va asigura organizarea eficientă a alegerilor și vă asigur că aveți toată susținerea noastră în organizarea acestor alegeri.
Doamnelor și domnilor ambasadori,
Vă felicit pentru munca depusă până acum și vă cer să credeți într-o politică externă fermă a României, deviza acestei ediții a Reuniunii Anuale a Diplomației Românești. Să lucrăm împreună, cu convingere și curaj, pentru gestionarea provocărilor și maximizarea oportunităților!
Vă mulțumesc pentru atenție și vă asigur de întreaga susținere a mea și a Guvernului în activitatea dumneavoastră!
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii