G4Media.ro

BREAKING Tăierile de cheltuieli la stat, adoptate de guvern: Se opresc toate…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Tăierile de cheltuieli la stat, adoptate de guvern: Se opresc toate angajările / Interzis la cheltuielile cu mobilier, mașini, consultanță, training / Guvernul ia de la instituții banii necheltuiți pentru proiecte. Ciolacu: Nu e o ordonanță a austerității

UPDATE: Ordonanța care aduce o amnistie pentru datorii în mediul privat și o serie de măsuri de austeritate la stat a fost adoptată, a anunțat ministrul Finanțelor Marcel Boloș, citat de Economedia.

De asemenea, firmele care nu înregistrează datorii vor primi din oficiu, adică automat, o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată.

Conform inițiatorilor proiectului de OUG, la 31 iulie 2024, 705.432 contribuabili persoane fizice, înregistrează obligații fiscale principale restante sub plafonul de 5.000 lei, în cuantum de 0,6 mld. lei, din care 0,45 mld. lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 0,15 mld. lei reprezintă obligații fiscale accesorii.

Reducerea cheltuielilor la stat

Printre măsurile de austeritate la stat propuse se numără stoparea completă a angajaților în administrația bugetară, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, stoparea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate, stoparea oricăror cheltuieli cu traininguri/instruiri/consultanță/mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene, după cum Economedia a scris AICI. Măsurile propuse vin pe fondul creșterii accelerate a deficitului bugetar și a nemulțumirii sectorului privat, care a dus până acum povara măsurilor fiscale luate în 2023 și 2024.

Amnistia

Prin măsurile de amnistie, Guvernul vrea să șteargă 50% din datoria principală și dobânzile și penalitățile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și aleg să le plătească, despre care Economedia relata AICI. Iar pentru persoanele care au datorii mai mari de 5.000 lei, Guvernul va șterge 25% din principal și accesoriile, pentru cei care aleg să le plătească.

În ce privește firmele cu datorii, acestea pot beneficia de amnistie integrală a dobânzilor și penalităților dacă plătesc datoria.

Articol inițial: Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri în debutul ședinței de guvern că ordonanța de urgență care instituie o amnistie fiscală pentru datornici taie anumite cheltuieli bugetare ”nu este o ordonanță a austerității”. ”Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile”, a spus el.

Premierul a făcut declarația după ce Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în domeniul bugetar, prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.

Printre măsurile propuse se numără stoparea completă a angajaților în administrația bugetară, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, stoparea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate, stoparea oricăror cheltuieli cu traininguri/instruiri/consultanță/mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.

Măsurile propuse vin pe fondul creșterii accelerate a deficitului bugetar și a nemulțumirii sectorului privat, care a dus până acum povara măsurilor fiscale luate în 2023 și 2024.

Vezi pe Economedia toate măsurile propuse de Ministerul Finanțelor.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu:

Trecem la celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare și o spun clar: nu este o ordonanță a austerității! În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom face asta în continuare!

O altă prioritate a ordonanței este să susținem investițiile autorităților locale. Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euroobligațiuni verzi.

Sigur că ne dorim și eficientizarea cheltuielilor publice. Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. nu e pentru că nu știe ce înseamnă 🤡

  2. Te pomenești că iară face ca anu trecut? Se preface că face și când-colo mărește… Unu din patru cetățeni angajat la Stat, frumoooos!

  3. Asa cersetorule de voturi, cu duhul blândeții faţă de slugoii tăi.

  4. Judecand dupa trecut, inseamna ca mai inventeaza o super agentie. 😂

  5. ati desfiintat contractele part time ati sarit cu taxe pe immuri si pe micro oamenii s-au retras in economia la negru ( mi-a varuit acu’ o luna un om care-mi spunea ca a avut micro da nu-i mai convine si vrea doar bani ) si acum vedeti ca nu mai adunati bani , CE SURPRIZA !!!

    • se pare ca facea multi bani cu 1% impozit. a trecut la p[rofit si lucreaza cu materialul clientului? si nu ii convine sa dea 16 din „profit”? noroc ca sunt baieti buni ca tine care ii sustineti pe astia la negru.

    • vor face bani la n3gru garla pana sa ii verifice cineva. ala nu a avut niciodata un contabil bun. poate daca inchidea firma cu cifra de afaceri mare, si dechidea una noua, cu 3 angajati platea iar putin. dar tu esti ala de dreapta care vrei ca afara fara sa platesti taxe. eu sunt ala de dreapta pe care nu il intereseaza foarte mult cati bani da, dar vrea sa stie unde se duc, si de ce educatia, sanatatea, armata, politia sunt cum sunt si se plang de bani cand mi se umple gura pronuntat sumele din licitatiile de „mobilier”. ca de pregatiti vedem cum sunt dupa cursuri

  6. Numai efecte negative sunt cu legea asta a pensiilor.
    Chiar şi postacii s-au împuţinat, în special ăia dintr-un anumit domeniu(şi ce au mai luptat pentru ei pe aicea).
    Avem bănuiala că la până la 1 ianuarie vom pierde toţi postacii, au mai fost votaţi şi după ce şi-au dat votul şi au trecut alegerile au aflat că CCR şi avocatul p’o’p’o’r’u’l’u’i sunt tare vocali să apere constituţia.
    Şi încă nu le-aţi auzit pe toate, păi dacă aţi auzit pe cineva că a fost tare supărat zilele astea ca li s-au tăiat pensia sau nu li s-au mărit deloc ia ghiciţi cât de supăraţi vor fi cei cărora li s-au mărit şi vor afla că la loc comanda.
    Rugaţi-vă să nu câştige PSD, ei fac astfel de combinaţii înainte de alegeri când se aşteaptă să piardă puterea, ca apoi să aibă ce striga toată ziua din opoziţie, ca după un an să preia puterea venind ca salvatori care vă salvează de nenorocirile în care tot ei v-au băgat.

    Problema este că polul de dreapta ori a fost l’i’n’ş’a’t sau nu este frecventabil ca să fie votat, motiv care este posibil ca PSD chiar dacă ar vrea să piardă să nu poată să o facă, care va face ulterior să se întrebe de unde iau bani, bani care vă lăsăm pe voi să îi găsit în locul lor pentru că ei nu prea ştiu de unde să îi ia şi au nevoie de soluţii ca să-şi acopere strategia pregătită pentru opozanţi.

    Poate vă întrebaţi de unde ştim? Păi răspunsul este simplu, le-am mai văzut şi pe astea de câteva ori, recunoaştem strategia, şi vă asigurăm că nu avem problema voatră de memorie.

    Avem şi întrebări care are tare multă legătură cu memoria voastră:
    ……………..
    – De ce întotdeauna PSD când face legile le face cu erori de constituţionalitate, în special acele legi care nu îi prea avantajează?
    – De ce fug de la guvernare după ce dau astfel de legi şi încep să urle că ceilalţi nu le vor şi din cauza asta nu se va pune legea în aplicare, uitând să vă spună că dacă rămâneau la guvernare nu s-ar fi întâmplat aşa ceva?
    – Credeţi că avocatul p’o’p’o’r”’ulu’i şi CCR se vor trezi să muncească în decurs de 45 de zile, imediat după ce vor fugi PSD de la guvernare?
    – Credeţi că de data asta este normal ca Iohannis să nu mai încalce constituţia şi să dea dreptul celor care au câştigat alegerile să facă ei guvernare după ce tot ei vor fugi de la guvernare, chiar dacă nu vreau?
    ……………..
    Noi credem.

    • unde ai fost mai incorentule, poetule,avocatule?iti simteam lispsa. dar ma simteam bine

  7. Cineva trebuie sa faca alegerea rationala si a ramas domnul Ciolacu incredintat cu datoria asta

  8. Guvernul chiar crede că îi afectează pe ăia numiți de ei la comanda unor instituții publice temporari sau cu concursuri cu câștigător desemnat anterior? Nicidecum. Vor inventa soluții de ocolire așa cum au făcut cu precedenta încercare guvernamentală. Și în plus de asta limitarea cheltuielilor la nivelul celor din primele 6 luni, înseamnă că la instituțiile.din subordinea sau coordonarea MMAP vor continua aceleași practici, eludarea interzicerii folosirii bunurilor instituției în interesul personal, încasarea de sporuri pentru activități închipuite sau realizate de subordonati în proiecte finanțate european. Nimic nu se schimbă, totul se adaptează pentru oamenii lor. Restul salariaților nu contează la fel cum nu contează nici activitatea instituției. Contează doar beneficiile celor aleși de aleși.