Premierul Cîțu anunță că va discuta în coaliție o posibilă modificare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare
Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că va pune în discuția coaliției guvernamentale posibilitatea inițierii unui proiect de lege care să corecteze legea promulgată în martie de președintele Klaus Iohannis care le dă posibilitatea evazioniștilor fiscali să scape de închisoare dacă plătesc prejudiciul și o serie de penalizări.
”Este o temă de discutat în coaliție și o voi pune pe agenda coaliției de săptămâna viitoare”, a declarat premierul Florin Cîțu când a fost întrebat într-o conferință de presă despre legea promulgată de președinte.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 31 martie legea inițiată de PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, deși putea să o trimită la Parlament pentru rediscutare. Întrebat de reporterul G4Media.ro de ce a promulgat legea, deși putea să o retrimită Parlamentului, el a susținut eronat că legea își încheiase ciclul legislativ. Ulterior, Iohannis a spus că dacă parlamentul inițiază o modificare a legii, el o va promulga.
Legea, inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.
Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.
Potrivit înregistrării electronice a voturilor, s-au pronunțat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Deputații UDMR s-au abținut. Totuși, deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare a votat în favoarea inițiativei. Viorica Cherecheș nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.
- Citește și:
Cum slăbește statul sub Klaus Iohannis
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii