G4Media.ro

Premierul Cîțu anunță că va discuta în coaliție o posibilă modificare a…

Sursa foto: Pixabay

Premierul Cîțu anunță că va discuta în coaliție o posibilă modificare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că va pune în discuția coaliției guvernamentale posibilitatea inițierii unui proiect de lege care să corecteze legea promulgată în martie de președintele Klaus Iohannis care le dă posibilitatea evazioniștilor fiscali să scape de închisoare dacă plătesc prejudiciul și o serie de penalizări.

”Este o temă de discutat în coaliție și o voi pune pe agenda coaliției de săptămâna viitoare”, a declarat premierul Florin Cîțu când a fost întrebat într-o conferință de presă despre legea promulgată de președinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 31 martie legea inițiată de PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, deși putea să o trimită la Parlament pentru rediscutare. Întrebat de reporterul G4Media.ro de ce a promulgat legea, deși putea să o retrimită Parlamentului, el a susținut eronat că legea își încheiase ciclul legislativ. Ulterior, Iohannis a spus că dacă parlamentul inițiază o modificare a legii, el o va promulga.

Legea, inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.

Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Potrivit înregistrării electronice a voturilor, s-au pronunțat ”pentru” deputații PSD, Pro România și ALDE și ”împotrivă” cei de la PNL și USR. Deputații UDMR s-au abținut. Totuși, deputata PNL Viorica Cherecheș, mama primarului Cătălin Cherecheș din Baia Mare a votat în favoarea inițiativei. Viorica Cherecheș nu a mai fost pusă pe lista PNL de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.

  • Citește și:

Președintele Iohannis a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul

Procurorii atrag atenția că în România există peste 1.200.000 de firme active și încă 200.000 cu activitate suspendată, însă doar 250 de procurori și 3000 de polițiști se ocupă la nivelul întregii țări de cazurile de evaziune fiscală.

Cum slăbește statul sub Klaus Iohannis

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. De ce maica ? A fost promovata de un reprezentant de frunte al oamenilor de afaceri. Un domn bine, in varsta, cu mustata.

    • Trist este ca a fost promulgata de un om si mai bine, inalt, fara mustata, cu accent german. Care o putea retrimite parlamentului. Dar nu a avut chef in ziua aia.

      Deci, il astept pe domnul premier sa ii reproseze public domnul presedinte ca a promulgat legea. Hai, ca am ras cu lacrimi cand am scris asta.

      Cateodata chestia asta cu puterea si opozitia in Romania chiar pare o cluma proasta.

    • Acel domn cu mustaţă a obţinut deja tot ce a vrut, câtă vreme efectul legii s-a produs, chiar şi pentru numai 24 de ore. De aici ȋncolo, adio şi-un praz verde, modificările ulterioare ale legii deja promulgate sunt frecţie la piciorul de lemn. Mafia Klaus & PSD & PNL & UDMR & PMP ȋşi freacă palmele, iar noi o frecăm mărunt.

  2. Eu as vrea sa stiu daca ANAF „detecteaza” evazionisti facand controale tematice.
    Cu asta se lauda domnu Catu. Cu departamentul antifrauda al ANAF.
    Nu ma incalzeste cu nimic ca unu sau altu ajunge la inchisoare ci ca noi – toata ROmania, ne imprumutam mereu pentru ca unii (mana in mana cu „sistemul”) emit facturi pe care apoi le anuleaza. Multe, multe… siu uite asa se aduna?
    Care e cel mai prosper domeniu? Imagistica – medicala, auto… etece

    • Vise. ANAF are mii de angajati care doar freaca menta. Chiar si atunci cand se duc in controale, inspectorii fiscali pur si simplu negociaza amenda si spaga. De asta de multe ori vezi amenzi mult mai mari decat valoarea marfii gasite in neregula. II da la un chinej din Dragoane amenda 2-5000 RON plus spaga 1-3000 RON si ii confisca marfa de cateva sute de RON. Nu e doar vina lor, inspectorii fiscali ca si politistii au norma de amenzi. Asa ca la fiecare control se leaga de orice chichineata ca sa deie o amenda. Daca chiar ar vrea sa faca bani pe bune, ANAF ar sta trebui sa steie cu inspectorii la vama si prin porturi. Acolo sunt bani grei si evaziune. Si in agricultura. Problema e ca ei nu prea au „voie” sa se ieie de astia mari, asa ca tot de la astia mici strang bani cu taraita

  3. Crezi că se mai poate ? A fost aprobată de Iohannis fără nici o reținere, semn că e de acord cu ea.

  4. S-a facut prea multa tevatura prin presa pe tema asta si acum se incearca sa se spele imaginea lui Iohannis, a carui singura vina a fost ca nu a trimis-o inapoi pe un motiv anume. Doar are o armata de consilieri juridici care ii puteau gasi chichite procedurale. Cu sau fara legea asta in Romania tot se va fura la greu. Problema nu este la plevusca aia sub 100.000 Euro, ci la oameni care taie frunza la caini si sunt remunerati cu zeci de mii de lei lunar. Doar la un smechere cu 10.000 Lei statul plateste impozite de aproape 6700 lei. Si mai sunt rechinii care musca sacul cu bani la rambursari de TVA, la proiecte pe care nu le finalizeaza. Si mai avem o problema, nu se recupereaza prejudiciul. Poate ca pedepsele ar trebui inasprite, conditiile de liberare conditionata desfiintate in mare parte.

  5. povesti.in 2024 votam psd, macar ei nu ne scumpesc gazele cu 25%, curentul cu 20%, nu ne taie subventia la caldura etc

    • jeane, luxul se plateste. nu te obliga nimeni sa stai cu „robinetu” deschis.
      in provincie e mai bine.
      La Bucuresti lumea care munceste voteaza corespunzatori cu cei care nu fura!

    • Normal ca nu taie, ca ii doare in cot de finantele publice.

      Rastimp, datoria publica creste din greu, dar nu pentru investitii, ci pentru consum. O sa o plateasca copiii si nepotii tai subventiile acordate si cheltuielile peste limita bugetului.

      Copii si nepoti care ar sa aiba zero spitale sau scoli sau autostrazi noi, ca PSD arunca toti banii in consum si subventii. Chiar unde sunt cele 8 spitale regionale promise de PSD? Dar autostrada care sa uneasca regiunile istorice? Ca PSD a stat OPT ANI la guvernare, toti cu crestere economica masiva.

      A, sa nu uit. Exista sanse foarte mari ca nepotii si copiii sa te salute saptamanal/lunar pe zoom sau skype din Germania, Franta, Canada sau SUA. Ca atata minte ai avut, te-ai vandut pe niste subventii la apa calda si gaze, fara sa te intereseze ce se intampla cu tara ta.

  6. Faceti-va un corp de audit, platitii peste cat le dau multinationalele, vorbiti cu colegii care au afaceri protejate, sa inteleaga ca trebuie sa contribuie si ei cu ceva in plus, aveti curajul sa luati in p*?* multinationalele si oligarhii nostrii post-decembristi creati din carton de Iliescu si gruparile „mafioate” din fiecare judet.
    Aiciea nu e vorba de 100k euro. Evaziunea mare se masoara in milioane si procente din cifra de afaceri, pe ramură. Exista centre de cost si procentele de profitabilirate de la toti ceilalti corecti….
    Nu zic ca–i bine asa. Dar e o fumigena si un truc politic de cumparare si fidelizare a unei parti a clasei de mijloc cu venituri in zona gri si neagra.