G4Media.ro

Premierul Cîţu i-a cerut ministrului Energiei să prezinte public proiectele consorţiului care…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Premierul Cîţu i-a cerut ministrului Energiei să prezinte public proiectele consorţiului care include şi GSP Power, compania care ar urma să primească 600 de milioane de euro prin PNRR fără licitație

Prim-ministrul Florin Cîţu i-a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte în mod public detalii privind proiectele consorţiului Romgaz-Siemens-GSP Power, menţionând că acestea vizează implementarea unor tehnologii inovatoare.

„Sunt proiecte şi sunt nişte tehnologii inovatoare, până la urmă, ceea ce se propune prin aceste proiecte. L-am rugat pe ministrul Energiei să vină public să explice exact despre ce este vorba acolo ca să nu mai avem aceste dubii. În ceea ce priveşte decizia Comisiei – discuţiile au fost şi până acum, nu este ceva nou – Comisia a văzut aceste proiecte. Ceea ce ştiu până acum, nu a fost o discuţie despre a avea un aviz special pentru aceste proiecte, dar, repet, ministrului Energiei i-am spus să vină public să explice exact ce se întâmplă cu aceste proiecte, specific aceste proiecte. (…) În următoarele zile, astăzi, mâine. Trebuie să iasă”, a arătat premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că în urma discuţiilor purtate până în prezent cu Comisia Europeană nu au fost ridicate obiecţii în privinţa acestor proiecte.

„Eu vă spun că am discutat cu Comisia cam toate capitolele şi dacă era o problemă de întârziere cu un anumit articol – de exemplu, noi am avut alt proiect acolo pe partea de energie şi Comisia ne-a spus că nu va putea să fie niciodată aprobat şi l-am scos şi am pus altceva. Deci, dacă exista o problemă, ar fi fost menţionată. Poate să fie şi altceva. Vedem mai departe, dar ministrul Energiei va ieşi public şi va spune exact ce se întâmplă cu aceste proiecte şi de ce. Sunt câteva tehnologii inovatoare pe partea de hidrogen, detaliile vă daţi seama că le aparţin”, a precizat Cîţu.

Mierciuri, PSD a cerut Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

„PSD cere imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PSD, aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitaţie, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, „sunt daţi cu dedicaţie de Guvernul premierului PNL către sponsorul PNL” din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020.

Preşedintele GSP Power, Gabriel Comănescu, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că proiectele companiei au fost incluse în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri.

„Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur. (…) Nu sunt şi nici n-am fost (sponsorul PNL – n.r.), inventează. Singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român”, a spus Comănescu.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cum este posibil să acorzi 600 de milioane de euro din PNRR fără licitație????? Da chiar nu mai erau firme dornice să liciteze?????

  2. Nu stie, sunt detalii tehnice, inovatie, etc. Sau coruptie intr-o tara corupta cu un DNA care nu mai prinde decat gainari mici de prin militie sau oficiul postal…

  3. Un rOman șmecher rău de tot! Comisia europeană nu are nimic de zis.

  4. Cîțu și Ghinea întrebați despre GSP Power: „Nu știu”.
    Deci caraghioșii ăștia doi se laudă peste tot cu ce proiect bengos au făcut ei pentru PNRR, dar habar nu au unde merg 600 de milioane de euro.
    „O altfel de politică”. Pentru proști și fazani care pun botul la „o altfel de politică”.

    • Foarte adevărat, o fac pe proștii.

  5. Pai ce inteleg eu este ca marile companii isi vor putea retehnologiza companiile cu banii de la ue ca apoi sa ne poata taxa mai mult pe noi. Intr.un mod foarte „green” si foarte „digital”. Totul pe banii nostri ai cetatenilor uniunii europene!

    Piata concurentiala, piata concurentiala dar atunci de ce cresc preturile?

    Acest guvern nu stie cum sa mai faca pe plac coloaselor care jegmanesc romania de vie!

  6. Virgil Popescu e pe cai mari. Dupa ce a facut prapad la IMM-uri prin cele 3 masuri haotice merge la Energie unde mai incerca un tun. Poate are nevoie de putina racoare ca s-a turat prea tare.

  7. Este vorba de proiectul F.U.R. = eu fur, tu furi, el fura.

  8. Ce nu intelegeti pe aici pe la G4 este ca aceste guvern nu reprezinta interesele Romaniei: ei reprezinta 50% din cei 35% care au votat, adica max. 17,5%. Au facut un PNRR care dupa toate standardele juridice se incadreza la coruptie la nivel guvernamental!

  9. Interesant, ghiolbanii astia care latrau ca psd-eii ciordesc sunt mai mizerabili ca aia, astia ciordesc cu acte legale