G4Media.ro

Premierul Cîţu: Nu a trecut prin CNSU ordinul privind stabilirea de noi…

Sursa Foto: Facebook/Cîțu

Premierul Cîţu: Nu a trecut prin CNSU ordinul privind stabilirea de noi reguli pentru carantinare şi nu putea fi publicat / Legislația nu prevede că ordinele miniștrilor trebuie avizate sau aprobate de CNSU

Premierul Florin Cîţu a susținut, joi, că ordinul privind noile criterii de carantinare nu putea fi publicat deoarece nu a fost discutat într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. „Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Aceasta era problema”, a mai spus premierul.

  • UPDATE: Fostul ministru Vlad Voiculescu susține că nu avea această obligație. „Doar o alta petardă marca Florin Cîțu. Nu există nicio cerință legală în sensul ăsta”, a precizat Voiculescu pentru G4Mdedia.ro.

„Aseară (miercuri – n.r.) a fost anulat acel act. Putem să discutăm despre acel ordin, dacă trebuie sau nu să avem acele criterii. Problema este următoarea: acel ordin a fost publicat fără să treacă prin CNSU. Toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU, iar în CNSU preşedinte este premierul României. Nu a trecut prin CNSU, deci nu putea să fie publicat acel ordin. Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Era nevoie şi de acest ordin să treacă prin CNSU. Aceasta este problema”, a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria, citat de News.ro.

Premierul nu a precizat de ce ordinul Ministerului Sănătății trebuia să treacă prin CNSU.

În legislația în vigoare nu există o astfel de prevedere explicită. Între atribuțiile CNSU nu se regăsește avizarea sau aprobarea ordinelor miniștrilor. În plus, Codul administrativ prevede că, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, ministrul emite ordine și instrucțiuni cu caracter normativ sau individual, iar „aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniștrilor aparțin exclusiv acestora”.

Mai mult, Legea 136 din 2020, care a reglementat carantinarea și izolarea, conferă Ministerului Sănătății principalul rol de decizie în contextul pandemiei: „Ministrul sănătății instituie prin ordin modalitatea de aplicare a măsurilor prevăzute în prezenta lege, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu agentul înalt patogen”.

Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a revocat miercuri seară ordinul privind modificarea indicatorilor pentru stabilirea carantinei. Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat doar cu o seară înainte în Monitorul Oficial şi a dus la demiterea ministrului Vlad Voiculescu şi a Andreei Moldovan. Demiterea lui Vlad Voiculescu a generat o criză în coaliţie, fiind aşteptate discuţii între liderii partidelor componente. Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Florin Cîţu ca ministru interimar al Sănătăţii.

Sursa foto: Facebook/Cîțu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Da’ desecretizează patroane toate ședințele alea, inclusiv cea cu centrele speciale! Hai că hashtagromâniitrebuiesăștie

    • Catule draga, s-a jucat Orban cu tine si tu ai pus botul. Te-ai lins pe bot de sefia PNL-ului. Spui minciuni dupa minciuni si te faci de cacao. Motivul adevarat pentru demiterea lui Vlad V. nu este acel ordin ci reformele pe care le-a anuntat. Felul in care presedintele a semnat aceasta demitere pe nerasuflate fara sa se consulte cu liderii coalitiei arata ca probabil el ti-a cerut sa-l demiti pe ministrul sanatatii. Domnule Catu, credibilitatea matale se cam clatina … asteptam cu nerabdare conferinta de presa a lui Vlad V.

    • poate apuci si tu sa citesti legislatia vis-a-vis de raspunderea ministeriala ca sa intelegi de ce M.S. avea tot dreptul sa publice acel act in M.O. Citu insinueaza ca o hotarare a guvernului bate legislatia, ori asta este neconstitutional.

      ca sa nu mai vorbesc de absurdul situatiei, CNSU fiind compus din gradati, niciunul cu experienta relevanta in probleme medicale – cum sa stie astia ce ar trebui sa contina reglementari venite de la Ministerul Sanatatii? in ce univers paralel se opereaza asa? am revenit in Uslamistan si nu stiam eu?

  2. Premierul are dreptate!

    • Pai Catzu tocmai a fost prins cu minciuna, ordinul publicat nu trebuia aprobat sau avizat de CNSU! 😛

    • Citu nici nu stie ce vorbeste. Zice ca ordinul a fost anulat, insa a semnat cu mana lui noul ordin care il abroga, nu anuleaza, pe cel publicat cu o zi in urma. Anularea and nseamna nelegalitate a actului, abrogarea inseamna o decizie de oportunitate.

      Sa zicem ca ordinul ala de care e plin Fb de vreo luna ar fi ajuns la CNSU prezidat de Citu. Ce arfi putut sa zica Citu? Stie el ca economist concediat de Ing cum e cu pandemia mai bine decat un doctor epidemiolog cum e doamna respectiva secretar de stat pe care a revocat-o? Evident ca nu

  3. CNSU este probabil neconstitutional, de vreme ce starea de urgenta nu mai exista. Compnenta CNSU nu e e cunoscuta publicului; cu atat mai putin, nu stim care sunt discutiile si cine sunt ‘expertii”. As vrea sa stiu cine e expertul CNSU care a plantat o exceptie pentru avioanele de sparanghelisti in aprilie 2020. Cine e expertul CNSU care a infipt o scutire de test PCR pentru parlamentari si europarlamentari in regulile curente? Cum a decis CNSU sa elimine Marea Britanie de pe lista galbene a tarilor infecte, desi capul mi-e calendar de tulpinism britanic?

    Pe de alta parte, sa ne bucuram ca CNSU nu mai aduce taburi in Piata Unirii. Sa ne bucuram ca acest comitet se opune Moldovenei, care inclusese in criteriile pentru carantina „prea putine teste”. Aia nu era carantina pentru prevenirea bolii; era carantina pentru ca face planul cincinal la teste pe hectar.

  4. Eu nu stiu cum a ajuns asta in functie de conducere la PNL… carisma nu are, minte nu are, o fi el un economist bun, asta la facultate, ca n-a dovedit in privat nimic si in public in afara de imprumuturi n-are nici o realizare… deci

    Despre ordin, las-o tata ca nu te mai crede nimeni, ai vrut si tu sa arati ca esti fudul, de parca nu erai destul, sa arati tu cine e seful… esti un las, din pacate n-avem ce sa facem, esti singurul care a acceptat sa se sinucida politic in aceasta functie, de asta probabil esti si unde esti, dar nu inteleg de unde te-au pescuit ca eu nu te-as pune nici portar la mine la firma.

    • 👍🏻👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻😂😂😂

  5. Ce gluma buna caCatule! Asta-i motiv sa demiti un ministru si un secretar de stat?

  6. Zii să mori tu că motivu’ demiterii e ordinu’ ăla!!! Nu peste mult timp, când noii tai tovarăși de ideologie, ăia de la televiziunile lu’ Felix și Ghiță îți vor lua gatul (pentru că, amaratule, asta vor face), n-o o să mă bucur, in schimb am să tratez problema exact cum merită, cu indiferenta!!! Să plângă după tine asistații din PSD-PNL sau patrioții dirijați de Moscova din fostul partid a lu’ Sosoaca, AUR!! Cu siguranță vei primi ceea ce meriți!!!

  7. Atata preocupare a statului pentru chestiunea carantinei este cel putin injusta.
    Statul roman NU testeaza, in schimb trimite in carantina orice persoana cu sau fara simptome.
    Daca ar fi preocupat de sanatatea oamenilor, ar testa GRATUIT, asa cum se intampla in Franta. La noi testele costa bani grei.
    Bine ca suntem inchisi, iata rezolvarea ideala a unei tari din lumea a III-a.

    • Corect. Nici 50k de teste zilnic cand gem ATI-urile e o gluma proasta.
      Si se dau morti de grija sanatatii noastre…

  8. lasati vrajeala este un caz separat este o hotarire de ministru ce depaseste competeanta ministrului in cauza . este vorba despre modificarea unor criterii ce erau trecute prin cnsu si de a caror modificare trebia sa urmeze aceleasi proceduri , altfel ne trezim cu vreun ministru care ne scoate din ue pe hotarire proprie .

    • boss, vezi ca esti pe aratura. era vorba despre niste criterii consultative… stii ce e aia consultativ?

  9. ce fake baga astia

  10. Și când te gândești că tot scandalul a plecat de la o contracție cu Boc legat de o femeie. Vijelie, sau ceva de genu’.

  11. Ah, dar dacă e pusă semnătura, ștampila și pecetea cu ceară a primului ministru e ok, putem ieși din ue?!
    Bun filtru au mai găsit uslistii.

  12. Pai era clar ca a fost un pretext. dar daca au batut baronii cu pumnul in masa…
    De genul Benoni sau Ben Oni (ca era beat tatsu sau militianul responsabil) un incult cu pretentii de „academic” care solicita imperativ demisia MS ca asa vrea muschii lui, ca a scris A3 si RTV ca e musai sa fie demis daca mai vrea sa apara pe stical.
    Jenibil.

  13. Juristii lu’ peste de la GMedia ar trebui sa verifice si legea 21 din 2004 modificata, nu doar legea 136!

  14. Haos legislativ, haos admisnitrativ… iar profesionista Medic Doctor Andreea Moldovan, unul dintre PUTINII, daca nu SINGURUL Profesionist din Guvern e demisa!
    Pentru ca in Romania carantinarea o stabileste politrucul Vasilica Catu..
    Andreea e victima LIPSEI de comunicare si de colaborare intre Vasilica si VV…intre PNL si USR PLUS care de 4 aluni se ataca si nu reusesc sa se inteleaga in coalitie…
    Succces Andreeea, bine ca ai plecat din mocirla aia de la MS!
    Las’ ca gaseste guvernul oameni de pus in fruntea Institutiilor: fiica partenerei lui Marcel Vela si-a gasit loc caldut desi CVul nu exista, e pus la secret sa nu vedem ca e gol!
    Jigodii!!!

  15. Ha, ha, caCatule, nu cunosti legislatia. Trebuie sa ti-o spuna un „subaltern „, cum zice tapalaga. Nu inseamna ca daca tu ai procedat asa, acoperindu-te de hartii inutile, trebuie si altii s-o faca. Esti un PM de paie, un umil servitor al mafiei.