Premierul Cîțu: România nu va avea o problemă în a accesa fondurile care-i revin prin PNRR, atâta timp cât va reuși să mențină deficitul bugetar sub 3%. Nu exclud să prezentăm programul și în Parlament
Avertizările Comisiei Europene privind „deficitul excesiv” al României nu vor afecta procesul de accesare a fondurilor care ne revin prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dă asigurări premierul Florin Cîțu. El a explicat, joi seara, la Digi24, că a reușit să convingă Comisia Europeană că indiferent cum vor fi asigurate finanțările și cofinanțările pentru proiectele de investiții asumate, deficitul economic va fi menținut până în 2024, sub 3%.
„Ceea ce am făcut a fost să convingem Comisia că putem rămâne în deficitul asumat, că indiferent ce investiții vom finanța, în 2024 vom reveni cu deficitul sub 3%. Dar așa cum noi trebuie să arătăm că vom reduce deficitul și celelate țări vor avea această condiționalitate de anul viitor”, a spus Cîțu.
Un alt element care va conferi României garanția obținerii fondurilor prin PNRR ține de progresul reformelor de stat, premierul Cîțu dezvăluind că se va renunța la o parte dintre companiile de stat neprofitabile.
„Comisia Europeană apreciază progresul reformelor pe care le facem. Iar ca să facem bine reformele, va veni o echipă care va monitoriza reformele pe care le facem în cadrul companiilor de stat. În România avem companii de stat în care băgăm bani de 30 de ani fără niciun rezultat”, a spus Cîțu.
Premierul a mai subliniat că reforma companiilor de stat poate implica în prealabil și o infuzie de capital, astfel încât acestea să aibă șansa de a se redresa.
„Vom face capitalizare, în companiile care vor avea nevoie. Dacă unele dintre aceste companii vor demonstra că pot merge mai departe și pot face profit, foarte bine, vor merge mai departe, dar altele care nu vor putea face profit, asta este, nu vom mai avea ce să facem cu ele”.
O altă reformă semnificativă vizează sistemul de pensii
„Reforma sistemului de pensii este extrem de importantă și pentru PNRR. Trebuie să venim cu un sistem sustenabil pe termen lung. Pentru că peste 15 ani va ieși la pensie un număr mult mai mare de persoane, prin comparație cu numărul persoanelor care va intra în câmpul muncii. Iar aceasta este o problemă. (…) Vom lucra la legislația în așa fel în care sistemul de pensii să devină sustenabil, să avem pensii bazate pe contributivitate”, a spus premierul.
Cîțu a explicat că pe parcursul derulării PNRR, România trebuie să atingă, de fapt, mai multe borne care reprezintă reforme în domenii care țin de economie, educație, digitalizare etc.
„În cadrul PNRR, anul acesta vom primi un avans. Se va întâmpla în luna august, cred. Dacă atingem unele borne, în 2022 vom putea accesa alți bani. Și tot așa, în fiecare an, alte borne ca să luăm alți bani (…) Eu le-am spus și miniștrilor, reformele trebuie făcute și trebuie să meargă mai departe, indiferent dacă eu voi mai fi aici”, a comentat Cîțu.
Miniștrii au fost somați să lucreze în următoarele două săptămâni pentru definitivarea PNRR, astfel încât acesta să fie depus în cel mai scurt timp la Comisia Europeană, a mai informat Cîțu. Totodată, el a spus că ia în calcul să prezinte PNRR-ul și în Parlament: „Sigur, PNRR este un program construit de Guvern, asumat de Guvern, dar pentru că este un program de care vor beneficia toți românii, mă gândesc ca înainte să-l trimitem Comisiei Europene să-l promovăm și în Parlamentul României”.
Sursa foto: Florin Cîțu / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii