G4Media.ro

Premierul Cîțu: România nu va avea o problemă în a accesa fondurile…

Sursa foto: Florin Cîțu / Facebook

Premierul Cîțu: România nu va avea o problemă în a accesa fondurile care-i revin prin PNRR, atâta timp cât va reuși să mențină deficitul bugetar sub 3%. Nu exclud să prezentăm programul și în Parlament

Avertizările Comisiei Europene privind „deficitul excesiv” al României nu vor afecta procesul de accesare a fondurilor care ne revin prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dă asigurări premierul Florin Cîțu. El a explicat, joi seara, la Digi24, că a reușit să convingă Comisia Europeană că indiferent cum vor fi asigurate finanțările și cofinanțările pentru proiectele de investiții asumate, deficitul economic va fi menținut până în 2024, sub 3%.

„Ceea ce am făcut a fost să convingem Comisia că putem rămâne în deficitul asumat, că indiferent ce investiții vom finanța, în 2024 vom reveni cu deficitul sub 3%. Dar așa cum noi trebuie să arătăm că vom reduce deficitul și celelate țări vor avea această condiționalitate de anul viitor”, a spus Cîțu.

Un alt element care va conferi României garanția obținerii fondurilor prin PNRR ține de progresul reformelor de stat, premierul Cîțu dezvăluind că se va renunța la o parte dintre companiile de stat neprofitabile.

„Comisia Europeană apreciază progresul reformelor pe care le facem. Iar ca să facem bine reformele, va veni o echipă care va monitoriza reformele pe care le facem în cadrul companiilor de stat. În România avem companii de stat în care băgăm bani de 30 de ani fără niciun rezultat”, a spus Cîțu.

Premierul a mai subliniat că reforma companiilor de stat poate implica în prealabil și o infuzie de capital, astfel încât acestea să aibă șansa de a se redresa.

„Vom face capitalizare, în companiile care vor avea nevoie. Dacă unele dintre aceste companii vor demonstra că pot merge mai departe și pot face profit, foarte bine, vor merge mai departe, dar altele care nu vor putea face profit, asta este, nu vom mai avea ce să facem cu ele”.

O altă reformă semnificativă vizează sistemul de pensii

„Reforma sistemului de pensii este extrem de importantă și pentru PNRR. Trebuie să venim cu un sistem sustenabil pe termen lung. Pentru că peste 15 ani va ieși la pensie un număr mult mai mare de persoane, prin comparație cu numărul persoanelor care va intra în câmpul muncii. Iar aceasta este o problemă. (…) Vom lucra la legislația în așa fel în care sistemul de pensii să devină sustenabil, să avem pensii bazate pe contributivitate”, a spus premierul.

Cîțu a explicat că pe parcursul derulării PNRR, România trebuie să atingă, de fapt, mai multe borne care reprezintă reforme în domenii care țin de economie, educație, digitalizare etc.

„În cadrul PNRR, anul acesta vom primi un avans. Se va întâmpla în luna august, cred. Dacă atingem unele borne, în 2022 vom putea accesa alți bani. Și tot așa, în fiecare an, alte borne ca să luăm alți bani (…) Eu le-am spus și miniștrilor, reformele trebuie făcute și trebuie să meargă mai departe, indiferent dacă eu voi mai fi aici”, a comentat Cîțu.

Miniștrii au fost somați să lucreze în următoarele două săptămâni pentru definitivarea PNRR, astfel încât acesta să fie depus în cel mai scurt timp la Comisia Europeană, a mai informat Cîțu. Totodată, el a spus că ia în calcul să prezinte PNRR-ul și în Parlament: „Sigur, PNRR este un program construit de Guvern, asumat de Guvern, dar pentru că este un program de care vor beneficia toți românii, mă gândesc ca înainte să-l trimitem Comisiei Europene să-l promovăm și în Parlamentul României”.

Sursa foto: Florin Cîțu / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Da, băi ticălosule, a înțeles toată lumea că atât timp cât îi futi pe pensionari și pe cei cu salariul minim, ești văzut băiat frumos de UE!

    • Dute tare coaoe cu pensionarii tai de lux .
      Comisia se refera la pensiile speciale , salariile și bonusurile la stat .
      Trebuie corectat asa ceva , dar cu turcan acolo pusa doar sa întrețină atmosfera nu sa si rezolve problema în sine, comisia reacționează.
      Turcan bate câmpii cu legea, care lege … , unde-i legea.?

    • Marcele, Marcele, linisteste-te!
      NU vei vedea nici o Reforma asa cum nu ai vazut nici Planurile de redresare a Companiilor de stat cerute de Zombie asta in Ianuarie 2021(nici azi NU le-a primit!), nici Eliminarea Sporurilor bugetarilor cerute de Zombie asta, nici Scaderea NUmarului de Membri ai Coonsiliilor de Admisnitratie in Companiile de Stat promisa de Zombie asta(„Ordonanta de urgenta e gata, urmeaza sa apara zilele astea” se mandrea Zombie in Ianuarie 2021! NU a aparut nici AZI!), nici Scaderea Indemnizatiei de membru de Sedinta de Consiliu de Adminsitratie la Companiile de stat, promisa de Zombie in aceeasi OUG care n-a mai aparut, nici….
      Una promite Zombie la Brussels, ALTA face cand e la Bucuersti cu Orban, Barna si Hunor ca sefi in fata carora NU misca!
      Florin Citu in Ianuarie 2021 a PROMIS Eliminarea Sporurilor bugetarilor, chiar a motivat Amanarea Bugetului pe 2021 prin acea mare ANALIZA a Sporurilor in vederea Eliminarii lor!
      Peste 3 zile s-a sucit: Nu ne atingem de bugetari, Anvelopa Cheltuielilor cu bugetarimea ramane la nivel de 2020 in Anii 2021, 2022 si 2023″, a spus spasit Florin Zombie, la numai 3 ZILE!
      A confirmat Rares Bogdan:
      28 Februarie 2021, G4media, „Prim-vicepreședintele PNL Rares Bogdan a explicat că un moment tensionat a fost atunci când Premierul NU a fost susținut suficient pentru tăierea Sporurilor salariale.
      Întrebat cine nu l-a lăsat să taie sporurilor, Rareș Bogdan l-a indicat pe vicepremierul Kelemen Hunor.
      „O parte dintre cei care NU l-au susținut se numește dl Kelemen Hunor și alți domni care au considerat că în anul ăsta nu mai trebuie să facem tăieri de sporuri. Cred că în momentul respectiv, Florin Cîțu avea NEVOIE de susținerea liderilor PNL mai puternic decât o are”, a declarat Bogdan sâmbătă noaptea.(adica, NICI liderii PNL nu aveau chef de reforma!)

      Iar Florin Citu la Focsani, in 6 Martie 2021: „Florin Cîţu, despre tăierea Sporurilor bugetarilor: „Eu aş fi mers puţin mai departe. NU a prea fost VOINTA politică”.

      Asa va fi si acum: PNL si UDMR vor bloca orice REFORMA care sa le afecteze privilegiile si vad acum clar ca nici USR PLUS, dupa ce-au ajuns la osul de ros si in birourile caldute cu sofer la scara, cu secretara si cu Salarii uriase fata de veniturile lor de ONGisti amarati,(la majoritatea sau uitati-va la Ioana Mihaila, anul trecut a lucrat pe Salariul minim pe Economie, pai cum sa urle ca vrea Reforme si sa rupa coalitia?!), nu se vor bate, riscand ruperea coalitiei, pentru maretele reforme!
      Mai vedem, dar una e la ce se angajeaza Florin Zombie la Brussels in fata liderilor UE si alta e LIPSA de dorinta de a FACE Reforme evidenta la PNL inca din Octombrie 2019 de cand au venit la osul bun de ros!
      Aceste Reforme le-a cerut FMI de 20 de ANI, politrucii promiteau mereu ca le vor FACE, azi avem aceleasi promisiuni de la alti politruci!

    • Documentează-te și vezi că se referă în primul rând la sistemul public de pensii!

    • @lili, nu mă pot liniști constatând CăCîțu i-a sacrificat pe cei mai săraci oameni a doua oara ca să nu aibă el probleme cu Comisia Europeană!
      Pensionarii publici habar nu au că înghețarea pensiilor este stabilită până în 2023-2024!
      Evaziunea e cât Casa Poporului dar p-asta n-o vede!
      În Programul de Convergență până în 2024 și-a stabilit același grad de venituri în PIB, nu cumva să sărim de 34% în timp ce media UE e de 44%!
      Niciun cuvânt de recuperare de colectare a TVA, sa nu sărim de 66,5!
      Mi-e silă!

    • Da, @lili, poate sa facă ce reforme vrea dacă vrea, dar să lase pensionarii în pace și să nu-și mai bată joc de ei din cauză că ei sunt slabi, nu au pârghii de șantaj și nu prezintă un pericol real pentru Guvern!

  2. Mai încerc!
    Da, băi criminalule, ești văzut băiat frumos de către UE atât timp cât îți bați joc de pensionari și de salariații cu salariul minim!
    Ne-ai vândut, ticălosule!

  3. In 2024 sub 3%… neambitios si in dezavantajosul nostru ca ne lasa o marja de eroare atat de mare CE. Cred si eu ca PNRR este realizabil cu astfel de conditii. Daca ne-a invatat ceva pandemia lu’ peste prajit este cat de necesara a fost disciplina financiara de dinainte de criza, am fi fost mancati daca UE nu avea rezerve si marja de eroare pentru a actiona. Nu doar noi, Italia, Spania poate ca intr-o mai mare masura.

  4. Postacii PSD se fac ca nu pricep: primim bani, nu dam, și einu mai sunt la butoane, de-aia tipa peste tot ca nu sunt băgați în seama. Succes Catule!

    • Doamnă sau Domnule Cormiz, că or fi postaci ai Ciumei Roșii sau nu, eu vă doresc să trăiți cu pensia medie de 1500RON/Lună sau cu salariul minim. Eu mă felicit că mi-am luat tălpasița din colonia Romanica. Mulți pensionari sunt condamnați la moarte prin ÎNFOMETARE și lipsa posibilităților de a-și cumpăra medicamente. Dar constat, că pentru unii acesta este motiv de bucurie.

  5. @lili, nu mă pot liniști constatând CăCîțu i-a sacrificat pe cei mai săraci oameni a doua oara ca să nu aibă el probleme cu Comisia Europeană!
    Pensionarii publici habar nu au că înghețarea pensiilor este stabilită până în 2023-2024!
    Evaziunea e cât Casa Poporului dar p-asta n-o vede!
    În Programul de Convergență până în 2024 și-a stabilit același grad de venituri în PIB, nu cumva să sărim de 34% în timp ce media UE e de 44%!
    Niciun cuvânt de recuperare de colectare a TVA, sa nu sărim de 66,5!
    Mi-e silă!

  6. Toată această scremere a Guvernului este ca să pună mâna pe avansul din PNRR, căci cu ăla ramanem!

  7. Cei care l-au votat pe basescu și după aceea pe klauSS, cred că au înțeles foarte clar că dezideratul lor este unul de natăgăduit – SĂRACII NU AU DREPTUL LA VIAȚĂ. Și cu asta cred că am spus totul.

    • Dacă nu ies la vot… IA SĂ VOTEZE. IA SĂ IASĂ ÎN STRADĂ!!!!
      Vierme, pizideaua a inventat pensiile speciale împreună cu peneleaua!

  8. Nu mai credeti ce spune acest mincinos Zombie, asta una spune la Brussels si alta FACE la Bucuresti:
    1. „Apare o nouă structură-cheie în Guvern.
    Reformă dură în companiile de stat, cu posibile închideri.
    În cadrul Guvernului se va înființa o nouă entitate care va face „politica statului în ce privește companiile de stat”: audit, deprofesionalizare și dacă este cazul chiar și închidere.
    Ministrul fondurilor UE, Cristian Ghinea, a DECLARAT joi la Guvern:
    – Vom face o reforma a companiilor de stat. Vom avea audit la toate companiile de stat.
    – Vom elimina din legea managementului companilor de stat exceptiile bagate de PSD ALDE. Toate companiile trebuie sa treaca printr-un proces de PROFESIONALIZARE, numire apolitica a board-urilor, si vor fi supravegheate de un departament special de la SGG care va face politica statului in ce priveste companiile de stat.
    – Asta este o recomandare de tara care apare in 5 recomandari ale Comisiei Europene. Vom crea aceasta entitate la SGG, va avea indicatori de performanta pentru toate companiile de stat, vom avea plan de reforma, inchidere unde este cazul si legarea salariilor de criterii de performanta
    – Companiile de stat trebuie sa fie sursa de venit la buget, nu o sursa sa se scurga bogatie din averea publica”

    2. Ce FACE Zombie Vasilica la Bucuresti:
    – 14 Mai 2021, ADEVARUL: „O nouă numire controversată: Traseist politic, director general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
    Premierul Florin Cîţu a numit un traseist politic in funcţie cheie. Noul director al OSIM, Marian Cătălin Burcescu s-a întors în PNL după ce părăsise formaţiunea liberală pentru ALDE, când formaţiunea lui Tăriceanu era la putere alături de PSD, potrivit Ştiripesurse.
    Marian-Cătălin Burcescu a fost numit în funcţia de director general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial de premier. Burcescu este din Teleorman şi a mai fost în PNL. După ce a demisionat şi s-a înscris în ALDE, Burcescu a revenit acum în PNL, scrie Ştiripesurse.

    – 12 Mai, 2021, ADEVARUL: „Exclusiv. Reforma clasei politice: traseistul perfect, şef la Fondul de Contragarantare.
    Guvernul l-a uns ca SEF al Fondului Român de Contragarantare, poziţie care asigură o leafă mai MARE decât a Preşedintelui Iohannis, pe Alin Văleanu, un liberal trecut prin 4 partide. Până să ajungă în funcţii publice, PNL-istul era manager al unei firme care scana documente.
    Liberalul Alin Văleanu este din 19 aprilie noul preşedinte al Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC), adică instituţia care ajută întreprinderile mici şi mijlocii, prin preluarea unei părţi a riscului asumat de fondurile de garantare, în momentul în care contractează împrumuturi.
    Indemnizaţia lunară a lui Alin Văleanu, potrivit deciziilor interne ale FRC, este de 26.460 de lei, aceasta fiind suma brută, adică mai mult decât şeful statului, în condiţiile în care conform Legii salarizării unitare, Klaus Iohannis are o indemnizaţie brută de 24.960 de lei.
    Al 5-lea partid a fost cu noroc Alin Văleanu a avut nevoie de un pelerinaj politic prin partide mai mult sau mai puţin excentrice, înainte să se regăsească deplin în crezul liberal.
    Actualul şef al Fondului Român de Contragarantare şi-a început cariera politică în Partidul România Mare (PRM), în 2009 fiind candidat pentru Parlamentul European, dar nu a avut nicio şansă să fie ales, din moment ce era pe locul 23. După experienţa în PRM, Alin Văleanu s-a reprofilat spre Partidul Noua Generaţie, formaţiune condusă de omul de afaceri George Becali.
    Actualul liberal a fost chiar preşedinte şi membru fondator al PNG Buzău, nu doar un simplu membru cu carnet de partid.
    Dar nici PNG-ul nu l-a convins, aşa că la alegerile parlamentare din 2012 a candidat pe listele Partidului Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD), formaţiune care a intrat în Parlament, după ce a obţinut aproape 14% şi 68 de mandate. Însă printre parlamentari nu a fost şi Alin Văleanu.
    26.460 de lei este indemnizaţia brută lunară încasată de preşedintele Directoratului FRC.
    Surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că mai ales relaţiile bune pe care le avea cu Antonel Tănase, fost secretar general al Guvernului în mandatul Orban, au determinat aducerea lui Văleanu la SGG, pe funcţia de coordonator al Direcţiei Generale Guvernare Deschisă, Relaţii Publice şi Cooperare, încă de la finalul anului 2019, deci imediat după instalarea la Putere a liberalilor.
    Apoi, la începutul lui 2020, a fost numit de mai multe ori în Consiliul de Supraveghere al FRC.
    În prezent, şeful Directoratului FRC e membru al PNL Sector 3, organizaţie condusă de Antonel Tănase.
    La bază, Văleanu este cadru didactic, în primii săi ani de muncă fiind profesor de fizică.”

  9. Iar facem audituri le astea?! Nu le mai făcuse odată?! Iar facem planuri ca țiganu ‘?!