G4Media.ro

Premierul Ciucă a anunțat că guvernul vrea reaprobarea proiectului de lege privind…

Premierul Ciucă a anunțat că guvernul vrea reaprobarea proiectului de lege privind construcţia de hidrocentrale în ariile protejate, declarat neconstituțional de CCR pe motive de tehnică legislativă

Guvernul va susţine reaprobarea în Parlament a proiectului privind construcţia de hidrocentrale mici pe arii protejate, după ce vor fi corectate elementele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

„Curtea s-a pronunţat ieri pe principiul bicameralismului, motiv pentru care în momentul în care vom avea publicată motivarea Curţii, proiectul se va întoarce în Parlament. Guvernul va susţine ca elementele neclare din cuprinsul legii să fie asumate de Senat şi de Cameră şi să o reaprobăm, pentru că avem nevoie de aceste hidrocentrale, sunt bani ai României care au fost investiţi în aceste hidrocentrale. Avem cel puţin în momentul de faţă 11 care sunt asumate prin a fi repuse în funcţiune, pentru că ele unele dintre ele au ajuns la un nivel de finalizare de până la 90%. Avem nevoie de energie. Energia este o cerinţă strategică pentru noi şi pentru Uniunea Europeană, deci vom finaliza acest proiect până la finalul anului acesta”, a declarat premierul Ciucă.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate. CCR a declarat legea neconstituțională pentru că nu a respectat principiul bicameralismului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Ciuca fa-ti in curtea ta amenajari hidroenergetice si nu mai strica parcurile naturale ale tarii ca nu sunt proprietatea ta, plagiatorule! Din cauza voastra se va desertifica toata tara, escrocilor!

    • Ne putem da seama ca ai cap de ghinda, aceste hidrocentrale au fost deja executate în proporție de 90,95%, ce ar mai putea sa distrugă când deja au fost construite?
      Este vorba de siguranță națională, repet aceste hidrocentrale au fost deja construite, iar microcentrale au fost și alea deja construite peste 70%, ele au respectat mediul la momentul în care au început construcțiile, sau băgat 100 de milioane de euro în ele, iar tu vi acum și spui ca trebui sa stea părăsite?
      Ai idee ce spui ?
      A-ti pus botul la toate ONG.urile de mediu care blochează orice în tara asta numai sa nu se construiască nimic, ba ca autostrăzile trec prin zone cu gândaci rari, ba ca sunt ursi, ba ca sunt construite în zone de arii protejate, ba mai au ăștia cu ONG.urile sa blocheze tot în tara asta și voi stați și aplaudați, apoi va mirați de ce nu s3 construiește nimic….mai terminați cu aberațiile astea, repet este vorba despre ceva care este construit deja peste 90%.

  2. USR. a facut ceva, sau nu a facut, ca nu e clar.

    • Hai sa te intrebi si daca UDMR a facut ceva, sau poate Partidul Romilor, trol pesedist ce esti….ca de zici PSD sau PNL sunt tot aceeasi hoti de 30 de ani la conducerea tarii, de unii singuri sau in diverese aliante impreuna.
      Si acum tot impreuna PSD+PNL distrug raurile din zonele protejate cu niste porcarii de minihidrocentrale ce gatuie rauletele de munte care pe seceta asta de-abia mai au in pic de debit….am trecut prin albii de munte complet secate din cauza ca in amonte era o minihidrocentrala.

    • Da’ de unde stii tu ca nu-s penelist? De unde stii tu ca nu am habar ce a facut UDMR-ul care a pus umarul la blocarea acestora din diverse motive? Si eu am trecut prin Grecia, dar nu mi-am pus problema ca ar fi din cauza unor hidrocentrale, mai degraba m-am gandit la seceta, sau la apa imbuteliata. Nu vrea nimeni sa ramana vietuitoarele fara apa desigur si daca intr-adevar raman de ce nu ni se explica astfel atunci? Ce o tot dau ba cu pestii, ba copacii? Poate pentru ca nu e cazul? Ma gandesc.

  3. Spaga, spagulita….

  4. Ce ticăloși sunt toți uslamiștii ăștia…
    Ciucă, nefericitule, nu vă mai satură Dzeu, distrugatorilor.

  5. Lege pentru a da drumul la dezastru pe defileul Jiului.
    Toate lucrările au fost făcute de șmecheri cu încălcarea tuturor legilor, fără avize, fără autorizații. Din banii noștri. Instanța de judecată a oprit orice lucrare.
    În loc sa fie anchetați și băgați să înfunde pușcăria, se modifică legea, astfel încât distrugerea sa devină legală.
    Aceeași situație și pe alte râuri din România.
    Partea proastă e că votanții psd-pnl nu dau doi bani pe ce spune legea, instanța sau instituțiile de mediu, importantă e doar sacoșa cu ulei de dinainte de alegeri.

  6. Plutonierul Ciuca. Ce poate el sa inteleaga? Nimic ce nu implica si popota.

  7. Mai postacilor care ati devenit mari protectori ai naturii va intreb pe voi cati ati fost sa vedeti acele bararaje sau cat este construit din ele deci nu va mai dati cu parerea asa numa ca nu va place pedese sau penele si sunteti cu ielgibitistii si tradatorii de tara din plusere si aia ai gravidului csolos, la Rastolita de exemplu este construit cam 90% din baraj si din statie deci unde dreacu a fost acolo arie protejata cand s-a dat drumul la lucrare ca ala a inceput in 1987 ca au facut din birouri si din pix unii in 2007 arii protejate aia e alta treaba, unii ca postacii de pe aici care probabil in viata lor nu au fost pe un munte si latra doar pentru ca asa cred ei cu gleznele lor goale ca e bine

    • Se vede ca matale ai fost pe munte si nu ai inteles nimic din el.
      Pt oamenii ca matale natura e doar un prilej de pârjolit.
      Eu locuiesc la munte, individule, in arie protejata unde au venit prostovani ca tine, au bagat paraul in teava si a disparut. Altii, exact ca tine au defrisat tot.
      Nefericitilor. Atata v-a invatat la scoala, sa distrugeti. Pt voi natura si vietatile din natura sunt glume, prilej de batjocura si prăduiala.
      Primitivi.

  8. Zice unul despre Ciuca: „Ce poate el sa înteleaga?” Dar voi ceilalti ce ati înteles? Ca nu-i bine sa finalizezi hidrocentrale (ca nu-i vorba de vreuna noua, care sa strice o zona „virgina”), mai bine ardem gaze sau carbune? Ca nici unul n-ati renuntat la aerul conditionat sau la cuptorul electric. Si toti o sa înjurati guvernul daca se ajunge sa va taie lumina vreo juma’ de ora.
    N-a trecut mult timp de când zbierau unii ca proiectul de amenajare a plajei de la Sulina va afecta „ultima plaja virgina”. Nici unul n-a trecut pe acolo. Eu, care m-am bronzat acolo prin 1970, sunt o voce minoritara, majoritatea nu cred ca plaja presupus virgina era frecventata de mult. Dar e mai „ecologic” sa ne cacam prin tufisuri si sa nu ne putem spala pe mâini dupa.

    • Da urs de circ, mai bine arzi gaz si carbune, decat sa betonezi muntii si sa seci raurile. Pentru ca impactul indirect asupra naturii este mult mai slab perceput decat impactul direct, total, letal. Schimba-ti macar pseudonimul, secatura!

  9. Nevertebratul Ciuca ar fi in stare si s-o vanda pe ma-sa ca sa faca pe plac PSD, ca sa-si mentina fotoliul. Cum sa nu ne vanda ariile protejate, raurile, natura?

  10. Grosule, du-te pe teren sa vezi cum sta treaba, nu scrie din burta. Microhidriocentrale un dezastru, prin aductiuni elimina raurile din albiile lor, distrug fauna piscicola, apa din subteran, care alimenteaza izvoare si mentin arborii. La cati analfabeti avem ce sa mai mire de ce prostii se cer in parlament si ce se scrie pe G4media.

  11. Avem nevoie de energie verde.e totul f ok sa dai drumul unor hidrocentrale deja finalizate 90%.Germania chiar acum strica un parc eolian pt a scoate lignit și huilă,(cărbunii cei mai poluanți)…..dar NOI NU AVEM VOIE NICI CU CARBUNI SI NICI CU HIDRO….,e normal acest lucru când și așa înregistrăm printre cele mai mici consumuri per cap de locuitor din Europa!!!
    Ar fi f bine sa se deschidă odată aceste hidrocentrale care și așa sunt aproape finalizate .Trebuie îndrăzneală!!!