G4Media.ro

Premierul Ciucă i-a cerut premierului Bulgariei să dragheze Dunărea și să deblocheze…

sursa foto: Info Sud-Est

Premierul Ciucă i-a cerut premierului Bulgariei să dragheze Dunărea și să deblocheze gazoductul BRUA. Miza pentru România: creșterea transportului de marfă spre portul Constanța și independența energetică

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său bulgar, Kiril Petkov, în care a discutat despre componentele de interconectare peste Dunăre și dragarea fluviului, potrivit unui comunicat al guvernului. De asemenea, Ciucă a abordat problema coridorului vertical de gaze, un proiect UE blocat din cauza faptului că Grecia și Bulgaria amână de aproape șase ani o simplă interconectare.

Interesul strategic și comercial al României în relația cu Bulgaria este dragarea cât mai rapidă a Dunării, astfel încât transportul de marfă către Portul Constanța să se poată realiza fără piedici pe o durată cât mai mare a anului. De asemenea, Dunărea are și o importanță militară pentru România. Bulgaria, pe de altă parte, are interesul de a atrage cât mai mulți transportatori rutieri de marfă către porturile sale principale – Varna și Burgas, ambele în competiție regională cu Constanța.

În ceea ce privește coridorului vertical de gaze, acesta e un alt proiect strategic pentru România. Dacă acest coridor Grecia – Bulgaria – România s-ar realiza, România ar putea importa gaze din Grecia, evitând astfel dependența de unicul său furnizor extern din acest moment, Rusia. Grecia și Bulgaria amână însă fără motiv realizarea interconectării dintre ele, ceea ce face ca România să nu aibă acces la gazele naturale din Grecia (gaze importate în Grecia din Azerbaidjan, Qatar, Algeria).

”Procesele europene curente, respectiv cooperarea pentru aplicarea Green Deal și PNRR, s-au aflat, de asemenea, pe agenda discuțiilor. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a abordat problema coridorului vertical dat de interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria care dă substanță proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Partea bulgară a subliniat prioritatea pe care o acordă acestui interconector”, se arată în comunicatul guvernului.

Cei doi premieri au discutat despre organizarea la Sofia, în toamnă, a unei ședințe comune de guvern între România și Bulgaria.

sursa foto: Info Sud-Est

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Sa vina bulgarii sa ne faca si cateva centuri ca tot se pricep.

    • Noi ne dragam partea noastra a Dunarii, ca avem echipamente. Bulgarii canci, nu fac nimic.

      Nu le cerem noi asa degeaba. Ne incurca rau.

    • Bulgarii joacă cu rusii de la Gasprom ca să mențină dependenta Europei de gazul rusesc.
      La fel ca ungurii.

    • Catre @Da. Ce treaba au ungurii cu ,,BRUA de pe teritoriul Bulgariei” ?.
      Ca sa ajunga BRUA la unguri trebuie intai sa treaca prin Bulgaria si Romania. Deci vorbesti prostii !

    • Vorbești aiurea ! A fost doar o comparație între cele 2 tari ! Ambele țin cu Gasprom și spera sa aibă parte de gaz ieftin !

  2. Cat timp nu ramane la stadiul de vorbe e bine sa ne indepartam cat mai mult nevoile de rusia .

  3. Bine ca n-a specificat in cat timp.

    • Ungaria se descurca siguri de gaze , direct de la Rusia , nu cred că mai are nevoie de la Grecia. Sunt curios daca vor exista masuri EU și NATO Impotriva Ungariei având în vedere că joacă în prezent la doua capete și cu UE și cu Rusia.

  4. Iar diplomatia romaneasca e zero!!!

  5. Noi așteptăm de șase ani gaze de la „greci” adică Azerbaidjan deci tot printr-un nr. nedefinit de intermediari, iar Ungaria își asigură de la rusi 10 miliarde de metri cubi pe an ptr. 15 ani cu o simplă vizită a lui Orban la Putin la un preț de nimic. Dar de fapt noi suntem în NAt-iO și așteptăm să vină Biden să ne dea niste GNL de câteva ori mai scump ca gazul natural de la ruși,că de românii nu sunt și ei niste „bogați”, dacă stau la masa UE și NATO, saracii sclavi.

    • Da bre, mai bine să luăm mai scump din altă parte și să-i dăm prin gurițză lu’ ăla de la Kremlin. Să-și bage gazele în kour. Una-două sclavii, alea alea… Ai dreaq dacii liberi maro la dos ați juisa dacă am fi rusificați și noi. Jet!

    • Dar tu te poți muta în Rusia dacă tot îți place. Ar fi bine și pentru tine, dar și pentru noi.

  6. Văzând foto. cu Canalul Sulina , ne gândeam că poate ” Ciuca al Nostru ” s-a rugat și de vecinii din Ukraina sa nu scufunde / eșueze , din nou , ” din greșeală „, o navă model ” Rostock ” ( că mai au câteva in dotare ) , încărcată cu fier beton, in ” Bara Sulina ” … din ” loialitate” , ca sa nu ne invadeze rușii . Și să ne ” salveze ” ulterior ,de apa de pe Dunăre , prin
    dragarea unui canal ” BÂSTROE 2 ” .

  7. Faza cu dragarea Dunării e alta . E de fapt o ” ridicare la fileu ” ptr. olandezi . Bulgarii nu au dragi de mare capacitate că să facă o lucrare de asemenea anvergură … iar romanii ,deși au avut o super flota de dragare , au vândut toate navele la fier vechi începând cu anul 1990 . Similar cum s-a făcut cu flota de pescuit oceanic și cu flota maritimă NAVROM . Cei mai mari specialiști în domeniul și cu utilaje corespunzătoare sun olandezii de la VanOord ( cei care extind plajele Litoralului in acest moment ) și Boskalis ( tot firma olandeza ) . Olandezii vor termina vara aceasta lucrările de extindere a plajelor și vor rămâne fără ” front de lucru” in zona . De la UE sunt alocați f.f.multi bani ptr.dragarea Dunării . Deci UE ( cu olandezii la pupitrul activității de dragaj ) vor acorda banii . Deci cine va efectua lucrările și-i va încasa ??? Evident VanOord și Boskalis ! Mai ales că olandezii sunt extrem de interesați să pună mâna pe Portul Constanța …și având în vedere clasa noastră politică , in final , CHIAR VOR REUSI ! Alooo ! ” Serviciile ” ! Se aude ? OVER !

    • In concluzie Dunarea nu trebuie dragata.
      Mandru ca sunt roman vigilent!

    • Care va sa zica, daca vine UE si plateste sa se curete garla, tu zici sa refuzam, ca o pot face olandezii. Care olandezi sunt, datorita specificului tarii de sub ape, cei mai mari specialisti in lucrari hidrotehnice.
      Daca vine maine cineva si-ti da bani d’un mercedes, trebuie sa’l refuzi, ca tu vrei Lada!

    • Mai… Maus… Si ce daca firma este Olandeza? Care este problema? Ce este cu merntalitatea asta de om bolnav cu gandire limitata? Salariati sunt angajati romani! Asa cum… si firmele romanesti pot avea angajati straini si sedii in alte state! Exemplu Bitdefender… cea mai puternica firma ROMANEASCA, o mare parte din angajati sunt straini. aSTA CE INSEAMNA CA ACEI OAMENI SUNT SCLAVI ROMANILOR? Apple nu are birouri si angajati peste tot in lume? Cine castiga? In primul rand… SALARIATUL ptr ca are un loc de munca, poate sa-si cumpere o casa sa plateasca o masina… etc! Medieval in gandire poti fi… Asa cum spunea si Inapasevedeinvers… Mandru ca sunt roman vigilent!

    • E ceață deasă în capul tău. Poți scrie dacă dragile care lucrează la mare încap pe sectorul bulgar al Dunării?

  8. Germania, Ungaria, Bulgaria se descurca pe cale diplomatică să își urmărească interesul țării, și anume alimentarea cu gaz rusesc. Ai noștri îmi provoacă greață 🤢, ei parcă au doar interesul propriu și atât. Extrem de slabă clasa politică zilelor noastre.

  9. Sa inteleg ca le esti superior? Sau in ce calitate vorbesti? Stii ce inseamna in doctorat? Faci acuzații ieftine, din postura omului inferior.

  10. Unguri si Bulgari nu vor face nimic în sensul acesta, ei au gaz ieftin de la Ruși, fac un joc dublu Ungurii speră ajutor de la Ruși și pentru a pune mâna pe Transilvania, Ciucă pierde timpul și doar atât ar trebui să se ocupe în primul rând să scoată gazele din Marea Neagra cât mai repede și să suplimenteze din alte surse.

  11. Și dacă Măciucă ar scoate gazul din Marea Neagră, nu l-ar tranzacționa la bursa din Austria, că noi să-l cumpărăm de 3-4 ori mai scump,… că de e de la noi!

  12. Pt a putea pune condiții, trebuie să ai cu ce negocia. Aflați ce își doresc bulgarii cel mai mult și altfel vă prezentati la masa negocierilor. Credeți că doar prin simplu fapt că îi cere al nostru premier să facă ceva, Bulgaria din dragoste frățească o va face?? Când Dumnezeu o să avem și noi politicieni capabili?? Ciucă al nostru e ca și președintele ucrainean , el vrea, dar nu are cu ce negocia.

  13. Pfui ce de specialisti pe aici.
    Gaz rusesc, Bulgaria , Ungaria…
    Dragaj… avem sau nu echipamente…
    Sa postam si noi niste prostii mai mari decat articolul in sine.