G4Media.ro

Premierul Ciucă: Intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, modernizarea ţării, atragerea…

Sursa foto: Guvernul Romaniei

Premierul Ciucă: Intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, modernizarea ţării, atragerea investiţiilor şi a noii bunăstări s-au făcut pe sacrificiul generos al militarilor români în teatrele de operaţii, pentru că România nu avea altceva de oferit în anii tranziţiei

Prim-ministrul a adus, duminică dimineaţă, un omagiu militarilor la Monumentul Eroilor Militari Căzuţi în Teatrele de Operaţii, relatează Agerpres. În 2 aprilie se împlinesc 74 de ani de înființarea NATO și 19 când România a aderat la această organizație. Premierul a afirmat că intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, modernizarea ţării, atragerea investiţiilor şi a „noii bunăstări” s-au făcut pe „sacrificiul generos” al militarilor români în teatrele de operaţii, pentru că România „nu avea altceva de oferit” în anii tranziţiei.

„Războiul nu este un lucru pe care să şi-l dorească cineva, cu atât mai puţin militarii, care ştiu ce înseamnă distrugerile, pierderi de vieţi umane, suferinţa şi durerea celor rămaşi în urmă. Am adus, astăzi, omagiul meu celor care şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim într-o lume mai sigură, sub protecţia NATO, cea mai puternică alianţă politico-militare din istorie. Viaţa de militar m-a dus, în ultimii 30 de ani, în multe teatre de operaţii ale lumii, între care Afghanistan şi Irak. Am luptat alături de oameni care nu mai sunt astăzi, am luptat umăr lângă umăr cu partenerii americani, care şi-au amestecat sângele în lupte cu ai noştri, în cel mai direct mod, fiind fraţi de arme. Iar astăzi, la 19 ani de la primirea României în NATO, când avem războiul în vecini, când în România ni s-au alăturat aliaţii pentru a întări descurajarea şi apărarea comună, am aprins o lumânare şi am reflectat asupra acestor ultimi ani”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

El a adăugat că, la împlinirea a 74 de ani de existenţă a NATO şi la 19 ani de la intrarea României în Alianţă, trebuie acordat respect celor care au făcut sacrificiul suprem, precum şi celor care sunt gata să apere în continuare valorile pe care le împărtăşim.

„E adevărat, intrarea în NATO şi modernizarea României, ulterior integrarea în UE şi atragerea investiţiilor şi a noii bunăstări, s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenţi în teatrele de operaţii. România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziţiei, dar a ştiut, prin voinţa copleşitoare a populaţiei sale şi luciditatea conducătorilor săi, să aleagă calea democraţiei, libertăţii şi vocaţiei europene şi occidentale a României. Cred că astăzi, cu atât mai mult în acest context de război, trebuie să ne amintim cu toţii de cei care au luptat şi unii chiar şi-au dat viaţa pentru ţara lor. Şi cred că este un moment de reflecţie şi asupra statutului, recunoştinţei şi deferenţei cu care trebuie să-i privim pe cei în haină militară, din orice armă ar proveni, pentru acest sacrificiu pentru România, pentru noi toţi. Ei sunt aici când avem nevoie de ei, chiar dacă, altfel, sunt decenţi, tăcuţi şi profesionişti, rezervaţi şi serioşi în tot ceea ce fac”, a mai spus prim-ministrul Ciucă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. „…România „nu avea altceva de oferit” în anii tranziţiei ”

    Nu pot fi de acord cu raționamentul prim-ministrului român, pentru că se înțelege, continuând-l, că în prezent România nu mai are nimic de oferit, întrucât nu reușește să adere la Spațiul Schengen.

    Cât privește tranziția, cred că este evident că de peste trei decenii România se află într-o nesfârșită tranziție dinspre niciunde către nicăieri. …Pentru că nici după 30 de ani nu a reușit să construiască o democrație consolidată, cu o justiție realmente independentă, cu respectarea deplină a principiilor statului de drept. Comisia de la Veneția, spre exemplu, semnalează periodic acest lucru, fără a fi luată în seamă de politicienii români.

  2. De nu eram in UE sa va traga astia de maneca de cate ori furati, eram plecat de mult de aici. De nu eram in NATO sa fim sub scutul lor eram de mult Ucraina 2. Sa fim multumiti ca facem parte din aceste 2 structuri, dar sa invatam sa ne spunem si noi problemele mai clar si raspicat cand e cazul. Nu UE e de vina pentru ce se intampla acum, conducerea actuala a UE impreuna cu Ursula trebuie sa dispara, sa vina altii sa conduca UE, oameni mai competenti.

  3. 1. Care investitii? Guvernul PSDNL arunca la gunoi banii din PNRR, pentru ca nu poate sa-i fure.
    2. Ciuca e un clovn total, nu are pic de gravitas.
    3. Cei cu „haina militara” sunt ofiteri de birou, vanatori de pensii speciale, promovati pentru favoruri politice. Armata romana e capusata, ca oricare alta institutie a statului. Avem noroc ca lupta Ucraina pentru noi, ca noi n-am putea sa ne aparam impotriva Rusiei, iar votantii AUR i-ar primi cu flori, de inteligenti ce sunt.

  4. O armata care nu participă in teatrele de operatiuni nu are capacitate de lupta. Asta nu e gandire de general ci de politician marunt, o justificare pentru pensia speciala.

    • Total de acord. Pe langa faptul ca incearca sa justifice, jalnic de altfel, pensiile speciale, reuseste sa jigneasca si toate celelalte categorii de cetateni. Pe langa asta, honor Prim-ministrul uita cu UE nu este o alianta militara, deci nu are nicio treaba prefectura cu…

    • Oare armata Elveției o fi având capacitate de luptă?!

    • @Ionut: „Premierul a afirmat că intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, modernizarea ţării, atragerea investiţiilor şi a „noii bunăstări” s-au făcut pe „sacrificiul generos” al militarilor români în teatrele de operaţii, pentru că România „nu avea altceva de oferit” în anii tranziţiei.” Premierul spune ca in afara de militari, Romania nu avea nimic de oferit in anii tranzitiei. Asta nu ti se pare jignire pentru restul cetatenilor?

    • @Ionut: Ai citit atent ce am scris? Sunt spusele premierului, nu inventate. Daca nu ai citit, vorbim degeaba. Daca ai citit si ai inteles doar ce ai zis, vorbim degeaba

  5. De-a lungul vremii, militarii români au fost apreciați doar dacă cetățenii români au trecut prin momente de restriște și aveau nevoie disperată de ajutor. Întotdeauna, această categorie profesională a fost privită cu invidie – din perspectiva remunerației – dar 99% dintre cetățeni n-ar accepta viața plină de privațiuni a militarilor. Ilar este că, de fapt, oameni care n-ar jura niciodată că-și dau viața pentru România și n-ar accepta niciodată sacrificii ale timpului, libertății sau familiilor lor au infinit mai multe drepturi de natură salarială decât militarii. Ăștia suntem noi ca nație…
    Un sfat pentru contestatarii de toate vârstele: bateți la ușile urmașilor celor uciși prin teatrele de operații și spuneți-le că ați reevaluat viețile soților, fiilor sau taților morți sub drapel și ați ajuns la concluzia ca acestea s-au devalorizat din cauză inflației morale prin care trece România.

    • Iar ai aparut, mai gradatule special?!?! Voi, astia specialii din ultimii 30-40 de ani, pe care „campuri” ati luptat? Cu voi astia are „treaba” natia platitoare de pensii speciale, nu cu aia de isi fac treaba in NATO de 25 de ani! Si nu tot romanul stie ca pe langa pensia nesimtita, tot el va plateste si medicamentele gratuite si asistenta medicala gratuita asigurate nelimitat (pentru voi si familii gradul I), c/v. chirii sau rate la credite imobiliare (pentru o singura locuinta, sigur). Daca erai „luptator” pe bune, ti-ar fi fost rusine si revolta sa aperi toti „burtosii cu burta la soare” ce nu merita privilegii, si astia-s cei mai multi, nu cei ce lupta/au luptat in NATO.

    • Respect, doamna Negureanu!

  6. Romania nu a trimis 300.000 de oameni in teatrele de operatiuni. Cei mai multi speciali din armata isi sacrifica ficatul. Eu inteleg ca e plictiseala mare, dar nici sa scoti de la ei din birouri saci de sticle goale. Ce jig lodie (cenzura) e acest Ciuca al lor.

  7. Și uite așa pe jertfa ostașilor romani s-a ales Ciuca cu o pensie de 4000€. Să fie sănătos sa o poată cheltui, ca cei morți nu mai au nevoie.

    • Asa e, ar trebui sa ne facem toți militari, după mintea unuia sau altuia.(?) Nu merci, am văzut destulă prostie în 9 luni de armata.

  8. Subscriu!

  9. ciuca ar trebui sa se duca la munte sa mai culeaga niste mure ca-s gratis nu ca banii din pnrr

  10. Nefericită exprimare d le Ciuca…Sacrificiul recunoscut de aliați și de lumea liberă începe cu cei stinsi în temnițele comuniste,a celor căzuți la Revoluție, a celor stinsi în mineriadele iliesciene și în final a celor căzuți în teatrele de operațiuni.Asta a oferit România pt.”noua bunastare”.Recunoștința pt.ei toți. Pătura politica ar putea sa se abțină de la a aduce vorba de acești martiri.