G4Media.ro

Premierul Ciucă: O compensare mai mare a preţurilor la energie şi gaze…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Premierul Ciucă: O compensare mai mare a preţurilor la energie şi gaze faţă de cea care este aplicată acum nu este posibilă

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat marţi seara, după şedinţa conducerii liberalilor, că o compensare mai mare a preţurilor la energie şi gaze faţă de cea care este aplicată acum nu este posibilă, având în vedere bugetul alocat pentru acest domeniu, relatează Agerpres.

Acesta a fost întrebat de jurnalişti dacă PNL ia în calcul un preţ reglementat la energie şi la gaze şi care ar putea fi o soluţie de intervenţie pe piaţa energiei electrice şi gazelor în aşa fel încât preţul plătit de consumatorul final să scadă.

„Până în acest moment, la nivelul ANRE şi la nivelul ministerelor care decontează compensarea preţurilor la energie şi la gaze s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie. Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu aprilie, care ar fi trebuit să fie prima lună pe care să fi analizat valoarea compensărilor pe noua schemă şi în momentul în care vom avea această lună încheiată facem analiza şi venim cu o decizie şi în ceea ce priveşte această ajustare a compensării a preţului la energie. (…) În momentul de faţă mergem pe aplicarea ordonanţei de urgenţă pentru perioada aprilie 2022-martie 2023 şi când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie”, a declarat Nicolae Ciucă, la sediul PNL.

Întrebat dacă Guvernul ar putea veni cu o nouă reducere a preţului la energie şi gaze, adică un nivel mai mare de compensare, premierul a subliniat că acest lucru nu este posibil având în vedere alocările bugetare.

„O reducere a preţului mai mult decât este acum nu este posibilă pentru că trebuie să fim oneşti şi să le spunem oamenilor adevărul. Bugetul este cel pe care l-am făcut public şi aceştia sunt banii din care putem să facem, să realizăm compensările preţurilor la energie şi gaze”, a explicat Ciucă.

Şeful Executivului a fost întrebat de presă şi cine din România va trebui să aplice decizia luată la nivelul Uniunii Europene privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze, el răspunzând că această decizie trebuie privită ca una voluntară şi că populaţia din ţara noastră nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului.

„Vă rog să privim această decizie voluntară, de altfel, cum bine aţi spus. În ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz, avem în momentul de faţă peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 46%, la 1 septembrie – 57%. Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului. Şi, pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut. Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare”, a declarat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a mai adăugat că în cazul în care măsura privind reducerea consumului de gaze cu 15% va deveni obligatorie, aceasta va fi aplicată în mod echilibrat, astfel încât să nu se întrerupă activitatea nici a marilor consumatori, nici în instituţii şi preponderent să fie asigurat necesarul de gaz pentru populaţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Prima compensare care-mi vine in minte e sa separam persoana fizica aflata in sub 100mp locuibili cu persoana juridica aflata intr-o hala pe 10 etaje.
    Ca sa nu mai spun de vilele baronilor…

    • Cum adica? Ori suntem egali ori nu mai suntem!
      Adica daca eu care muncesc mai mult, produc mai mult, platesc mai multe taxe sa fiu tratat mai pr0st de stat. Si asa platesc taxe mai mari la sanatate pentru spitalele alea in care te imbolnavesti!
      Hai la munca puturosilor si fara compensari!

  2. Pai nea Ciuca, ia vezi ce zice la stiri ca facura aia de pe la espania? Si ei au dat moca de la sine putere compensatii?

  3. Dar pentru pensii speciale si programe faraonice gen Anghel Saligny sunt bani, asa-i?

  4. Plafonarea prețurilor la distribuitori , cum sa fii așa de tâmp sa compensezi facturile indiferent de preturile stabilite, asta e frauda , plus impozitarea profiturilor. Popescu sa o descurce, tot circul asta de la galbejiti a plecat cu liberalizarea și furturile fara precedent după 89 . Cat de trădător de țară poți fi sa ți distrugi economia și cetățenii , când ai atâtea rezerve de energie în tara iar tu artificial crești preturile și vinzi pe bursa din Austria. De ce nu vorbiți de cei care au cumpărat energie înainte de liberalizare prin contracte încheiate pe 5 ani cu preț fix și plată lunara

  5. Bineinteles ca o plafonare sau o compensare mai mare nu este posibila. Umbla vorba in targ ca inca nu au platit furnizorii de energie si nici n-ar fi bani pentru asa ceva. Si se pare ca sumele se ridica la 10 miliarde de euro, bani care nu exista.
    Totusi, preturile au crescut cu aproximativ 30% in orice domeniu, la energie si gaze s-au dublat, ceea ce inseamna ca statul a incasat minim 30% mai mult fata de anul trecut, doar din TVA.
    Ce au facut cu banii? Am o vaga banuiala ca s-au dus pe obligatii de partid, gen amicii lui nea Petrica, contracte cu firme ca Aqua Parc – firma lui Arsene reponsabila pentru poduri care cad – si multe alte matrapazlacuri.
    Pai sa ne spuna si noua Caciu ce a facut cu banii! L-a mai vazut cineva la fata? Anul trecut era foarte vocal pe facebook si se pricepea la de toate. Cand colo, e mai rau ca domnu’ Citu.
    Cand ceri oamenilor sa stranga cureaua trebuie sa dai un exemplu si sa mai renunti la pretentiile astea de jeneral si de special intretinut din banii nostri!

  6. logic, zecile de mii de posturi de sefi la stat pentru rudele si pilele nomenclaturii si pensii speciale, cine le plateste?

  7. Dar cresterea accizei la energie pe care ati facut-o zilele trecute ,este posibila ….,gunoaielor !!!

  8. Reducerea cu 15% a consumului e agreata de toate statele UE. A fost voluntar sa agreezi dar daca ai zi DA atunci faci.
    Ne va prinde iarna cu rezerva la sub 80% si cu gazul la consum maxim.
    Prin Noiembrie ne vom fofila si in Decembrie vom tipa la TV ca UE e de vina ca noi trebuie sa taiem gazul la consjmatoeul X, ca recomandam la case sa se reduca temperatura etc. Nu vor taia gazul ci vor reduce presiunea, evtl in timpul zilei vor fi ore in care se va da “mai putin” etc.
    asa-i cand nu am vrut Nabucco si nici gaze offshore -multumim Dragnea- acum suntem pe consum intern, ce producem asta avem