G4Media.ro

Premierul Dăncilă confirmă tensiunile cu ministrul justiției Ana Birchall: Am avut o…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Dăncilă confirmă tensiunile cu ministrul justiției Ana Birchall: Am avut o discuție și-am spus că vreau ca niciun ministru să nu mai încerce sub nicio formă să mai aducă justiția în curtea Guvernului

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall, căreia i-a spus că vrea ca miniştrii să nu facă referire la Justiţie sau să intervină în acest domeniu. Precizările vin după dezvăluirile G4Media.ro, care a scris  vineri că în ședința de guvern de miercuri au existat tensiuni între premierul Viorica Dăncilă și ministrul Birchall, care ar fi pornit de la propunerea ca activitatea procurorilor din secția specială să fie evaluată de ministerul justiției.

„Am spus că nu vorbesc despre Justiţie şi că nu vreau să intervin în Justiţie. Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei şi i-am spus că vreau ca nicio entitate, niciun ministru din Guvern să nu facă referire sau să intervină în Justiţie, să nu încerce sub nicio formă să mai aducă Justiţia în curtea Guvernului. (…) Suntem un Guvern politic, orice decizie a noastră, orice afirmaţie, chiar dacă este a Guvernului României, va fi interpretată politic şi nu vreau ca alianţa PSD-ALDE să deconteze o eventuală greşeală”, a spus Dăncilă la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre posibilitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

În altă ordine de idei, premierul a afirmat că marţi a avut o întâlnire cu procurorul general al Statelor Unite, căruia i-a transmis că Guvernul nu va interveni în Justiţie.

„Am avut o discuţie şi am spus care este modul de abordare al Guvernului şi faptul că Guvernul României nu va interveni în Justiţie, îşi doreşte o Justiţie independentă, dar, în acelaşi timp, îşi doreşte şi respectarea drepturilor cetăţenilor. Acest lucru l-am spus de fiecare dată şi acest lucru l-am spus şi procurorului general al SUA”, a menţionat ea.

Precizările premierului Viorica Dăncilă vin după ce G4Media.ro a dezvăluit, vineri, că premierul Dăncilă ar fi respins propunerea MJ, ca evaluarea activității secției să fie făcută la minister, afirmând că justiția trebuie să se autoevalueze și că guvernul nu ar trebui să se implice în treburile justiției. De notat că discuțiile referitoare la SIIJ s-au purtat la secțiunea documente confidențiale, unde nu participă decât miniștrii.

Surse din MJ susțin însă că n-ar fi existat o astfel de propunere, dar că ministrul Birchall a pus în discuție modul de funcționare a Secției Speciale în contextul în care agentul guvernamental urma să depună, vineri, 14 iunie, întâmpinare în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Birchall ar fi pus în discuție procedura de numire a procurorilor din SIIJ de către CSM și rolul procurorului general, care, în urma celebrei OUG 7, nu mai poate cenzura actele de urmărire ale Secției Speciale.

Poziția ministrului justiției a strârnit nemulțumirea mai multor miniștri, cel mai vehement fiind secretarul general, Toni Greblă. Potrivit surselor G4Media.ro, discuția s-a încheiat după mai bine de o oră și jumătate de discuții contradictorii, premierul Dăncilă declarând la final că regretă că a numit-o ministru al justiției.

Nu este clar însă ce va conține în cele din urmă întâmpinarea pe care Guvernul României o va depune, vineri, la CJUE. ”Vom respecta mandatul dat de Guvern, însă apărările sunt confidențiale”, a declarat pentru G4Media.ro agentul guvernamental Radu Canțăr.

Curtea de Apel București, Curtea de Apel Pitești și Tribunalul Olt au depus la începutul anului sesizări și întrebări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar acestea au fost conexate cu sesizările mai multor asociații de magistrați.

Curtea de Apel București a sesizat CJUE pentru a se stabili dacă recomandările MCV sunt obligatorii pentru România, dacă CCR poate da garanții suplimentare in dauna dreptului comunitar și dacă modul de numire a procurorilor din cadrul Secției de investigare al magistraților nu afectează drepturile victimelor.

Alte două instanțe, Tribunalul Olt și Curtea de Apel Pitești, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV și au trimis nouă întrebări la instanța europeană. În esență, aceste sesizări trebuie să lămurească situația privind înființarea Secției pentru investigarea magistraților și numirea provizorie a șefilor Inspecției Judiciare prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Nu există justiţie în guvernul PSD.

  2. Pe logica asta ar trebui sa desfiinteze ministerul justitiei….

  3. m-am saturat de la aceasta cucoana expresia „guvern politic”, sa-i scoata cineva cheita…

  4. Inteleg ca va inainta parlamentului un proiect de lege prin care ministrul justitiei sa revina la prerogativele de autoritate fata de parchet ( asta inseamna sedii si logistica, ca ordonator principal de credite) ), iar nu de subordonare a acestora prin alegerea si revocarea procurorului general si a procurorilor sefi, realizarea lui TT. Mai inseamna ca va sustine aceasta pozitie in fata CCR in cazul unei contestatii la lege, deoarece CCR a decis invers. ca ministrul justitiei sa fie mai tare ca presedintele in acest domeniu. Mai vedem pozitia reala la terminarea starii de interimat a actualului procuror general.

  5. Va zica, noi nu ne mai amestecam in justitie, asta inseamna ca nemerniciile pe care le-am facut pana acum raman asa cum sunt, ca noi nu ne mai amestecam in justitie! E de noaptea mintii, de-un tupeu si-o nesimtire ce n-am mai vazut decat la draknea, in vremea lui, adica in fapt traim tot in vremea lui draknea, dar fara el.

  6. Iar au mintit ca la usa cortului…

  7. Pînă deunăzi președinte de Cameră și de PSD, Liviu Dragnea ne spunea ” nu știu ce face guvernu'”.
    De-acu’ și-ncolo analfabeta, prim-ministru și curînd președinte Psd, ne va spune: „nu știu ce face Parlamentul!”.
    Și uite-așa-și face Psd treaba în vreme ce opoziția își irosește timpul, energia și avîntul în acțiuni absolut sterile.

    • Ce naște din pisică, pardon, din PSD, tot hoț se numește.

    • PSD pregateste ultimele tunuri colosale inainte de a iesi de la guvernare si a lasa o catastrofa totala in urma, ce va fi reparata probabil de PNL si USR.

  8. Praf de prostit populimea. Guvernul Hotiei Nationale a fost si este interesat de distrugerea Justitiei (a se vedea si luarile de cuvânt ale Țaței Dăncila la Bruxelles) si a fcut, face si va face orice sa isi atinga scopul. O grupare de infractori ca PSD nu poate preda altfel.

  9. Viorica a cutra secolului ,acum nu vrea sa se mai amestece in justitie, ca tot sunt haimanalele lui Dragnea in sectia de judecatori a CSM (Savonea & Co), , a se vedea cine a evaluat-o pe Adina Florea. Dupa ce i-au bagat si pe aia doi Deliorga si Stan la CCR acum i-a apucat independenta justitiei.
    Pe Viorica o ia lumea de proasta si ea este o lichea de proportii .

  10. Viorica Dancila o nemernica si o hoatza ca tot PSDul, baga ne am pula in gura ei de tzaranca mincinoasa.

  11. nu ne mai bagam peste justitie = am bagat mortul in casa si acum juram pe rosu ca nu se atinge nimeni de el; sa ramana acolo pana lesinam toti de duhoarea lui

  12. O proasta!
    Cica ” guvernull … îşi doreşte o Justiţie independentă, dar, în acelaşi timp, îşi doreşte şi respectarea drepturilor cetăţenilor”.
    E ca si cum justitia independenta ar incalca drepturile cetatenilor si, vezi doamne, Viorica Dancila vegheaza ca drepturile cetatenilor sa nu fie incalcate de o justitie independenta.
    Daca se referera la dreptul cetateanului-demnitar de a gestiona functia in stat ca pe propria sa mosie, da, justitia independenta cam incalca „drepturile” cetateanului.
    Daca se refera la fapul ca toti hotii si coruptii au „dreptul” la puscarie si justitia nu lucreaza cu viteza si cadenta necesare pentru a le asigura „drepturile”, da, poate sa aiba dreptate, justita independenta nu poate condamna cat pot ei fura.
    Uite de pilda, domnul Sebastian Ghita are dreptul la un proces corect si echitabil in care dansul sa-si apere cinstea si onoarea patate de procurori, insa Ministerul de Justititie nu este in stare sa-i asigure aceste drept domnului Ghita aducandu-l in tara de la doar o azvarlitara de bat distanta.

  13. Consider ca trebuie avut in vederea „corectarea modificarii la comanda politica „a legilor justitiei.

  14. atat inactiunea, cat si inactiunea constituie fapte penale daca produc prejudiciu si sunt savarsite cu intentie!