G4Media.ro

Premierul Estoniei, avertisment către Occident: Nu cădeți în capcana lui Putin

Sursa foto: European Council

Premierul Estoniei, avertisment către Occident: Nu cădeți în capcana lui Putin

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a avertizat joi Occidentul cu privire la faptul că nu i se poate permite Moscovei să influențeze decizia legată de aderarea unui stat la Uniunea Europeană și NATO, făcând referire la Ucraina și tensiunile cu Rusia, relatează Politico.

a avertizat Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, înainte de două întâlniri cheie privind relația blocului cu vecinii săi.

Adunând trupe la granița cu Ucraina și sugerând apoi ca NATO să renunțe la angajamentul din 2008 față de Ucraina și Georgia de a deveni într-o zi membri ai Alianței, președintele rus Vladimir Putin „încearcă să se prezinte ca o soluție la această problemă pe care el însuși a creat-o. Și cred că nu ar trebui să cădem în această capcană”, a spus Kalla,s într-un interviu pentru Politico în care a discutat, de asemenea, despre preocupările legate de contactul președintelui american Joe Biden cu Putin.

„Nu cred că Rusia are dreptul să spună ceva despre cine are dreptul și cine nu are dreptul de a adera la Uniunea Europeană sau NATO”, a afirmat șefa Executivului din Estonia, o țară cu 1,3 milioane de locuitori care se învecinează cu Rusia.

Rusia va fi pe primul loc pe ordinea de zi a două întâlniri la nivel înalt din această săptămână. Miercuri a început cel de-al șaselea summit al Parteneriatului Estic, în care UE se va întâlni mai multe state vecine non-UE, precum Ucraina. De asemenea, participă și Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Moldova. Belarus și-a suspendat participarea în iunie anul trecut, după ce blocul comunitar a impus sancțiuni în urma acuzațiilor la adresa președintelui Lukașenko că ar fi falsificat rezultatul pentru a-și asigura un nou mandat.

Liderii UE se vor reuni o zi mai târziu pentru un Consiliu European în cadrul căruia vor fi discutate relațiile cu Moscova și reacția UE la consolidarea militară de la granița cu Ucraina.

Pentru Kallas, „este foarte important ca, în primul rând, să dăm semnalul la un nivel foarte înalt că orice presiune militară din exterior pentru a face ca NATO, Ucraina sau UE să-și schimbe deciziile sau procesul de luare a deciziilor nu este acceptabilă”.

„Ceea ce ar trebui să arătăm [este] că Ucraina are prieteni și aliați și suntem alături de ei. Deci, dacă cineva s-ar gândi la o agresiune împotriva Ucrainei, înțelegeți și că în spatele Ucrainei sunt aliați și prieteni”, a mai spus ea.

Biden a vorbit cu Putin săptămâna trecută, creând o oarecare îngrijorare în Europa de Est că președintele SUA este deschis să asculte apelurile Kremlinului pentru a reduce expansiunea NATO și a desfășura arme în apropierea teritoriului rus.

„Sper că mă înșel, dar simt mirosul de «München» aici”, a declarat Marko Mihkelson, șeful comisiei de afaceri externe din Parlamentul Estoniei, pentru Financial Times, o referire la acordul din 1938 din Europa pentru a încerca să evite conflictul cu Adolf Hitler prin cedarea regiunii Sudetenland din Cehoslovacia.

În interviu, Kallas s-a distanțat de comentariul referitor la acordul de la Munchen, dar a precizat că nu i-a plăcut comunicarea lui Biden cu Putin. „Personal, nu-mi plac pașii care au fost făcuți față de Putin. Dar nu depinde de mine să spun cine se consultă cu cine”, a declarat ea.

Totuși, în același timp, „Biden a spus că nimic nu va lua nici o decizie despre noi fără noi”, a spus Kallas și, prin urmare, „nu am niciun motiv să mă îndoiesc de munca lor”.

Kallas nu a exclus ca Rusia, mai degrabă decât să planifice o invazie totală a Ucrainei, ar putea în schimb să încerce să destabilizeze Kievul sau să folosească amenințarea unei acțiuni militare pentru a șantaja Ucraina sau aliații săi.

„Acest lucru cu siguranță are un efect asupra Ucrainei”, a spus ea, subliniind că „avem multe conflicte sau mini-conflicte care sunt mult mai greu de luptat”, cum ar fi cel cu Belarusul, susținut de Moscova, trimiterea migranților la granița UE sau „destabilizarea” pe care Putin o provoacă prin utilizarea prețurilor la energie în creștere — „asta este exact ceea ce vedem cu conducta Nord Stream 2 și tranzitul de gaz prin Ucraina”.

Controversatul gazoduct dintre Rusia și Germania va fi un test cheie pentru noul cancelar german Olaf Scholz, care își face debutul la summit-ul UE de joi.

„Va fi interesant de văzut cum procedează noul guvern german cu asta (n.r. – cu Nord Stream 2)”, a spus Kallas. „Mă aștept să se vorbească despre asta” la summit, a mai afirmat ea.

Sursa foto: European Council

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. E buna de pla duduia!

    • Do.bi,to,cu.ul.e

    • Uite,
      Dacă există filtru aici, pe comentarii, aplicat din sistem – adică prin cod(ul site’ului) și nu prin intervenția moderatorului – astfel de commuri le postează: „E buna de pla duduia!”..

      În schimb, dacă scrii un comm pe topicul din articol (și apeși un pic pedala prin cele spuse, nu ți-l mai postează!

      G4, e cineva viu, la voi?
      urmăriți commenturile?

    • E pusă de Putin. Are gusturi bune Vladimir! Piesă.

    • Oare de ce pizdeii sunt pro-Putin ?

  2. Ii tremura juponul dudiei .

    • Asta e familia tradițională la voi rusnacii, votca și bătut femeia pe care o vedeți ca pe un obiect de satisfacere a pornirilor animalice primitive.

  3. E momentul ca “Putinofobia” să intre în tratatele de psihiatrie.

    • Azi la TH(N)T Gazprom Media s-au dat filme pentru adulți?
      De la nistrolii NKVD, în afară de viol, paltoane și ceasuri nu poți vedea.
      Gorbaciov e un erou pentru că a dezmembrat CCCP-ul

  4. Din patru comentarii pana acum, trei troli.
    @Television, nu exista putinofobie. Exista totalitarismofobie, si e absolut normala pentru un om normal la cap

  5. La momentul actual, avem preturi mari la gaze deoarece nu a fost pus in functiune NordStream 2, desi este terminat. De ce? SUA vrea sa-i forteze pe rusi sa vanda gazul numai prin gazodutul ucrainian, ca sa primeasa si ei miliardele pentru taxa de conducta. Unchiul Sam isi vinde gazul lichefiat in China, de unde obtine un pret mai bun.
    Noi, cetatenii europeni platim pretul jocurilor geopolitice facute pe spinarea noastra. Exista suficient gaz ieftin pentru toata lumea, dar nu se poate umpara deoarece nu vrea Unchiul Sam, care are propriile lui interese cu „aliatul” ucrainian.
    De ce ne-ar pasa de Ucraina? Daca premierul Estoniei este atat de ingrijorat, n-are decat sa se inroleze in armata ucrainiana si sa lupte cu rusii. Este usor sa faci pe viteazul cat timp nu esti in linia intai.

    • Hunter Bideu, Burisma…$ 1 milion per an…

    • Alo, nu mai dezinforma. Avem preturi mari la gaz ca tine Putin piciorul pe furtun. Nu e nevoie de Nord Stream 2, atatia ani s-a putut importa gaz prin conductele existente. Doar Putin are nevoie de o alternativa la ruta prin Ucraina, ca sa poata invada fara sa fie taiat gazul.

  6. Ma intreb cine mai poate avea incredere in UE in aceste zile. In ziua in care se va anula definitiv North Stream 2 putem discuta daca sa mai avem incredere in UE. Pana atunci, consider că Ucraina a fost trădată de către „prietenii” europeni. Degeaba fac summituri si discuta, eurocratii nu pot face nimic.

  7. Da, așa ar trebui, doar ne arată Germania cum se fac afacerile cu Rusia, dar alte țări trebuie să obțină aprobare pentru așa ceva. Chiar aș vrea să văd cum o țară din UE poate face alianță militară cu Rusia/China fără aprobarea unei „terțe țări” !

  8. Rusia are dreptul să se opună la aderarea Ucrainei la NATO pentru că și SUA s-a opus in cazul încercării de amplasare a rachetelor din Cuba.
    Nu tine de democrație sau nedemocratie ci de interesul național al statelor care este deasupra orice.

    • Măi neutron desprins, țările membre NATO din partea estică nu au arsenal nuclear.
      Comparația ta cu amplasarea de capacități nucleare în Cuba, e încă o dovadă că celovecul crăcănat de la Kremlin și toți predecesorii lui au un pitic pe creier in aș amenința cu invazii vecinii apropiați geografic cu rachete nucleare.
      Atitudine de golan, de copchil de grădiniță care își laudă tractorasul de jucărie.
      BTW, mai e un dement, puțin mai la est voi, care își amenință vecinii cu bășini nucleare.

  9. …. Muama ce de analiști politico-economici pe site!
    Macroeconomia mondială trebuia plasată strategic in România!
    PS. Toți știu și toți vorbesc limbă de lemn… 🤔🤥🤣
    La parlament, birjar!