G4Media.ro

Premierul Estoniei: „O pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace…

Sursa foto: © European Union 2022 – Source : EP / Frederic MARVAUX

Premierul Estoniei: „O pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi” / „Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm”

Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acţiuni agresive, a afirmat miercuri şefa guvernului eston Kaja Kallas, transmite Reuters, citată de Agerpres.

”Trebuie să evităm o pace nefavorabilă, o pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi”, a spus Kallas într-un discurs la Stockholm.

”Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greşeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas”, a adăugat ea.

Pe de altă parte, liderii diplomaţiilor din Consiliul Statelor de la Marea Baltică au avertizat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei va avea ”un impact negativ pe termen lung” asupra securităţii regionale.

Miniştrii de externe din Germania, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia s-au întrunit marţi şi miercuri la Kristiansand, în sudul Norvegiei, în prezenţa şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell. Rusia nu este reprezentată întrucât s-a retras din această organizaţie în 17 mai, după ce în 3 martie fusese suspendată.

”Agresiunea rusă este absolut incompatibilă cu modelul de cooperare ce guvernează relaţiile internaţionale în regiunea Mării Baltice, are un impact negativ pe termen lung asupra securităţii regionale şi este contrară ordinii internaţionale bazate pe reguli”, au afirmat reprezentanţii celor zece ţări participante, într-o declaraţie comună.

”Relaţiile Consiliului cu Rusia şi Belarus (ţară cu statut de observator, n.red.) vor rămâne întrerupte până când cooperarea va redeveni posibilă în cadrul principiilor fundamentale ale dreptului internaţional”, se arată în document.

Ţările semnatare şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, declarându-se pregătite pentru ”un parteneriat pentru cooperare şi reconstrucţie şi pentru deschiderea de anchete internaţionale privind crimele de război”, şi au subliniat că ”Rusia şi complicele său Belarus poartă întreaga responsabilitate pentru război”.

Reuniunile ministeriale ale Consiliul Statelor de la Marea Baltică fuseseră suspendate după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine.

Sursa foto: © European Union 2022 – Source : EP / Frederic MARVAUX

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. O pace nefavorabila Ucrainei este aproape imposibila acum. Poate era fezabila înainte de invazie, prin negocieri.

    • Orice pace va fi nefavorabilă Ucrainei întrucât Putler deja va fi rupt o parte mare din Ucraina! 😞 Orice pace in acest moment va însemna pentru Putler dezlegare la violat bebeluși in viitor cât și mesajul de slăbiciune a SUA si UE!

  2. Țările foste sovietice au mai mult sânge în instalație pentru că știu prin ce au trecut sub talpa bolșevică. Numai llimbiștii noștri hăurari îl pupă în pluă pe Pooh-tain. Prafu’ să le meargă !

  3. Balticii ies pe rand din spatele Americii cu declaratii razboinice.

  4. Când ii vezi atât de determinați și nu pierd niciun articol fără sa bifeze cel putin o postare indiferent de zi, de ora, ți e clar ca nu o fac degeaba. Și nu sunt nici fără școală, nu sunt tipul psdistilor cu multe greșeli gramaticale, sunt doar ticăloși!

    • Ucraina si Rusia sunt doua state agresive si fără de cuvânt si onoare.
      De ce trebuie eu si familia mea sa plătim acest război nenorocit (prin inflație, de exemplu) care se rezolva la masa negocierilor înainte de a începe.: Minsk II iti spune ceva?

  5. Doamnă Kallas , nu cred că vă oprește cineva ,să nu dați navală peste Putin , și sa-l provocați . Aș fi curios dacă Putin ar fi interesat de dumneavoastră pe post de ispită provocatoare . Vă doresc succes !

    • Interesul dispare, odata cu inaintarea in varsta… „Sigur, mai merg la femei! Cand e ocupat la barbati.” 😀

  6. Occidentului i se sparg in cap, acum, concesiile facute lui putin, de catre trump, merkel, sarkozy etc., timp de ani de zile. Ar fi chiar culmea sa repete greseala!

    • O vor repeta, au mai făcut-o.
      După război, eventual cu o conducere proaspăta la Moscova, cu niște cenușa in cap si Rusia va redeveni din nou frecventabila.

    • Daca razboiul va dura atat incat sa se redeseneze rutele si relatiile „Occidentul fara rusia”, nu cred ca va mai risca nimeni asocierea cu rusia. In afara de Ungaria, Serbia, Croatia…

    • Daca razb0iul va dura atat incat sa se redeseneze rutele si relatiile „Occidentul fara rusia”, nu cred ca va mai risca nimeni asocierea cu rusia. In afara de Ungaria, Serbia, Croatia…