G4Media.ro

Premierul Florin Cîțu prezintă miercuri, în Parlament, Planul Naţional de Redresare şi…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Florin Cîțu prezintă miercuri, în Parlament, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă/ Parlamentarii urmează să voteze ratificarea Deciziei EURATOM

Premierul Florin Cîţu va prezenta, miercuri, în Parlament, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, într-o şedinţă a plenului reunit. Ulterior, parlamentarii trebuie să voteze ratificarea Deciziei EURATOM, pentru a permite accesul la banii europeni, transmite News.ro.

Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor are loc, miercuri, de la ora 13.00.

PNRR va fi prezentat de premierul Florin Cîţu, care va participa apoi la dezbaterea documentului.

Ulterior, parlamentarii trebuie să voteze Proiectul de Lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles (PL-x 98/2021, L30/2021).

Ratificarea Tratatului va permite operaţionalizarea instrumentului de relansare economică propus de Comisia Europeană.

Potrivit prezentării oficiale de pe site-ul Ministerului Proiectelor Europene, Uniunea Europeană a decis să înfiinţeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027.

”Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face faţă provocărilor generate de Criza Covid19 şi consecinţele sale economice. Mecanism de redresare şi rezilienţă (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU şi are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro. Scopul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă este de a oferi sprijin pentru investiţii şi reforme esenţiale în vederea redresării sustenabile şi pentru ameliorarea rezilienţei economice şi sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiţii, economiile şi societăţile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările şi portunităţile tranziţiilor verzi şi digitale”, arată Ministerul.

Din cele 750 miliarde de euro destinate Next Generation EU, Comisia Europeană a alocat 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR în vederea finanţării planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le elaborează statele membre UE.

Bugetul MRR este constituit din:

A. granturi în valoare de până la 312,5 miliarde euro
B. împrumuturi de până la 360 miliarde euro

În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant şi aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

”Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plăţile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie făcute până în decembrie 2026. Pentru utilizarea instrumentului de finanţare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) prin care îşi stabileşte domeniile prioritare de investiţii în scopul ieşirii din criză, relansării economice şi creşterii capacităţii de rezilienţă”, mai arată MInisterul Proiectelor Europene.

Planul de Relansare şi Rezilienţă pe care România l-a elaborate se constituie într-un Document Strategic ce stabileşte priorităţile investiţionale şi reformele necesare pentru redresare şi creştere sustenabilă, corelate tranziţiei verzi şi digitale avute în vedere de Comisia Europeană.

”PNRR se referă la un pachet coerent de investiţii publice şi reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Ţară 2019-2020 . Aceste reforme şi proiecte de investiţii publice trebuie puse în aplicare până în 2026”, a mai transmis MInisterul.

PNRR are la bază 6 piloni principali:

Tranziţia spre o economie verde;
Transformarea digitală;
Creşterea economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă;
Coeziunea socială şi teritorială;
Sănătate şi rezilienţă instituţională;
Copii, tineri, educaţie şi competenţe.

Miniştrii români au negociat cu reprezentanţii Comisiei Europene diferite proiecte şi principii din PNRR, iar documentul oficial va fi depus luni.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mai mult ca sigur ca Ciolacu va veni imbracat in semn de protest.
    Papa gal i

  2. G4Media, cereți și voi o opinie BNR referitoare la PNRR, că parcă încă nu există!

    • Pai, a spus CLAR zilele trecute BNR cand a publicat Minuta sedintei de politica monetara a CA al BNR din 12 Mai si s psu cu Semne mari de intrebare depsre PNRR:
      24 Mai 2021: „BNR: Rata inflaţiei va creşte mai mult decât aşteptările în acest an, speranţa fiind ca în 2022 să revină pe un trend de scădere. Există o INCERTITUDINE mare privind Gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate prin PNRR şi Capacitatea instituţională a României de a duce la capăt un asemenea proiect.
      BNR a publicat luni minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie care a avut loc în 12 mai.
      Boardul BNR a discutat mai mult problema inflaţiei care este aşteptată să crească mult mai mult decât aşteptările, respectiv de la 3,4 % la 4,1% în decembrie 2021.
      În România , creşterea preţurilor la energie electrică ca urmare a liberalizării pieţei a dat peste cap prognoza BNR şi implicit şansa de a mai reduce dobânda de referinţă de la 1,25 % la 1%.
      Boardul BNR atrage atenţia ca o sumă importantă de incertitudine în economie o constituie gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate României prin PNRR, dar şi fondurilor europene aferente noului cadru multianual 2021.
      BNR semnalează nefinalizarea PNRR şi pune sub semnul întrebării capacitatea insituţională a României de a duce la capăt un asemenea proiect.
      Spune Boardul BNR:
      „O sursă importantă de incertitudini o constituie şi gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, precum şi a celor aferente noului Cadru financiar multianual 2021-2027, au susţinut mai mulţi membri ai Consiliului, evocând exigenţele noului program european şi proiectul deocamdată nefinalizat al Planului naţional de redresare şi rezilienţă, precum şi capacitatea instituţională şi istoricul realizărilor României în acest domeniu.”
      Zombie Vasilica NU i-a convins pe greii de la BNR ca Romania duduie si ca BANII din PNRR vor veni singuri de-acum incolo!!

  3. aici Parpanghel ca Romica mea da tîta la ala micu am si io o opinie ca cetesc cu ochii belti de melearde boiari melearde si noi la cosesti murim in saracie si foame si copchii nosti
    ca sa zîc asa am opinia ca ar trebui sa puna saful al mai mari un alt saf om cinstit si cu frica de Domnul peste toate meleardele ca la noi bulibasu e ala decidentu nu bombardieru
    ca sa zîc asa dupa mintea mea si a batranului meu Corcodel azi furi un ou mainee un bou daca esti hot
    ca sa zîc asa noi o sa mai facem copchii ca sa ne dea alocatia ca gadgii si gadgicile lor plimba javrele colorate si trag mîtele de coada apoi in masini bengoase merg pasta tot in lume
    ca sa zîc asa sa rezolve cu meleardele alea de la Rezelenta toata saracia si pe noi di pe rumanii vai de capul lor ca fac frigul di foamea in catune ca noi iarna si vara is sufocati de noxele batute de vanturi
    ca sa zîc asa… sa faca scoala si dizpenzar ca pe vremurile lui Corcodel
    haoles baoles Romica nu-mi da fato capace cz nu ma uit la blonda de pe midia ci scrii o opinie la boiari Romico fato bafta baftelo

  4. Voiam opinii concrete la fiecare fel de reformă asumată de Guvern în PNRR! E prea laconica expresia cu incertitudinea absorbtiei și cu capacitatea instituțională, asta știe tot prostu’, eu îmi doream o analiză temeinică, de specialist!

  5. Astăzi este ultima șansă să le vină mintea la cap și să renunțe la componenta de împrumuturi.

  6. sa sacrifici generatiile viitoare in loc sa te sacrifici asta inseamna sa fii politician