Premierul indian Modi inaugurează un templu hindus pe locul moscheii Babri, care a fost rasă de pe fața pământului
Prim-ministrul indian Narendra Modi a inaugurat un mare templu închinat zeului hindus Ram în orașul Ayodhya, scrie BBC. Templul înlocuiește o moschee din secolul al XVI-lea, demolată de mulțimile hinduse în 1992, ceea ce a provocat revolte în care au murit aproape 2.000 de persoane.
Printre invitații la evenimentul din Ayodhya s-au numărat vedete de film și jucători de cricket.
Dar unii dintre liderii hinduși și majoritatea opoziției au boicotat evenimentul, spunând că Modi încearcă să obțină avantaje politice.
अयोध्या धाम में आज राम लला अपने भव्य मंदिर में विराजमान हुए हैं। इस पुनीत अवसर पर सभी देशवासियों से मेरा आग्रह है कि रामज्योति प्रज्वलित कर अपने घरों में भी उनका स्वागत करें। जय सियाराम! #RamJyoti pic.twitter.com/jllwCKNaym
— Narendra Modi (@narendramodi) January 22, 2024
În următoarele câteva luni vor avea loc alegeri generale în India, iar rivalii politici ai lui Modi spun că Partidul Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare, vrea să obțină voturi în numele templului, într-o țară în care 80% din populație este hindusă.
Criticii au acuzat, de asemenea, guvernul că exploatează o sărbătoare religioasă într-o țară care – conform constituției sale – este laică. Pentru musulmani, cea mai mare minoritate din India, evenimentul a evocat teamă și amintiri dureroase, au declarat pentru BBC membri ai comunității din Ayodhya în perioada premergătoare ceremoniei de luni.
Televizată în direct, aceasta l-a arătat pe Modi îndeplinind ritualuri religioase în interiorul sanctuarului templului, alături de preoți și de Mohan Bhagwat, șeful Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) – izvorul ideologic al partidelor naționaliste hinduse.
„Întâlnirea de astăzi va rămâne în istorie”, a declarat Modi după eveniment. „După ani de luptă și nenumărate sacrificii, zeul Ram a ajuns [acasă]. Vreau să felicit fiecare cetățean al țării cu această ocazie istorică.”
Templul a fost construit la un cost de 217 milioane de dolari, finanțat din donații private. Doar parterul a fost deschis – restul ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul anului. Lucrările de construcție fac parte dintr-un proiect de renovare a orașului, al cărui cost este estimat la peste 3 miliarde de dolari.
Construirea templului Ram în Ayodhya îndeplinește o promisiune de zeci de ani a naționaliștilor hinduși. Mulți hinduși cred că moscheea Babri a fost construită de invadatorii musulmani pe ruinele unui templu unde s-a născut zeul hindus.
Mișcarea de construire a templului a contribuit la propulsarea BJP pe scena politică în anii 1990.
Unele dintre cele mai mari celebrități din India, inclusiv vedeta de la Bollywood Amitabh Bachchan și jucătorul de cricket Sachin Tendulkar, au participat la eveniment.
În multe alte orașe din nordul țării, hindușii au aprins lămpi, iar steaguri de șofran purtând imagini ale lui Ram fluturau pe acoperișuri, inclusiv în mai multe zone din Delhi. Cinematografele au proiectat evenimentul, iar ecrane mari au transmis imagini din Ayodhya în piețe și cartiere rezidențiale.
Ceremonia, numită Pran Pratishtha, care se traduce liber din sanscrită prin „stabilirea forței vitale”, a durat aproximativ o oră.
În 2019, Curtea Supremă a acordat terenul în litigiu hindușilor, după o bătălie juridică prelungită care a urmat demolării moscheii. Musulmanii au primit un teren în afara orașului pentru o moschee, dar încă nu au construit-o.
Un membru al comunității musulmane cu care BBC a vorbit în Ayodhya înainte de inaugurarea de luni a fost de acord că hindușii au dreptul să construiască templul după ce Curtea Supremă le-a acordat terenul.
„Nu am acceptat cu bucurie această decizie, dar ce putem face”, a spus el. Un alt bărbat a spus că este fericit că hindușii construiesc templul – „dar suntem și triști pentru că a fost construit după ce a fost distrusă o moschee”.
Noul templu cu trei etaje se întinde pe o suprafață de 7,2 acri într-un complex de 70 de acri.
Mii de polițiști au fost desfășurați pentru evenimentul de luni, în ciuda faptului că Modi a făcut apel la pelerini să nu se prezinte și să urmărească ceremonia la televizor. În multe state a fost anunțată o zi sau jumătate de zi de sărbătoare, școlile și colegiile fiind închise, ca și bursele închise.
Dar a existat și o notă amară, unii dintre cei mai importanți adepți ai religiei spunând că, întrucât templul nu este încă finalizat, este împotriva hinduismului să se efectueze ritualurile acolo, iar mulți lideri ai opoziției au decis să stea deoparte.
Autoritățile spun că se așteaptă la mai mult de 150.000 de vizitatori pe zi, odată ce templul din Ayodhya va fi complet gata.
Pentru a face față acestui aflux așteptat, se construiesc noi hoteluri și se renovează cele existente, ca parte a unei transformări majore, iar în ultimele săptămâni s-au deschis un nou aeroport și o nouă gară.
Oficialii spun că construiesc un „oraș de clasă mondială în care oamenii vin ca pelerini și turiști”, dar mulți localnici au declarat pentru BBC că locuințele, magazinele și „structurile de natură religioasă” le-au fost demolate complet sau parțial pentru a extinde drumurile și a înființa alte facilități.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank