G4Media.ro

Premierul indian Narendra Modi face apel la pace în Ucraina în timp…

Sursa foto: x.com/ Narendra Modi @narendramodi

Premierul indian Narendra Modi face apel la pace în Ucraina în timp ce se întâlnește cu Putin la summitul BRICS

Narendra Modi, premierul Indiei, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin în ajunul summitului BRICS că dorește pace în Ucraina și că New Delhi este gata să ajute la obținerea unui armistițiu pentru a pune capăt celui mai mortal conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Putin, care a ordonat ca zeci de mii de trupe să intre în Ucraina în februarie 2022, dorește ca summitul BRICS să demonstreze influența în creștere a lumii non-occidentale după ce Statele Unite și aliații lor europeni și asiatici au încercat să izoleze Rusia din cauza războiului.

Rusia așteaptă 22 de lideri, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, care a sosit marți, să participe la reuniunea la nivel înalt a BRICS, care reprezintă 45% din populația lumii și 35% din economia globală.

Putin, pe care Occidentul îl consideră un criminal de război, i-a mulțumit prim-ministrului Modi pentru că a acceptat invitația de a vizita Kazan, un oraș situat pe malurile Volgăi, și a declarat că Rusia și India împărtășesc un „parteneriat strategic privilegiat”.

Modi i-a mulțumit lui Putin pentru „prietenia sa puternică”, a lăudat cooperarea în creștere și evoluția BRICS, dar a spus, de asemenea, că India consideră că conflictul din Ucraina ar trebui să se încheie pașnic.

„Am fost în contact constant pe tema conflictului în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina”, a spus Modi. „Credem că problemele ar trebui să fie rezolvate numai prin mijloace pașnice”.

„Susținem pe deplin restabilirea rapidă a păcii și stabilității. Toate eforturile noastre acordă prioritate umanității. India este pregătită să ofere tot sprijinul posibil în vremurile următoare”, a spus el, adăugând că va discuta problemele cu Putin.

Sursa foto: x.com/ Narendra Modi
@narendramodi

Summitul BRICS are loc în timp ce șefii finanțelor globale se reunesc la Washington, pe fondul războiului din Orientul Mijlociu și din Ucraina, al economiei chineze în declin și al îngrijorărilor că alegerile prezidențiale din SUA ar putea declanșa noi lupte comerciale.

În contextul extinderii BRICS – și al unei liste de așteptare de potențiali membri – există îngrijorare în rândul unora cu privire la faptul că extinderea va face grupul greu de gestionat.

China și India, principalii cumpărători de petrol rusesc, au relații dificile, în timp ce între națiunile arabe și Iran nu există prea multă dragoste.

INTERESE DE SECURITATE

Întrebat de reporterii BRICS despre perspectivele de pace, Putin a declarat că Moscova nu va renunța la cele patru regiuni din estul Ucrainei, despre care spune că fac acum parte din Rusia, și că Moscova dorește ca interesele sale de securitate pe termen lung să fie luate în considerare în Europa.

Două surse ruse au declarat că, deși la Moscova se vorbește tot mai mult despre un posibil acord de încetare a focului, nu există încă nimic concret – și că lumea așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie din Statele Unite.

Rusia, care avansează, controlează aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care a preluat-o și a anexat-o unilateral în 2014, aproximativ 80% din Donbas – o zonă carboniferă care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk – și peste 70% din regiunile Zaporizhzhia și Kherson.

Putin a declarat că Occidentul a realizat acum că Rusia va fi victorioasă, dar că este deschis la discuții bazate pe proiectele de acorduri de încetare a focului încheiate la Istanbul în aprilie 2022.

În ajunul summitului BRICS, Putin s-a întâlnit cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, pentru discuții informale care au durat până la miezul nopții la reședința sa Novo-Ogaryovo din afara Moscovei.

BRICS

Putin i-a lăudat atât pe șeicul Mohammed, cât și pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care nu va participa la summitul de la Kazan, pentru eforturile lor de mediere cu privire la Ucraina.

„Suntem gata să facem orice efort pentru a rezolva crizele și în interesul păcii, în interesul ambelor părți”, i-a spus șeicul Mohammed lui Putin.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și-a anulat călătoria ca urmare a recomandării medicale de a evita temporar zborurile pe distanțe lungi, după un traumatism cranian suferit acasă.

Acronimul BRIC a fost inventat în 2001 de Jim O’Neill, pe atunci economist șef la Goldman Sachs, într-o lucrare de cercetare care sublinia potențialul masiv de creștere al Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei în acest secol.

Rusia, India și China au început să se întâlnească mai oficial, adăugând în cele din urmă Brazilia, apoi Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită nu a aderat încă în mod oficial.

Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, se estimează că ponderea BRICS în PIB-ul mondial va crește la 37% până la sfârșitul acestui deceniu, în timp ce ponderea Grupului celor șapte mari economii occidentale va scădea de la 30% în acest an la aproximativ 28%.

Rusia încearcă să convingă țările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plățile internaționale care ar fi imună la sancțiunile occidentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.