Premierul israelian Netanyahu cere o nouă amânare în procesul de corupţie care îl priveşte invocând „incidente de securitate”
Echipa de avocaţi a premierului israelian Benjamin Netanyahu a cerut tribunalului din Ierusalim o nouă amânare de peste două luni a audierii sale în procesul de corupţie care este deschis de mai bine de patru ani, invocând „incidente de securitate”, transmite luni EFE, transmite Agerpres.
Avocaţii susţin că în perioada în care trebuiau să pregătească mărturia premierului israelian, prevăzută să înceapă pe 2 decembrie, au avut loc „incidente de securitate” care au făcut imposibilă pregătirea, potrivit relatărilor apărute luni în presa din Israel.
Cererea apărării, scursă în presa israeliană, indică faptul că evenimentele din războaiele din Fâşia Gaza şi Liban din ultimele luni au făcut ca „majoritatea intervalelor de timp destinate pregătirii mărturiei sale să fie anulate din cauza unor nevoi urgente de securitate sau diplomatice”.
„Această uşoară întârziere va permite apărării să se pregătească în mod adecvat pentru mărturia sa şi nu va prejudicia interesul public”, se arată în petiţia adresată Tribunalul Districtual din Ierusalim de avocaţii premierului Netanyahu.
Aceştia mai susţin că instanţa, situată în Ierusalimul de Est ocupat, nu are adăpost antibombă sau buncăr, în condiţiile în care, de luna trecută, prim-ministrul Netanyahu şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului într-o cameră blindată din subsolul sediului Biroului premierului, din ordinul echipei sale de securitate.
Nivelul de securitate al premierului Netanyahu a fost crescut luna trecută după ce o dronă lansată de Hezbollah pe 19 octombrie a vizat şi a lovit reşedinţa privată a premierului din Cezareea, un oraş din nordul Israelului. Nici el şi nici familia sa nu se aflau în locuinţă la momentul atacului, înregistrându-se pagube doar la o fereastră. De atunci, şedinţele de guvern au avut loc în locuri mereu în schimbare şi secrete, din motive de securitate. Chiar şi nunta lui Avner, fiul cel mic al premierului Netanyahu, a fost amânată pe termen nedefinit.
Mărturia premierului Netanyahu în procesul pentru cele trei cazuri de corupţie deschise trebuia să înceapă în noiembrie 2023, dar a fost amânată de mai multe ori din cauza războiului din Fâşia Gaza, care a provocat chiar un „blocaj judiciar” în toată ţara.
În luna iulie, echipa de avocaţi a premierului Netanyahu a solicitat amânarea audierii până în martie 2025 invocând necesitatea de a se concentra pe gestionarea războiului, dar instanţa a respins cererea şi a stabilit data de 2 decembrie.
Din 2019, premierul Netanyahu este acuzat de fraudă, luare de mită şi abuz de încredere în trei cazuri separate de corupţie şi este acuzat că a primit cadouri în schimbul unor favoruri şi a unor presupuse tratamente preferenţiale pentru a beneficia de acoperire media pozitivă, atât el, cât şi familia sa. Procesul său a început în mai 2020, dar a trecut în planul doi în 2022 şi nu a avut aproape nicio pondere în campania pentru alegerile din 1 noiembrie 2022, în urma cărora Benjamin Netanyahu a revenit la putere în fruntea celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului.
Este puţin probabil ca procesul, inclusiv potenţialele apeluri, să se încheie înainte de 2028-2029. Dacă va fi găsit vinovat şi va primi o condamnare definitivă, premierul Netanyahu va trebui să demisioneze. El poate rămâne la putere cât durează procesul deoarece legea israeliană indică faptul că un ministru trebuie să demisioneze dacă este acuzat, însă această prevedere nu se aplică şefului guvernului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank