G4Media.ro

Premierul italian Giorgia Meloni își întărește controlul asupra banilor din PNRR /…

Sursa foto: European Council

Premierul italian Giorgia Meloni își întărește controlul asupra banilor din PNRR / Italia are alocate 200 de miliarde de euro și a obținut până acum 86 de miliarde / Ministrul de Externe: „Nu vrem să se piardă niciun euro”

Italia a aprobat joi un decret prin care biroul prim-ministrului Giorgia Meloni își înăsprește controlul asupra planului de redresare post-COVID (PNRR), în contextul în care Roma încearcă să valorifice pe deplin cele aproximativ 200 de miliarde de euro din fondurile UE, scrie Reuters.

Până în prezent, Roma a obținut aproape 86 de miliarde de euro din banii Uniunii Europene care i se cuvin până în 2026, dar se străduiește din ce în ce mai mult să îndeplinească așa-numitele „obiective și repere” convenite cu autoritățile UE pentru a debloca fondurile.

„Nu vrem să se piardă niciun euro”, a declarat ministrul de externe și vicepremierul Antonio Tajani într-o conferință de presă după o reuniune a cabinetului.

Guvernul este în întârziere în ceea ce privește utilizarea efectivă a fondurilor. Programul său inițial de investiții prevedea cheltuieli în valoare de peste 40 de miliarde de euro până în 2022, dar această estimare a fost revizuită în scădere în trei rânduri și stabilită la mai puțin de 20 de miliarde de euro în decembrie.

Meloni va înființa o unitate dedicată în cadrul biroului său, responsabilă cu punerea în aplicare a planului de redresare. Noul organism va înlocui o entitate separată înființată de predecesorul lui Meloni, Mario Draghi, care altfel ar fi rămas în vigoare până în 2026, chiar și după schimbarea guvernului.

Mișcarea semnalează obiectivul lui Meloni de a aduce procesul de luare a deciziilor pentru plan în mâinile principalilor săi consilieri, au declarat oficiali guvernamentali.

Conform unui proiect văzut de Reuters, decretul permite guvernului să înlăture managerii publici care sunt în urmă cu activitatea și întărește puterile Romei de a depăși opoziția autorităților locale împotriva proiectelor finanțate de UE.

În condițiile în care aproximativ 60 de miliarde de euro au fost bugetate în planul Italiei de a face economia mai ecologică, schema simplifică și accelerează procedurile de autorizare pentru construirea de centrale de energie regenerabilă.

Roma lucrează, de asemenea, la renegocierea cu Comisia Europeană a unor aspecte ale planului de redresare al Italiei, cerând Bruxelles-ului să ia în considerare impactul prețurilor costisitoare ale materiilor prime asupra lucrărilor publice, au declarat oficialii.

Cu toate acestea, ministrul afacerilor europene, Raffaele Fitto, a declarat reporterilor că guvernul nu intenționează să ceară prelungirea termenului limită dincolo de 2026.

Discuțiile în curs de desfășurare fac parte din procedurile de selectare a proiectelor eligibile pentru așa-numitul plan REPowerEU, care va funcționa în paralel cu planul de redresare, pentru a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia și pentru a aborda criza climatică.

Banii proveniți de la UE ar putea fi dedicați construirii unei legături pentru a aduce hidrogenul care ar fi produs în nordul Africii în nordul Europei, au declarat sursele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. asa da. hai sa vedem cati euro pierdem noi la final.

  2. Italia are pensii speciale și în PNRR-ul lor nu e trecut că trebuie să le desființeze! E mai bine când nu ai incompetenți care să negocieze! România a avut nenorocul să fie USR la guvernare!

    • Stai la mine in brate mihaita mama, sa te iubesc un pic specialule. O sa iti placa, voi fi tandru cu tin3

    • Ți-am mai zis că nu sunt! Mă enervează doar ideile fixe care sunt și complet absurde! Nu învățați nimic de la Europa civilizată! Toată UE are pensii speciale, parlamentul european are pensii speciale! Învățați de la cei mai deștepți!

    • Taierea pensiilor speciale este singurul lucru bun din PNRR. Daca neindeplinirea acestui punct va duce la taierea fondurilor europene, macar sa nu mai avem obligatia indeplinirii tutuor celorlalte puncte asumate prin PNRR, care toate duc la distrugerea Romaniei.

    • Sunt un troll ruZnac iubesc mu ya cu c a c at

    • #Mihai….tu sigur ești vreun special cu opt clase,pensionat la 40 de ani….prea te faci ca nu intelegi sau chiar ești pr.ost!

  3. Intrebare: cati bani a obtinut Romania pana acum? Dar PSD?

  4. In atragerea fondurilor,o fi implicata si mafia,??

  5. Pensii speciale = furt