Premierul italian Mario Draghi cere solidaritate cu Ucraina: „Vrem aerul condiționat pornit sau pace?”
Premierul italian Mario Draghi cere unitate și eficiență de la o majoritate aflată adesea în conflict. La asta se așteaptă italienii și este singura modalitate de a permite Executivului să facă față celor două provocări principale aflate la orizont: repercusiunile războiului din Ucraina, cu urgențele sociale și economice pe care le aduce cu sine și PNRR-ul, cu reformele încă de finalizat, spune Draghi, citat de agenția de presă Ansa, potrivit Rador.
Premierul italian a vorbit într-o conferință de presă, după aprobarea Documentului de Economie si Finanțe (DEF), sperând la „un drum comun” și cu întreprinderile și sindicatele, pentru că țara este „atacată” pe diverse fronturi: „inflație, scumpirea energiei, lipsa materiilor prime, război”.
Partidelor care susțin executivul, Draghi le transmite un mesaj clar: „Am mare încredere în capacitatea de a înțelege în primul rând dramatismul situației, iar apoi nevoia de a acționa și de a răspunde sprijinind afacerile, familiile și mai ales pe cei săraci”.
Draghi a reafirmat, apoi, promisiunea pe care a făcut-o deja miniștrilor săi după-amiază: „Vom face tot ce este necesar pentru a ajuta familiile și firmele în cadrul european. Disponibilitatea Guvernului există și este totală”.
Prim-ministrul a dat un impuls și dezbaterii în curs privind sancțiunile împotriva Rusiei, asupra căreia Italia este complet aliniată deciziilor de la Bruxelles: „Preferăm pacea sau aerul condiționat pornit? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem. Dacă UE propune un embargo asupra gazelor, suntem bucuroși să acceptăm. Ceea ce ne dorim este cel mai eficient instrument pentru pace. Ne întrebăm dacă prețul gazului poate fi schimbat cu pacea”.
Apoi, a dat asigurări: chiar și fără gaz rusesc „suntem acoperiți până la sfârșitul lunii octombrie, nu vom vedea consecințele până la toamnă”. Deocamdată, embargoul asupra gazelor de la Moscova nu este pe masă, dar situația este în continuă schimbare: „Cu cât războiul devine mai îngrozitor, cu atât țările aliate se vor întreba ce poate face această coaliție pentru a slăbi Rusia și a permite Kievului să stea la masa păcii”.
Înainte de întâlnirea cu premierul olandez Mark Rutte, șeful Guvernului italian a spus, despre răspunsul UE în materie de energie, că „va exista o propunere care va fi făcută în câteva zile”, „sunt puncte de vedere diferite între noi, Germania și Olanda”. De exemplu, despre pragul comun la prețul gazului. „Continuăm să discutăm”, dar „nu putem doar să așteptăm”, intenția este să mergem mai departe cu măsuri „naționale”, afirmă Draghi.
Acelor antreprenori care se plâng că nu mai este convenabil să producă în Italia, Draghi le-a răspuns invitându-i să nu dramatizeze: „Credem că suntem mai răi decât alții” sau că „destinele lumii au un impact mai mare” asupra noastră…, în schimb, „materiile prime lipsesc peste tot în Europa, toată lumea are deficit de ciment și previziunile tind să fie negative aproape peste tot”.
Traducerea Rador: Oana Avram / Sursa foto: Flickr / Michał Siergiejevicz
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii