G4Media.ro

Premierul Italiei și-a anunțat demisia / Președintele Mattarella a respins solicitarea premierului…

Sursa foto: European Council

Premierul Italiei și-a anunțat demisia / Președintele Mattarella a respins solicitarea premierului și urmează un vot în parlament

UPDATE, ora 21.21

Odată cu retrimiterea guvernului în Parlamentul Italiei, Mattarella cere deschiderea oficială a formalităților prevăzute în Constituție. Guvernul Draghi poate demisiona, dar va fi la latitudinea partidelor să îi reînnoiască sau nu încrederea.

Pe scurt, responsabilitatea de a pune capăt activității guvernului Draghi va trebui să fie asumată de partidele parlamentare.

UPDATE, ora 21.01

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a respins demisia premierului Mario Draghi și l-a retrimis în fața Camerelor Parlamentului pentru a verifica dacă mai are susținerea legislativului, notează Corriere della Sera.

Partidul care a produs această criză, M5S nu a luat încă o poziție cu privire la demisia anunțată de Mario Draghi. Președintele Giuseppe Conte a convocat consiliul național al mișcării, joi, pentru ora 20:00.

Președintele Republicii nu a acceptat demisia și l-a invitat pe primul-ministru să se prezinte în fața Parlamentului pentru a face o declarație, astfel încât să se poată face o evaluare a situației apărute în urma rezultatului votului de astăzi.

Articolul inițial:

Premierul Italiei, Mario Draghi, și-a anunțat demisia, joi seară, după ce parlamentarii Mişcării populiste 5 Stele (M5S)  au lipsit la votul legi menită să îi ajute pe italienii care luptă împotriva unor costuri în creştere ale energiei, relatează Corriere della Sera.

„Vreau să anunț că în această seară voi preda demisia președintelui Republicii. Votul de astăzi din Parlament este un eveniment foarte important din punct de vedere politic. Majoritatea de unitate națională care a susținut acest guvern încă de la crearea sa nu mai există. Pactul de încredere care stă la baza acțiunii guvernamentale a dispărut. În ultimele zile, am depus toate eforturile pentru a continua pe calea comună, încercând, de asemenea, să răspund cererilor care mi-au fost adresate de către forțele politice. După cum reiese din dezbaterea și votul de astăzi din Parlament, acest efort nu a fost suficient.

Încă de la discursul meu inaugural în Parlament, am spus întotdeauna că acest executiv va merge înainte doar dacă va exista o perspectivă clară de a putea pune în aplicare programul de guvernare pentru care forțele politice au votat cu încredere. Această unitate a fost fundamentală pentru a face față provocărilor din aceste luni. Aceste condiții nu mai există astăzi. Vă mulțumesc pentru munca dumneavoastră, pentru numeroasele realizări. Trebuie să fim mândri de ceea ce am realizat, într-un moment foarte dificil, în interesul tuturor italienilor”, a transmis Mario Draghi.

Premierul italian a precizat în mod repetat că populiştii se numără printre partenerii de coaliţie care s-au înscris pentru a face parte din guvernul său anul trecut şi că nu va continua fără ei.

Președintele Mattarella ar putea accepta sau respinge demisia lui Draghi. Preşedintele ar putea, de asemenea, să-i ceară lui Draghi să meargă în faţa Parlamentului în zilele următoare pentru a solicita un vot oficial asupra guvernului însuşi, pentru a vedea dacă aliaţii i se vor alătura.

Mandatul Parlamentului expiră în primăvara anului 2023.

Dacă Mattarella nu poate găsi o soluţie pentru ca guvernul lui Draghi să poată continua, acesta ar putea dizolva legislativul şi să convoace alegeri anticipate, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

Mattarella a apelat la fostul şef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, cunoscut sub numele de „Super Mario” pentru a salva cu ”orice preţ” moneda euro, pentru a scoate Italia din pandemia de coronavirus şi a pune bazele pentru a utiliza miliarde de fonduri europene menite redresării.

M5S se alăturaseră unei largi coaliţii de unitate naţională, care includea partide de dreapta şi de stânga. Însă membrii M5S, care au pierdut un sprijin semnificativ în ultimii ani, s-au plâns că interesele lor au fost ignorate. În măsura votată joi, cei M5S s-a opus unei prevederi din proiectul de lege care să permită Romei să opereze un incinerator de gunoi la periferia capitalei italiene.

Un aliat al liderului de centru-dreapta Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a susţinut în Senat că un colaps al guvernului lui Draghi ar putea declanşa ”destabilizarea Europei”.

”I-aţi face o favoare lui (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a afirmat senatorul Antonio Saccone, referindu-se la M5S.

 

Draghi a guvernat cu sprijinul practic al tuturor principalelor partide din Italia, cu excepţia partidului de extremă-dreaptă, în creştere rapidă, Fraţii Italiei (”Brothers of Italy”), care cere ca Mattarella să le dea italienilor cuvântul la urne.

Printre realizările lui Draghi se numără reformele, având în vedere că Uniunea Europeană a pus o condiţie ca ţara să primească 200 de miliarde de euro în asistenţă pentru redresare după pandemie.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Nimeni nu vrea să-și asume frigul din case și foametea? boris unde ești, tată, te duci să iei interviu ca ca ziarist ursului? Sau ca gao zar lui Xi? Ar me, ar me, ar me? SLAVĂ PĂCII!

    • Queen – Another One Bites the Dust

    • @Întreb Și EU (sau CEDO) sau ONU
      Azi E Joia Neagra….Nu E Filmul Ala….Daca E Marti E Belgia….
      Șefa diplomației belgiene a demisionat pentru a-și îngriji soțul bolnav de cancer: ”E o bătălie dificilă pe care vreau să o duc alături de el”

  2. Gusatul de Draghi stie ce criza vine si normal ca fuge cu poalele in cap!

    • El este unul din autorii ei, împreuna cu ceilalți lideri din vest.
      Nu poți sa interzici X volum de gaze de import daca daca tehnic nu ai sa înlocuiești nici X/2 din el.
      Rusia câștiga deocamdată războiul economic cu vestul.

  3. Ha ha ha. Cand a zis dictatorul Putin ca multe guverne din UE vor cadea foarte multi au ras ca dictatorul bate campii. Bulgaria, UK, Italia s-au dus. Care e la rand?

  4. Inca o victima a sancțiunilor de tip bumerang ale vestului.
    După Boris si Mario vor mai cădea capete – pentru eroarea monumentala făcută.

    • singura eroare monumentala e sa nu trimita arme mai devreme si mai multe!!
      Troll penal

    • Victimele sancțiunilor vestului sunt cetățenii UE si SUA, desi target-ul a fost sa oprească invazia ruseasca.
      Nu numai ca nu au oprit-o dara sancțiunile au adus mai multi bani in visteria ruseasca.

      Ingenios, nu?

    • @CipCip: Au trimis cat s-a putut, armele alea nu pica din cer precum ploaia. Cele avansate cer luni de training ca sa fie folosite eficient.
      In plus ucrainenii au mai scăpat de ele si pe piața neagra.

    • Conjunctura social- economica si politica mondiala, te duce la ideea ca presedintele Mattarella l a numit premier pe Mario Draghi, doar pt a salva cu orice pret moneda euro .
      Se pare ca Maro Draghi, ,, Super Mario” va da gres, iar
      Daca razboiul din Ucraina , va dura, probabil ca :
      – pe plan mondial vor ramane 2 superputeri : SUA si Anglia ;
      – Uniunea Europeana va fi pe cale de dezintegrare;
      – euro se va devaloriza enorm, cu o valoare insignifiana fata de dolar ;

  5. Ha ha ha. Când a zis dictatorul Putin ca multe guverne vor cădea au ras de el. Am auzit ca și guvernul Estoniei e istorie. Care urmează? Trăiască sancțiunile!

  6. Nu se duce nimeni la muna pentru ca banii oferiti sunt prea putini

  7. Inca o de.je.ctie a WEF isi ia talpasita.
    Din pacate, asa cum se vede in Anglia, in locul lor vin alte de.je.ctii. Rishi ala e doar un Trudeau uns cu crema de ghete, cum ii place lui.

    G4, cand vedem vreo stire despre protestele fermierilor olandezi si ale taximetristilor italieni?

  8. Ai di capu’ meu, ce orgie de troli si postaci pe articolul asta…

  9. Partidele anti-europene vor castiga lejer urmatoarele alegeri si vor scoate Italia din UE.

  10. Felicitari inca un guvern pus de UE e pe cale sa dispara.La mai multe .Trebuie sa limitam puterile arogate de UE cu de la sine putere.O uniune de liber schimb si cam atat restul decide fiecare tara in parte