Premierul Keir Starmer spune că vrea investiţii americane în Marea Britanie: ”Suntem pro-afaceri la fel de mult pe cât suntem pro-lucrători”
Regatul Unit urmăreşte să atragă investiţii de la cele mai mari bănci şi giganţi tehnologici din America, în timp ce ţara caută să stimuleze creşterea economică, potrivit premierului Keir Starmer, transmite CNBC, citată de News.ro.
”Avem acum un guvern laburist a cărui prioritate numărul unu este crearea de bogăţie”, i-a spus premierul britanic Keir Starmer lui Andrew Ross Sorkin, de la CNBC, într-un interviu transmis exclusiv joi.
”Suntem un partid laburist care este mândru să spună că suntem pro afaceri la fel de mult pe cât suntem pro lucrători.”
În iulie, Starmer a devenit primul lider al Partidului Laburist de centru-stânga care a câştigat alegerile naţionale din Regatul Unit de la Tony Blair, punând capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare.
De când a fost ales, el a spus că principala sa prioritate este stabilitatea economică.
În timpul vizitei sale la New York, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Starmer s-a întâlnit cu lideri de afaceri, inclusiv CEO-ul Bank of America, Brian Moynihan, CEO-ul Citi, Jane Fraser, CEO-ul BlackRock, Larry Fink, preşedintele Microsoft Brad Smith şi preşedintele Blackstone, Jonathan Gray.
Săptămâna aceasta, Blackstone s-a angajat să investească 13 miliarde de dolari pentru a construi un centru de date în nord-estul Angliei. Investiţia urmăreşte să creeze 4.000 de locuri de muncă şi să conducă la înfiinţarea unuia dintre cele mai mari centre de date din Europa, pentru a alimenta cererea în creştere pentru inteligenţa artificială.
”Este un mare semnal de încredere. Este şi în nord-estul Angliei, ceea ce contează pentru noi, pentru că vreau un impuls economic în afara Londrei”, i-a spus Starmer lui Sorkin despre acord.
Starmer a spus că industriile în care doreşte să atragă investiţii includ energiile regenerabile, inteligenţa artificială şi ştiinţele vieţii.
Acest apel la investiţii vine în timp ce guvernul laburist se pregăteşte să-şi prezinte planul bugetar, în octombrie, în timp ce se confruntă cu o economie stagnantă.
Guvernul lui Starmer, în primele zile ale mandatului său, a semnalat un deficit de finanţare de 22 de miliarde de lire sterline (29 de miliarde de dolari), după ce administraţia sa a efectuat un audit.
Fostul ministru de Finanţe Jeremy Hunt, din partea Partidului Conservator, i-a scris în iulie lui Simon Case, şeful serviciului civil britanic, etichetând afirmaţiile laburiste despre finanţele publice ”profund tulburătoare”.
Starmer a fost, mai recent, acuzat că vorbeşte prea negativ desprea economiei Marii Britanii, iar planurile laburiste de a elimina regimul fiscal non-dom din Regatul Unit au fost, de asemenea, criticate.
”Vom stabiliza economia. Vor fi luate decizii mai grele când vine vorba de buget”, a spus Starmer joi.
La începutul acestei săptămâni, planul lui Starmer de a reduce plăţile care compensează costurile combustibilului pentru pensionari a fost respins de propriul său partid, într-un vot simbolic la Conferinţa Anuală a Partidului Laburist.
”Nimeni nu vrea să schimbe alocaţia de iarnă pentru combustibil pentru pensionari. Dar făcând asta, stabilizăm economia. Ne putem angaja în ceea ce numim tripla blocare, ceea ce înseamnă că primesc mai mulţi bani de la an la an”, a spus Starmer pentru Sorkin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank