G4Media.ro

Premierul Li Keqiang: Economia Chinei se confruntă cu dificultăți mai mari decât…

sursa foto: AFP

Premierul Li Keqiang: Economia Chinei se confruntă cu dificultăți mai mari decât la începutul pandemiei / Ne aflăm într-un moment critic

Premierul chinez a prezentat o evaluare sumbră a economiei naționale, subminată de restricțiile anti-Covid, afirmând că aceasta se află într-un „moment critic” și se confruntă cu dificultăți „chiar mai mari decât în 2020”, potrivit BFM TV.

Confruntată de câteva luni cu o recrudescență a epidemiei, China aplică o strategie Covid zero, care vizează să limiteze la minimum numărul de decese, în special prin impunerea de carantine dure, cum este cazul în Shanghai.

Apărută cu fermitate de președintele Xi Jinping, această politică a avut un impact puternic asupra economiei: multe întreprinderi au fost închise, fabricile funcționează într-un ritm mai lent și liniile de producție sunt grav perturbate.

„Din martie și mai ales din aprilie, indicatorii economici privind ocuparea forței de muncă, producția industrială, consumul de electricitate și transportul de mărfuri au scăzut brusc”, a declarat premierul chinez Li Keqiang într-o conferință telefonică organizată miercuri cu mii de oficiali locali.

„Dificultățile sunt în unele privințe și, într-o anumită măsură, chiar mai mari decât în 2020, când epidemia a lovit puternic țara”, a spus el, potrivit unui raport al agenției oficiale China Nouă.

Un „moment critic”

China a anunțat în luna mai cea mai slabă performanță economică din ultimii doi ani, cu un consum la cel mai scăzut nivel, iar șomajul aproape de un maxim istoric.

„Ne aflăm acum într-un moment critic, care va determina tendința economică pentru întregul an. Trebuie să profităm de această fereastră de oportunitate pentru a readuce economia pe drumul cel bun”, a declarat miercuri Li Keqiang.

Încetinirea economică pune în pericol obiectivul de creștere economică al Beijingului, de aproximativ 5,5%, într-un an sensibil din punct de vedere politic, în care Xi Jinping ar trebui să fie reales în toamnă în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC).

Cu toate acestea, partidul își trage principala legitimitate din creșterea continuă a puterii de cumpărare a populației. „Li Keqiang s-ar putea să fi deschis calea pentru abandonarea obiectivului de creștere din acest an”, a declarat joi, într-o notă, Trivium China, o firmă specializată în politica economică chineză.

În timp ce Shanghai pare să se relaxeze într-o oarecare măsură, cei 25 de milioane de locuitori ai săi sunt încă supuși unor restricții stricte. Între timp, orașul Beijing își înăsprește măsurile anti-Covid, multe întreprinderi și obiective turistice fiind închise sau funcționând într-un ritm mai lent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Declinul economic al Chinei a inceput de cativa ani buni. Deocamdata trebuie sa rezolve
    1. Bula imobiliara care a spart (au ingropat peste 30% din GDP, cea mai mare bula imobiliara din toate timpurile), iar preturile la case se prabusesc in fiecare zi.
    2. Criza demografica, practic China pana in 2030 va avea o scadere masiva a fortei de munca asta datorita politicilor 1 copil per familie si din cauza avorturilor (familiile dorindu-si baieti)
    3. Politica Covid-0 distruge increderea investitorilor si deja avem un exod mare al investitiilor.

    • Politica de 1 copil a fost desfiintata acum cativa ani. Articolul nu e unul apocaliptic pentru China, dar comentariile da :))

  2. Trimiteti-l pe maoistul Xi la plimbare.

  3. Exista o soluție la această problema, constă în atacarea Rusiei de către China si folosirea resurselor Rusiei!Bine, totul prietenește, ascuns, din postura de aliat! 😉

  4. cand or sa aiba crestere pe minus atunci o sa fie problema. Pai cu 5% crestere ii vaita altii ca nu le merge economia bine? vai de capul nostru daca ajung cintezoii number one.