G4Media.ro

Premierul Libanului, după tragedie: Este inadmisibil ca 2.750 de tone de nitrat…

Premierul Libanului, după tragedie: Este inadmisibil ca 2.750 de tone de nitrat de amoniu să fie prezente de șase ani într-un depozit fără măsuri de precauție/ Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP, citată de Agerpres.

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

„Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă”, a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

„Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală”, a promis premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare „stare de urgenţă” timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o „putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate”, potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Guvernul libanez se va întruni miercuri într-o şedinţă de urgenţă.

În urma exploziilor din Beirut au murit cel puțin 78 de persoane și peste 4.000 au fost rănite.

Citește și UPDATE VIDEO Peste 4.000 de răniți și cel puțin 78 de morți în urma exploziilor din Liban/ 2.750 de tone de nitrat de amoniu au stat la originea tragediei/ Premierul Hassan Diab a decretat zi de doliu național

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. La romani e mult mai rau. Ignoranta si coruptia au intesat Romania cu mii de bombe cu ceas tip Colectiv.

  2. Fiecare tara are conducatorul pe care si-l merita, iar in momentele grele istorice trebuie sa apuce haturile. Noi il avem pr domnul Iohannis. S-o descurca in situatii de criza ?

    • Iohannis e inalt ca un dulap si intelept ca un ficus , cu toate astea el decide tot in Romania !
      Asa sunt regulile in democratie daca poporul a hotarat prin vot , respectam.

    • si legatura cu subiectul care e ? ca nu o vad. daca ai pasarele, trateaza-te.

    • S-a creat triunghiul focului si exploziei; combustibilul inflamabil, oxigenul si scanteia.

  3. Gasiti voi vreun acar paun, cum au gasit ai nostri dupa tragedia de la Colectiv…
    Premierul Libanului vorbeste de parca Libanul ar fi tara nimanui…de parca in acele depozite vine cine vrea si depoziteaza ce vrea…

  4. Pentru a nu se crea confuzii, azotatul (nitratul) de amoniu pentru ingrasamant se stabilizeaza chimic impotriva detonabilitatii. Azotatul ingrasamant nu este o componenta a explozibilor, dupa cum se poate deduce din articol. Doar in prezenta unor combustibili si la temperatura foarte mare (foc) este posibila explozia ingrasamantului (vezi cazul Mihaiesti).

    • Azotatul de amoniu prin incalzire degaja oxigen. Cu cat nai multa caldura cu atat mai mult oxigen.
      Oxigenul in prezenta unei scantei, dar nu neaparat (de exemplu anumite materiale se aprind spontan in aer f bogat in oxigen) produce aprinderea unor materiale combustibile, chiar ambalajul de exemplu.
      Adica ardere pe intelesul nostru.
      Flacara produce incalzirea si mai puternica si accelereaza degajarea oxigenului samd. Procesul se autoambaleaza. Asta e filmul exploziei care poate dura cateva secunde daca exista material combustibil suficient.
      Daca se intervine la timp se stinge chiar cu apa (practic trebuie oprit procesul de auto incalzire) NU CU SPUMA sau alti agenti organici care de regula se folosesc ca un scut sa opreasca aportul de oxigen din aer… Daca nu se intervine la timp nu mai ai ce face asa cum nu mai poti opri dinamita dupa ce i-ai dat scanteie.