Premierul Ludovic Orban, despre decizia CCR: E o instigare la nerespectarea legii. Nicăieri în Europa nu s-a mai întâmplat așa ceva. Vom ieși cu o nouă Ordonanță de Urgență. Judecătorii Curții au pierdut orice legătură cu societatea
Acuzații dure lansate de premierul Ludovic Orban la adresa judecătorilor Curții Constituționale, din pricina deciziei de neconstituționalitate pe marginea prevederilor din ordonanțele militare care au stat la baza instituirii stării de urgență.
„Decizia Curtii arată că acești oameni au pierdut orice legătură cu societatea românească. Judecătorii CCR vor să îi ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate. Nu au pic de respect pentru cei peste 90% dintre cetățenii României care respectă legea”, a spus Orban, sâmbătă, în cadrul unei vizite oficiale la Târgu Mureș.
El a precizat că decizia Curții Constituționale a României (CCR) nu face decât să lase fără instrumente autoritățile statului, în lupta privind combaterea epidemiei.
„Vom emite o Ordonanță de Urgență care să le dea autorităților instrumentele necesare care sa apere viața și sănătatea cetățenilor României. Nu putem accepta ceea ce face CCR și Avocatul Poporului. Nicio țară din UE nu s-a confruntat cu așa ceva. Nicio țară nu a fost lipsită de instrumente pentru a impune respectarea legilor și a regulilor, mai ales într-o situație atât de gravă cum e epidemia de coronavirus”, a spus Orban.
Premierul a mers mai departe, apreciind că decizia CCR este un act de „instigare la nerespectarea legii, o decizie care pune în pericol sănătatea fiecărui român”.
„Interesul nostru este să păzim viața cetațenilor români, să reducem riscul răspândirii epidemiei de Coronavirus. Decizia CCR încalcă dreptul fundmanetal prevăzut în Constituție, dreptul la viața, dreptul la sănătate – salutul pe care ni-l dorim, primul bun la care ținem cu toții. Avocatul Poporului, prin vocea PSD, ALDE și a lui Ponta, calcă în picioare acest drept funadamental privind viața și sănătatea”, a comentat el.
Până în prezent, Guvernul României a acționat corect, eficient, mai spune premierul, în concordanță cu măsurile care s-au aplicat peste tot lume, în lupta cu epidemia:
„Am luat decizii care au generat efecte favorabile. Avem un Guverm de oameni cinstiți, care respectă legea, care pun în prim plan viața oamenilor, drepturile și libertățile oamenilor, care urmăresc dezvoltarea economiei”.
Decizia CCR:
Miercuri, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra prevederilor art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, stabilind că acestea sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.
„În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi principiul restrângerii proporţionale a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituţie”, se arată în decizia CCR.
Sursa Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
66 comentarii