G4Media.ro

Premierul Ludovic Orban, despre modalitatea prin care vor fi înghețate salariile demnitarilor:…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban, despre modalitatea prin care vor fi înghețate salariile demnitarilor: Prin legea bugetului sau prin Ordonanță de urgență ”trenuleț”

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică dimineață că guvernul pe care îl conduce va îngheța salariile demnitarilor la nivelul aflat în plată în prezent, explicând că această măsură va fi luată fie prin legea bugetului, fie prin ordonanță de urgență.

”Știți foarte bine că veniturile, indemnizațiile celor care ocupă funcții de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Și ce decizie am luat: se va majora salariul minim pe economie, să nu crească și salariile celor care dețin funcții de demnitate publică (…) Avem două variante: fie în cuprinsul legii bugetului de stat sau mai avem varianta emiterii unei ordonanțe de urgență, cum se zice în administrație de câțiva ani de zile – ordonanță de urgență trenuleț, care cuprinde diferite măsuri ce sunt luate în perspectiva anului bugetar următor”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a menţionat, de asemenea, că se are în vedere şi optimizarea structurilor organizatorice ale ministerelor, unele dintre ele fiind „suprapopulate”.

„Să ne aducem aminte că circula o glumă prin Parlament – Ministerul Dezvoltării a depopulat Teleormanul. Toate structurile care au scheme umflate vor fi reorganizate, vor fi remodelate şi lucrul acesta poate să ducă şi la plecarea unor angajaţi din sistem, dar este normal. Gândiţi-vă că de la 1 ianuarie 2017 au fost angajaţi în sistemul public peste 60.000 de angajaţi noi, mă refer la guvernările PSD, dintre care foarte mulţi nu au parcurs etapele normale ale ocupării unei funcţii publice, ci pur şi simplu au fost băgaţi pe uşa din dos, probabil cei mai mulţi pe bază de relaţii de rubedenie, pe bază de carnet de partid la PSD sau pe baza altor tipuri de relaţii mai degrabă personale decât pe baza unor criterii serioase de angajare în sectorul public”, a afirmat acesta.

Premierul a mai afirmat că este studiată foarte atent şi politica detaşărilor, dând ca exemplu Ministerul de Interne, unde susţine că sunt peste 1.000 de angajaţi detaşaţi în alte instituţii.

„Dacă Ministerul de Interne poate să îşi desfăşoare activitatea fără cei detaşaţi, să îi plătească pe cei detaşaţi instituţiile în care au fost detaşaţi, nu Ministerul de Interne. (…) S-a practicat o altă politică ciudată: au fost detaşaţi din sectorul privat în sectorul public, adică nu au parcurs o procedură de concurs, au fost detaşaţi din privat în sectorul public şi cred că nu vom mai perpetua această modalitate de a ocupa funcţii publice. Singura modalitate prin care un om poate să ocupe o funcţie publică trebuie să rămână concursul, iar concursul trebuie organizat în condiţii de transparenţă, de obiectivitate, pe baza unor proceduri corecte şi făcând cunoscute criteriile de selecţie către cei care vor să participe la concurs. Orice om care lucrează în sectorul public şi care nu îşi îndeplineşte atribuţiile pe care le are în fişa postului trebuie să înţeleagă că s-a schimbat situaţia în administraţia publică. Evaluarea activităţii funcţionarilor se va face exclusiv pe bază de rezultate, pe bază de viteza de soluţionare a problemelor”, a încheiat el.

Premierul Ludovic Orban a participat, duminică, la preluarea mandatului de prefect al judeţului Ilfov de către Daniel Zamfir.

Ministrul Finanțelor, Florin Ciţu a declarat sâmbătă la Realitatea Plus că îngheţarea salariilor demnitarilor sau interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat sunt printre măsurile luate în calcul de Guvernul Orban pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor și pentru încadrarea într-un deficit de aproximativ 3,5%. Mai mult, ministrul spune că nu poate rămâne acelaşi aparat bugetar, adică vor exista şi concedieri.

”Știți foarte bine ca pentru anul acesta sau pentru anul viitor construcția bugetului porneste de la un deficit de 4 la sută. Da, există un set de măsuri, pe care dorim să le luăm, de la pensii speciale, la salarii demnitari și da, și la eliminarea acelui cumul de pensii la stat, este o măsura care nu își are rostul (…) Toate reducerile de cheltuieli analizate vor duce deficitul la 3,5% din PIB în anul 2020”, a declarat Florin Cîțu.

Anterior, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat.

„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare” a opinat ministrul.

Tot sâmbătă, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că vor avea loc reduceri de personal la ministere şi instituţii publice, care să înceapă chiar să servească cetăţeanul.

„Vreau ca instituţiile să înceapă să servească cetăţeanul şi să nu mai fie un clişeu pe care să îl aducă politicenii când se schimbă la guvernare. Aş vrea să văd şi eu la Guvern, dacă apare o problemă, se caută rezolvare, nu se caută vinovaţi, nu se caută ţapi ispăşitori. E important să vezi şi unde a fost problema, dar paradigma se schimbă, trebuie să fii acolo să-i ajuţi pe oameni”, a spus Raluca Turcan, într-un interviu la postul DIGI 24.

Ea a dat ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale, unde vor avea loc mai multe reduceri de personal, însă la fiecare minister, ministrul de resort va veni cu propria sa schemă de reduceri de personal.

„Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune ‘acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem’”, a precizat Turcan.

Întrebată până când vor fi efectuate restructurările din ministere şi instituţii, Raluca Turcan a spus că este un proces care va dura o perioadă mai lungă, însă noul buget va fi gândit pe structurile cu personal restructurat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Asa da!
    O lege a reorganizării administrative a unităților teritoriale ar fi extrem de buna acum.
    Nu prea vad impactul electoral dar comasarea a cca 1000 de comune care au ramas fiecare cu mai putin de 1000 de suflete ar aduce economii la buget.
    Cum sa mai tii o Primărie cu 25 de salariați care doar taie frunza la câini când populația aptă a plecat la munca in afara, rămânând doar bătrânii care se sting pe capete.
    1000 de minicomune să fie lipite la cele mai puternice din zona.
    Trebuie pregatita populația pentru comasarea comunelor.
    Niciodata acele sate nu vor mai fi ce au fost.
    In 2030 multe vor fi catune.
    Poate încep emigrația din zona Asia.

    • Să nu exageram, concursul exista: pt asistenti medicali, infirmiere și instalatori.
      Pt restul exista un cv bogat plin de diplome de participare la diverse cursuri, congrese, conferințe plătite cu bani multi, și acest cv este mega suficient pt a le demonstra și pregătirea și calitatea umană, mai ales că nu îi întreabă nimeni de unde au avut banii cu care și-au obținut diplomele.

    • Se face, draga, stai linistit! Dar din anul 2021 incolo.

  2. Dl Orban , dar chiar NIMIC nu doriti di a RECUPRA cea ce fostii CRIMINALI , care au fost la cirma Rominiei , si care au furat-o , vindut-o , exploatat-o , doar in propriile lor interese , beneficii , …. .