G4Media.ro

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită de lucru la Londra / Se va…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită de lucru la Londra / Se va întâlni cu prim-ministrul britanic şi cu membri ai comunităţii româneşti

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va efectua, marţi şi miercuri, o vizită de lucru în Marea Britanie, context în care va avea întrevederi cu premierul britanic, Keir Starmer, cu preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, şi cu Lordul Primar al Londrei, Alastair King, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la Londra, premierul Marcel Ciolacu va participa şi la Forumul Economic România – Marea Britanie.

De asemenea, premierul va vizita Biserica românească şi se va întâlni cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie.

„Guvernul României este interesat de consolidarea Parteneriatului strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pe toate palierele de interes bilateral şi adaptat provocărilor şi oportunităţilor actuale. Comunitatea românească din Regatul Unit este una numeroasă, iar promovarea drepturilor compatrioţilor noştri reprezintă un pilon vital al cooperării bilaterale”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

Este prima vizită a unui prim-ministru român în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord după 17 ani, a reamintit Executivul.

Din delegaţia oficială vor face parte şi ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consilierul onorific Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, şi consilierul de stat Nicolae Comănescu.

Relaţia bilaterală România – Marea Britanie este guvernată de Parteneriatul strategic, lansat la 26 iunie 2003, revizuit în 2011 şi actualizat la 23 martie 2023, prin semnarea unei Declaraţii comune la nivel de miniştri ai afacerilor externe.

Comunitatea românească din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este estimată la peste 1,2 milioane de persoane.

România este reprezentată în Regatul Unit prin Ambasada de la Londra şi trei consulate generale – la Londra, Manchester şi Edinburgh. În prezent, sunt realizate demersuri pentru operaţionalizarea Consulatului General la Birmingham şi a unui oficiu consular la Belfast, care să deservească Irlanda de Nord.

Conform comunicatului, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României şi primul în topul ţărilor cu care ţara noastră are un excedent comercial (1,6 miliarde euro în 2023 şi un miliard de euro în primele şapte luni din 2024).

Pentru 2024, se estimează o valoare totală a schimburilor de peste 4 miliarde de euro. În topul produselor exportate de România se află cele din categoria auto. Datele UK arată că, la finalul anului 2023, schimburile comerciale s-au ridicat la 10 miliarde euro (bunuri şi servicii). În primele şapte luni ale anului 2024, datele provizorii indică o valoare a schimburilor comerciale de 2,42 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere a comerţului bilateral cu 8,84%. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la 30 iunie 2024 erau înregistrate în România 7.011 societăţi comerciale cu capital britanic.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Se tot aude că ciolăcel e într-o relație promiscuă cu o fostă starletă de sector și că au împreună un copil. G4media, este asta o știre de presă sau nu? Este sau nu ăsta un subiect de interes public în condițiile în care subiectul candidează la președinție?

  2. Va și ultima din următori 20 de ani când englezii vor vedea ca nu vor avea un interlocutor serios, fara cunoștiinte minime de limba engleza, de economie și politică externă.