G4Media.ro

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, este ca Trump. Numai că nu e

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, este ca Trump. Numai că nu e

Noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, este un personaj excentric înclinat spre gafe, deseori cu un comportament, înclinat să îşi jignească deopotrivă aliaţii şi adversarii, ceea ce a făcut ca el să fie comparat cu preşedintele Donald Trump, secrie cotidianul american USA Today, preluat de Rador.

Marţi, Johnson, în vârstă de 55 de ani, a ajuns locţiitor al Theresei May – May părăseşte funcţia miercuri, când ea va fi preluată de Johnson – în urma votului exercitat de membrii Partidului Conservator, de guvernământ. În Marea Britanie, populaţia alege un partid şi nu un prim-ministru anume, ceea ce înseamnă că partidul de guvernământ al momentului poate instala orice politician ales în Downing Street 10 – reşedinţa oficială şi biroul omului cu cea mai înaltă funcţie din Marea Britanie.

Cel mai nou premier al Marii Britanii se va instala în Downing Street 10 după o audienţă la Regina Elisabeta II, în Palatul Buckingham. Conform tradiţiei, regina îl va invita oficial să formeze guvernul. După aceea, Johnson va rosti un discurs şi va începe prin a-ai anunţa pe cei desemnaţi în funcţiile cele mai importante din cabinet. În parlament, el moşteneşte o majoritate extrem de firavă, susţinută de unioniştii democraţi din Irlanda de Nord.

Principala problemă a lui Johnson în calitate de lider este aceea de a păstra această majoritate.

Dar cine este el?

Născut la New York, Johnson este descendent direct al Regelui George II. Numele său întreg este Alexander Boris de Pfeffel Johnson. El a traversat multe din întortocheatele coridoare ale înaltei societăţi britanice, inclusiv Colegiul Eton şi Universitatea Oxford.

În urma unei anchete pe tema taxelor, Johnson a renunţat la cetăţenia americană în 2016.

În 2008, el a devenit primar al Londrei – un rol de care s-a folosit ca să-şi promoveze programul ca susţinător al afacerilor şi al dezvoltării. Anterior, Boris a fost membru al parlamentului, iar mai târziu a fost ministru de externe în cabinetul lui May. Potrivit spuselor sale, el a demisionat din funcţie din cauză că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – Brexitul – era în pericol să devină un „vis pe moarte, sufocat de îndoieli inutile”.

Marţi, Johnson a expus viziunea unei Mari Britanii în care, „ca un gigant adormit, ne vom înălţa şi vom rupe lanţurile îndoielilor autoinduse şi ale negativismului”.

Înainte de a intra în politică, Johnson a fost jurnalist.

A început ca reporter la The Times (of London), dar a fost concediat pentru că a inventat un citat. Ulterior, a fost redactor la The Spectator, o revistă politică cu tradiţie. Discursurile sale sunt deseori pline cu aluzii la marile civilizaţii, cu umor negru şi expresii licenţioase. De asemenea, ele nu sunt niciodată departe de controverse.

„Are părul vopsit blond, buze injectate şi o privire albastră sticloasă ca a unei surori sadice dintr-un spital de nebuni”, spunea Johnson despre Hillary Clinton în 2007.

În campania sa pentru a deveni pentru a doua oară primar al Londrei, primul de acest fel din istoria oraşului, Johnson a spus că „votul (pentru Partidul Conservator pe care el îl reprezenta la alegeri) va face ca soţia să aibă sâni mai mari şi vă va spori şansele de a deţine un BMW M3”. A fost un truc de testare a încrederii, şi el a avut efect.

Este tentat să facă pe bufonul. Nu e clar dacă chiar este unul. E o enigmă.

Johnson este un ciclist entuziast, care, pe vremea când era primar al Londrei, era deseori văzut pedalând spre serviciu pe străzile aglomerate şi poluate ale capitalei.

Şi totuşi, el a fost acuzat că ar fi făcut declaraţii rasiste şi islamofobe şi că este în general lipsit de seriozitate, fie atunci când subliniază riscurile Brexitului sau când spune lucruri nepotrivite în momentul nepotrivit, cum au fost falsele afirmaţii potrivit cărora Nazanin Zaghari-Ratcliffe, un britanic de origine iraniană închis în Iran începând din 2016 sub acuzaţia de spionaj, le-ar „preda oamenilor cursuri de jurnalism”. Afirmaţiile lui Johnson au fost mai apoi folosite împotriva împotriva mamei acestuia în procesul care i-a fost intentat, ceea ce, în opinia guvernului britanic, a fost fals. Ulterior, el şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile sale.

Într-un articol din 2002 apărut în ziarul britanic Daily Telegraph, a spus despre negri că sunt nişte „fluturători de steguleţe” cu „zâmbete ca de pepene verde”.

Are o viaţă amoroasă complicată: patru copii cu a doua soţie, încă o fiică dintr-o relaţie cu o agentă imobiliară şi, probabil, un al cincilea (!!şaselea) copil dintr-o relaţie pe care el a refuzat să o confirme sau să o nege. Este cu un sfert de secol mai în vârstă decât actuala lui prietenă.

Dacă americanii nu îl recunosc pe Johnson după faţă sau după nume, ei sunt probabil mai familiarizaţi cu părul lui. Un mop blond şi rebel care nu stă decât cum vrea el: un păr nebunatic.

„Este un alt gen de om, dar se spune că şi eu sunt alt gen de om”, a declarat aprobator Trump, săptămâna trecută. „Ne înţelegem bine”.

Marţi, Trump a spus despre Johnson că este „dur” şi „isteţ”.

Dar Johnson nu este pur şi simplu o versiune a lui Trump cu educaţie clasică.

Richard Whitman de la Universitatea Kent a spus că prima conferinţă de presă Trump-Johnson „va fi fascinant de privit din cauză că amândoi sunt nişte oameni-spectacol. El a mai spus că, în privinţa „relaţiilor speciale” dintre SUA şi Marea Britanie – întărite de-alungul anilor de strânse relaţii economice şi militare – ascensiunea lui Johnson nu va schimba dramatic savoarea parteneriatului dintre cele două ţări.

Această ipoteză a fost susţinută şi de Matt Beech, directorul Centrului pentru Politici Britanice de la Universitatea Hull. Beech spune că, atâta timp cât Johnson sprijină tot ce declară Trump pe Twitter, iar temperamental, amândoi sunt „indiosincratici” şi „instinctivi”, nu prea contează cine stă la „nr.10”.

Articol de Kim Hjelmgaard / Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. E bine ca a ajuns el prim ministru, avand in vedere ca el sapa de ceva ani groapa UK-ului. Si ar fi bine sa ramana in functie si dupa iesire, ca sa rezolve problemele ce vor veni. Mi-am luat popcorn, sa inceapa spectacolul!

  2. Doi lideri-sarlatani, care seduc si distreaza electoratul, sunt alesi, si nu livreaza mai nimic din ce-au promis, asta e modelul de leadership actual. Avem si prin Romania acest model din belsug, asa incat nu se poate spune ca nu suntem in trend : dancila(doar distreaza, ca de sedus n-a sedus pe nimeni), tariceanu, draknea, firea. Chiar si prin UE, se pare ca-si fac prezenta : Macron, Viktor Orban – a livrat, dar nu ce voia cetateanul normal.

    • Am ales și noi unul la Cotroceni. Un bufon căruia ii place pamtomima…

    • *pantomima… ca sa nu se întărâte Dna “profesoara”

    • Tovarasa Gabriela, stiu ca nu va place anticomunistul Orban Viktor dar totusi cateva cifre legate de faptul ca nu a livrat:

      2010: Economia aproape prabusita, datoria publica 82%/PIB, majoritar in monede straine, astazi 68%, datorii aproape exclusiv in forinti.
      2010: Numarul celor care lucrau era 3.6 milioane. Astazi sint 4.5 milioane cu loc de munca.
      2011 natalitatea in Ungaria a ajuns la minimul de 1.24. Astazi e la 1.5.
      2012 procentul oamenilor in primejdie de saracie a fost 35%, in 2017 a scazut la 20%, si scade in continuare.

    • Postaci de doi bani fara caracter, si gramatica, vai mama ei!
      PS. Ungaria o fi stand mai bine economic in 10 ani de cand e la putere(2008), dupa cum o zici, dar aparenta bunastare a venit la pachet cu transformarea profund nedemocratica a tarii. Exact la acest lucru m-am si referit, atunci cand am scris despre viktor orban ca este un lider-sarlatan, ungurii au avut incredere in el si l-au ales de doua ori, iar el duce tara in dictatura cleptocratica, in pas alergator.

    • Madam, bănuiesc ca prin Germania, Spania și Italia nu mai ai loc de unguri care emigrează de frica transformării “nedemocratice” a țării existente doar in capul ue și la vreo trei gutani care pun botu’. Valabil și pentru polonezi care fug in valuri din țara… și apropo, vezi ca e mai jos o știre despre faptul ca audi își mărește investiția in Ungaria. Probabil de frica activării articolului 7 și a excluderii Ungariei din ue…

    • Hai să vedem cifrele lui Mondial ca să demonstreze situația actuală strălucită a regimului Orban :
      1. Datoria publică a Ungariei în 2018 este de 72 % din PIB ( cifră oficială ungară ) și NU 68 %
      2. Numărul celor ocupați este într-adevăr 4,5 milioane în 2018 dar în numărul celor ocupați sunt calculați, după 2010 și cei asistați social, care trebuie să execute diferite munci comunitare necalificate ( măturat, cules gunoiul etc ). Scăderea numărului celor calificați înalt ( cu facultate și doctorat ) în structura celor ocupați crește în continuare ( ca și la noi ) din cauza plecărilor în străinătate.
      3. Natalitatea din Ungaria a fost în 2018 – 1,40 și NU 1,50. Oricum acest indice este insuficient pentru menținerea numărului actual al populației ( ceeace este adevărat și în cazul României ) Ungaria face eforturi materiale serioase pentru creșterea natalității.
      4. Indicele sărăciei a CRESCUT în 2018 la 24,1 % după o reativă scădere în 2017 ( 16,7 % ) De fapt, indicele actual al sărăciei este cel ma înalt în ultimii 10 ani !!!!

      Am folosit date statistice ungare. Nu înțeleg, de ce trebuiesc folosite cifre eronate cu bună știință. Un astfel de comportament este mincinos și iresponsabil ! Rușine, mondialule !

  3. unde e @mondialul sa ne „delecteze” cu inteligenta lui, adica un link pe youtube

  4. Deja primul sau discurs este contestat, atit de Scotia cit si de Republica Irlanda, ba mai mult este situat verbal undeva in necunoscut . Dintr-o dorinta politicianista , fara a studia macar intreaga documentatie si posibilitatile legale de a traduce in fapte propriile vorbe , fara sa discute si sa stea la masa ,cu reprezentantii UE, ca parteneri inca actuali si poate si viitori , se trezeste sa spuna cum va face (dar nu in concretete )Brexitul , asa cum ii nazare . Ma asteptam la mai mult .Dezamagit .

  5. Astia doi din imagine au figuri de rusnaci sadea sau doar mi se pare mie….

    • Bai gaura între urechi, și obombo avea fata de african și ciolos fata de centurista, macron de iubitor de babe și merkel de ramolita dar asta nu ii împiedica sa facă politica…

  6. Comentariile de aici uita ca vorbim de lideri ai 2 tari mult mai dezvoltate decat noi, cu sisteme functionale atat economice cat si politice. Procedurile lor de alegere a liderilor sunt testate de sute de ani, nu de 30 de ani ca la noi.
    Probabil ca este nevoie de un Trump si un Boris ca sa trezeasca la viata societatea mult prea complezenta si politically correct. Este nevoie de animatie, de un suflu nou si aceste 2 tari stiu sa il atate, aducand oameni noi. Franta si Germania, adica UE, mai are de invatat la acest capitol, inca se sufoca cu socialisti de toate felurile.

    • Cu scuze, plictisitule, insa faptul ca Sua si UK sunt muult inaintea noastra economic vorbind, asta nu inseamna ca cei care scriem pe-aici suntem habarnisti, stim si noi sa citim si sa ne informam. Tocmai, de la doua tari democratice te-ai astepta sa nu-si puna in frunte doi aventurieri. Probabil lumii civilizate i s-a facut de-un nou razboi, prin Golf sau prin Turcia, Ucraina, ca sa se distreze nitel si sa traiasca intens viata.