G4Media.ro

Premierul Narendra Modi introduce în serviciu primul portavion conceput şi fabricat în…

Sursa foto: Twitter / Narendra Modi

Premierul Narendra Modi introduce în serviciu primul portavion conceput şi fabricat în India: „Vikrant este enorm, masiv şi amplu. Nu este doar o navă de război. Este un oraș plutitor”

Premierul Indiei, Narendra Modi, a introdus vineri în serviciu primul portavion care a fost conceput şi fabricat pe plan naţional, subliniind eforturile guvernului indian de a întări producţia internă, menită să deservească o armată desfăşurată la două frontiere în dispută, informează Reuters.

După 17 ani de construcţie şi teste, Modi a pus în serviciu INS Vikrant – al doilea portavion operaţional al marinei indiene şi cea mai mare navă de război construită vreodată în India – la şantierul naval de stat Cochin Shipyard Limited (CSL) din sudul ţării, în Kerala.

”Vikrant este enorm, masiv şi amplu. Vikrant este altfel, Vikrant este şi special. Vikrant nu este doar o navă de război”, a exclamat Modi, care a lăudat portavionul a cărui construcţie a costat circa 2,5 miliarde de dolari şi a cărui punere în serviciu coincide cu aniversarea a 75 de ani de la obţinerea independenţei de Imperiul britanic, notează EFE, citată de Agerpres.

Portavionul Vikrant, descris drept ”un oraş plutitor”, cu un deplasament total de circa 45.000 de tone, este capabil să producă electricitate suficientă pentru a alimenta 5.000 de locuinţe şi, potrivit lui Modi, cu cantitatea de cabluri folosită s-ar putea uni oraşul Cochin, din sudul extrem al Indiei, cu Varanasi, capitala spirituală a hinduismului, aflată la mai bine de 2.500 de kilometri distanţă, în nordul ţării.

„Astăzi, India a intrat în rândul acelor ţări din lume care pot fabrica un astfel de portavion uriaş cu tehnologie locală”, a spus Modi. „Acesta este un simbol al potenţialului local, al resurselor locale şi al aptitudinilor locale”, a subliniat premierul indian.

Proiectat să transporte un echipaj de 1.600 de persoane şi o flotă de 30 de aeronave, Vikrant, cu o lungime de 262 de metri, va utiliza avioane de concepţie rusească MIG-29K, care operează deja de pe alt portavion al Indiei, INS Vikramaditya, pe care India l-a cumpărat de la Rusia.

Companiile americană Boeing şi franceză Dassault caută să livreze Indiei peste 20 de avioane pentru Vikrant.

India este unul dintre cei mai mari importatori de arme la nivel mondial şi a cheltuit în acest scop între 12,4 miliarde între 2018 şi 2021, însă ţara doreşte să-şi dezvolte propriile capacităţi de producţie, în condiţiile în care principalul său furnizor, Rusia, a invadat Ucraina şi este vizat de sancţiuni.

India a identificat circa 8.000 de articole defensive importante, în valoare de circa 82 de trilioane de rupii (1,03 trilioane de dolari) pe care doreşte ca firme ale sale să le producă în 2022-2023, potrivit Ministerului Apărării indian.

India are o armată de 1,38 milioane de oameni, din care un număr mare este desfăşurat la frontiere cu rivalii săi China şi Pakistan, puteri nucleare.

„India lucrează din toate puterile pentru a deveni autonomă”, a spus Modi, vorbind despre avioanele uşoare de luptă Tejas şi artilerie produse în India.

Vikrant va întări în mod semnificativ capacităţile maritime ale Indiei, permiţându-i marinei sale să opereze un portavion pe fiecare coastă, alături de 10 distrugătoare, 12 fregate şi 20 corvete.

China, care are şi ea două portavioane operaţionale şi care lucrează la un al treilea, are o flotă mult mai mare, de 335 de nave, dintre care 48 de distrugătoare, 43 de fregate şi 61 de corvete.

„Îngrijorările legate de securitate în regiunea Indo-Pacific şi în Oceanul Indian au fost mult timp ignorate. Însă astăzi această zonă este o prioritate de apărare majoră pentru ţara noastră”, a spus Modi.

Armata Indiei a dezvăluit totodată o nouă heraldică navală, care înlocuieşte Crucea Sfântului Gheorghe – care amintea de influenţa britanică – de pe drapelul forţelor navale, cu un octogon de culoare albastră ce reprezintă vechiul sigiliu regal al lui Chhatrapati Shivaji, împărat maratha din secolul al XVII-lea.

”Până acum, identitatea sclaviei rămăsese pe stindardul Armadei Indiei. Dar începând de astăzi, inspirat de Chhatrapati Shivaji, noul drapel al Armadei va flutura pe mare şi pe cer”, a declarat Modi la prezentarea noului simbol.

Sursa foto: Twitter / Narendra Modi

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Pe bune zici ca e un tomberon plutitor, parca imi vine sa imi sting chiștocul de țigară pe el.

    • Bai fantozi asta nu e poza portavionului! se vede ce scoala ai! Cauta pe net sa vezi poza! Nici peste 1000 de ani Romania nu o sa aibe asa ceva! Prostii doar sa faca bascalie stiu!

    • Bai descremenatuleeeee sa aiba baaa ca nu mere sa aibe fer pe ea baaaa

    • @ Vikrantul – Bai mai pardon, te repezi ca musca stii tu unde! Bineninteles ca e chiar portavionul. Doar ca ce vezi in poza este puneatea de comanda si turnul de control. Premierul e chiar pe pista, pe puntea de zbor.

    • *puntea de comanda

    • Cu cat e mai enorm, masiv şi amplu, cu atat e mai usor de lovit si scu.f.u.n.d.at !

    • Dar daca e chestia din poza, se va rasturna la primul val mai mare.

    • Bai prima data am crezut ca e un vas de pirati. Am inteles ca e turnul de control, dar tot arata ca un vas de pirati :)))

    • Grandomanie tipic bolșevică !
      Ca să facă panarama asta, flămânzesc 1 miliard de nenorociți vai steaua lor 😂

  2. A fost proiectat de unul care a facut case cu turnulete din haur?

    • Poza este alta. 😂

  3. Inc-un stat instabil se inarmeaza. Super!

    • Si nu are voie sa se inarmeze India? Au voie sa manance?Au voia sa bea apa? Trebuie sa ceara voie cuiva? Ca sa stim si noi! Au voie sa respire?

    • @vikrantu mai întâi fă-ți mea culpa dacă ești școlit, hai, și apoi pune atâtea întrebări, imaginea este chiar cu portavionu când își face premenistrul un selfie ceva cred…
      Si apropo ditai India e normal să aibă un așa unealtă ar fi chiar rușinos să nu aibă mai multe dar e clar ca vin tare din urmă ca nație

  4. Portavionul ala nu poate fi numit oras plutitor daca n-are si cateva vaci sfinte pe punte.

  5. Dar e bine ca India se inarmeaza, pentru ca balanseaza tendintele expansioniste ale Chinei.

  6. 17 ani…asta da tehnologie 😄

  7. Perfect, inca vreo trei sa faca. Cu cat isi cheltuie mai tare bugetul pe harburi, cu atat mai bine.
    Sunt bune ptr a se fali in fata Pakistanului ei CHinei. Si cam atat.

    • De ce să fie bine, cu cât e mai mic bugetul Indiei, cu atât mai mulți indieni se împrăștie prin lume.

  8. Verificati ce portavion au rusii. Furat de la Ucrainieni, acum intr-o stare deplorabila, scoate fum ca un vulcan.

  9. Acelasi portavion ca si ce au chinezii…adica dupa mode sovietic…merge pe motorina…cu o autonomie de maxim 1.000 de km….
    Nu au inca portavioane nucleara ca SUA….sa il aiba sanatosi…

  10. Urâțenia aia din spatele moșului e un portavion?
    Tehnologie rusnacă.

  11. @Redactia
    Ce legatura are portavionul indian cu nunta unui zurbagiu din Romania? Cum se face ca articolul despre simion este recomandat in trena acestui articol despre o alta tara?

  12. Pare a fi pe uscat. I-au pus si roti? Intr-adevar ar fi o tehnologie revolutionara. Un portavion amfibie unde ati mai vazut? Mor americanii de invidie.

  13. Dacă o să călătorească indienii pe el cum o fac cu trenul… o mulțime de specii acvatice vor fi salvate de la dispariție!

  14. Nici nu au nevoie de portavion , e destul o barcă cu o creangă de unde sa facă cra cra.

  15. Da parca e un oras, orasul Buzescu din TR 🤣🤣🤣

  16. Eu nu pricep cum joaca India !Face comerț(armament,combustibili) dar și exercitii de lupta cu Rusia (doar pt ca-s ieftini și la fel de prosti deci pe ei ai înțeleg doar ?) ,rușii se pupa-n cu*r cu chinezii dar indienii și chinezii ca vecini vad ca-s rivali.Se vede diferența între lumea civilizată și ăștia. Parc-ar fi români.Nu degeaba suntem la fel de amarati…Nici noi între noi nu ne înțelegem ,ca vecini,român cu român .Diferenta e că ăștia măcar fac ceva cu banii !Știe cineva din țara noastră de r***t unde se duc banii sau in ce domeniu se vad investiții că eu unul știu că totul e la pământ :învățământ,armata,infrastructura(drumuri,irigații,alimentare cu apă,canalizare,baraje,centrale nucleare,fabrici noi,etc),sănătate,cultura,etc,etc.

  17. Se vede cu claritate că suntem în bula informațională americană! Adică ni se inoculează doar ce vor ei să știm și nu reușim să vedem mai departe. De exemplu, dacă americanii anunță că au triada nucleară pregătită e de bine dar dacă altcineva anunță același lucru despre ei nu mai este bine! Sau alt exemplu, lansarea unui portavion american e un lucru lăudabil dar dacă altcineva face același lucru e de criticat! Din păcate, înarmarea, războiul și amenințarea cu războiul este la fel de oribil din partea oricui ar veni! Care ar fi diferența între amenințarea nucleară făcută de americani, ruși, chinezi, indieni sau oricine altcineva?