Premierul Nicolae Ciucă, după discuțiile la Kelemen Hunor: A reieșit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de valorile democratice euroatlantice / Este o explicație care ne permite să menținem stabilitatea politică și coaliția
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a prezentat explicații în coaliție în ce privește atitudinea liderilor UDMR care au aplaudat discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, unde premierul maghiar a făcut declarații rasiste, și a spus că explicațiile permit menținerea stabilității politice și a coaliției.
”A fost un angajament al nostru să-i solicităm președintelui UDMR explicații. Explicațile au curpins trei punctul. Unu că nu a participat la accea activitate. Doi că nu poate fi învinuit pentru ce a au spus alții. Trei, că a fost vorba de comentarii de nunanță pe care dumnealui le va explica personal. Din discuțiile avute a reieșit foarte clar că nici dumnealui nici UDMR nu se îndepărtează de valorile democratice euroatlantice. Este o explicație care ne permite să menținem stabilitatea politică și continuarea coaliției. Eu v-am comunicat ce s-a discutat la coaliție, au fost răspunsurile prezentate la coaliție”.
Alte declarații relevante pe teme politice:
- PNL este un partid care asigură autonomia funcționării și deciziei la nivel de filială. Fiecare are drept de a lua decizii pentru a gestiona situația politică pe plan local. Ce s-a petrecut la Satu Mare a fost o decizie a filialei PNL Satu Mare, care nu are nici un impact asupra stabilității coaliției, urmând să identificăm care sunt problemele ca să intervenim de la nivel central și să rezolvăm problema acolo. E clar că în mai multe filiale există dispute politice în coaliție, și este o chestiune de timp de când s-a format coaliția. Ce doresc să se înțeleagă este ca tot ce am reușit până în acest moment are ca fundament stabilitatea politică. Nu cred că poate cineva să-și permită să destabilizeze o coaliție care funcționează, are rezultate. Dar problema de la nivelul filalei Satu Mare va fi rezolvată local.
- În acest moment, rotația la funcția de premier se va produce la 25 mai așa cum am stabilit. Ceea ce a apărut ca opinii a fost doar o opinie. Noi discutăm cu realitatea faptelor. În realitate așa urmează să se întâmple.
- Remanierea este un atribut al premierului și ea va fi făcută în funcție de rezultatele și activitatea fiecărui ministru în parte.
- După 9 luni de guvernare să avem certitudinea că reușim să identificăm toate problemele cu care se confruntă autoritățile locale și să putem să facem în așa fel încât să coordonăm activitățile de la nivel local cu cele de la nivel central.
- Toate aceste activități politice sunt destinate să avem setat cadrul general pentru deciziile care le vom lua la nivelul PNL, propunerile cu care vom merge în coaliție și desigur deciziile pe care le vom pune în aplicare la nivelul Guvernului.
- Este absolut necesar ca astfel de activități să poată să identifice care sunt problemele și așteptările reale ale cetățenilor, la nivelul autorităților locale, la nivelul filialelor. Să avem o dezbatere deschisă și să ne stabilim liniile de efort astfel încât cu partenerii din coaliție să asigurăm stabilitatea politică, protejarea cetățenilor, a locurilor de muncă. Să asigurăm acel cadru de stabilitate care să încurajeze investitorii să continue să creadă în potențialul economic al țării noastre, să asigurăm o creștere economică.
Context
Pe 23 iulie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut o serie de declarații deste amestecul raselor la Băile Tușnad, criticate de liderii europeni și de Casa Albă și calificate drept rasiste.
”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban.
Peşedintele Klaus Iohannis a calificat, la rândul să, declarațiile lui Orban drept „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”.
Președintele a mai spus că UDMR ar trebui să vină cu explicații, fără a genera însă o criză guvernamentală, dar a spus că o discuție trebuie să aibă loc inclusiv la nivelul coaliției de guvernare.
Liderii UDMR, inclusiv Kelemen Hunor, I-au luat apărarea premierului maghiar, afirmând că acesta nu a făcut declarații rasiste.
Deputatul UDMR, Zakarias Zoltan a declarat, miercuri, la B1 TV, că subiectul Orban nu s-a discutat în coaliție și că el crede că discuția nu-și are locul. Deputatul a mai spus că declarațiile lui Viktor Orban despre amestecul raselor nu sunt rasiste și că nu are de ce să se disocieze de ele, admițând că a participat pe 23 iulie la Tușnad și a aplaudat discursul premierului. Zakarias Zoltan a spus din nou, în timp ce îl apăra pe Viktor Orban de acuzațiile de rasism, că ”nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu”.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii