G4Media.ro

Premierul Olandei, Mark Rutte, cere scuze pentru rolul țării sale în Holocaust

Premierul Olandei, Mark Rutte, cere scuze pentru rolul țării sale în Holocaust

Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, a cerut scuze pentru rolului țării sale în timpul Holocaustului și pasivitatea față de persecuția evreilor, el fiind primul șef de guvern olandez care face acest gest, transmite Reuters.

”Cu ultimii supraviețuitori printre noi, cer scuze în numele Guvernului pentru acțiunile guvernului din acea vreme. Fac asta realizând că nu există cuvinte pentru a descrie ceva atât monstruos și îngrozitor ca Holocaustul”, a declarat Mark Rutte, la un eveniment dedicat aniversării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Guvernele olandeze precedente au prezentat scuze pentru modul în care au fost tratați evreii care au supraviețuit celui de-al doilea război mondial la întoarcerea acasă din lagărele de concentrare, dar au evitat să condamne rolul țării în persecuția evreilor și a altor minorități în timpul ocupației germane.

”Prea mulți oameni din instituțiile guvernamentale din acea vreme au executat ordinele germane, fără să-și dea seama de consecințele acțiunilor lor pentru cei implicați”, a spus Rutte.

Aproximativ 102.000 din cei 6.000.000 de evrei uciși în Holocaust erau de origine olandeză.

Foto: Mark Rutte/ Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. sper ca peste 100 de ani sa isi ceara scuze ca s-au opus dezvoltarii romaniei- vezi schengen

  2. @ Alexandru Olanda s-a opus aderarii Romaniei la Schengen si pe vremea guvernarilor de dreapta.Numai un prostan de dreapta ca tine ar fi putut sa scrie un asemenea comentariu :))

    • Pacat ca ii nevoie sa recurgi la limbaj agresiv ca sa iti sustii o opinie (la care oricum, ai dreptul). Trecand peste, pot sa inteleg de ce un stat (Olanda) n-ar vrea sa renunte la o parghie de presiune asupra unui stat inca destul de instabil cum e Romania, mai ales cand asta nu afecteaza prea mult, cetatenii de rand. Ce bine ne-ar prinde astfel de parghii in cazul altora la care nimeni nu se astepta in 2004, precum Ungaria sau Polonia…