Premierul Orban a trimis corpul de control la Compania de Autostrăzi pentru a ancheta derularea contractului pentru lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva și motivele rezilierii acestuia în august 2019
UPDATE 18:37: Corpul de control al premierului va cerceta și derularea și rezilierea contractului pentru realizarea lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, contract reziliat în august 2017, în timpul primului mandat de ministru al lui Răzvan Cuc (PSD), când la șefia CNAIR se afla Ștefan Ioniță.
Practic italienilor de la Salini li s-a reziliat contractul la câteva luni după ce dăduseră în trafic 15 kilometri din cei 28,6 ai lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva. Tot atunci, italienilor le-au fost scoși din contract 3 secțiuni cu o lungime totală de 13,16 km, inclusiv secțiunea unde trebuie realizate celebrele ”tuneluri pentru urși”, de fapt structuri care ajută la păstrarea coridoarele de deplasare pentru marile mamifere din zonă.
Constructorul italian s-a plâns de rezilierea abuzivă a contractului la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, care i-a dat dreptate. A obligat CNAIR să plătească daune de 230 de milioane de lei (circa 48 de milioane de euro), plus alte câteva milioane de euro cheltuieli de judecată.
UPDATE 18.05: Premierul Ludovic Orban a confirmat vineri seară, într-o conferință de presă, că a trimis corpul de control la CNAIR.
După ce miercuri se întreba cine va plăti pentru „măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva”, premierul Ludovic Orban a trimis o zi mai târziu Corpul de Control la CNAIR pentru a afla cum s-a desfășurat și cum a fost reziliat contractul pentru realizarea celor 21 de kilometri de autostradă, potrivit unor surse G4Media.ro. Între timp, spun sursele noastre, fostul șef al CNAIR, Sorin Scarlat, cel care a încuviințat în august anul trecut ruperea contractului cu spaniolii de la Comsa, și-a dat demisia din funcția de director al Direcției de implementare proiecte.
Premierul Ludovic Orban a declarat în urmă cu două zile, la începutul ședinței de guvern, că pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva a fost un aranjament între managementul companiei şi constructor pentru rezilierea contractului fără temei legal şi crede că această situaţie trebuie investigată de Parchet.
„Acolo lucrurile sar în ochii, lipsa de apărare, astea toate trebuie sancţionate, adică trimis către Parchet. Ce s-a întâmplat acolo e de Parchet. Încercăm să câştigăm, dar după cum arată lucrurile vă spun clar că totul e cusut cu aţă alba (…) Pentru măgăriile pe care le-au făcut ăştia nu plăteşte nimeni?”, a spus premierul.
Afirmațiile premierului au venit după ce ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat ridicarea restricțiilor de circulație pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, restricții care au fost în picioare de la deschiderea traficului pe cei 21 de kilometri de autostradă dintre Holdea și Ilia, în decembrie anul trecut,
CNAIR a venit ulterior cu precizarea că a fost ridicată începând cu 28 mai doar restricția de tonaj (7,5 t) și că vor fi menținute, însă, restricțiile de viteză „pentru desfășurarea traficului în condiții de siguranță”.
Lugoj-Deva lot 3
Lungime: 21,14 km
Constructor: Asocierea COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A. – S.C. Teloxim Con S.R.L.Semnare contract: octombrie 2013
Ordin de începere a lucrărilor: noiembrie 2013
Termenul de finalizare potrivit contractului: mai 2016
Rezilierea contractului: 27 august 2019, când autostrada era la stadiul fizic de 99%
Valoare contract: 579,9 mil. lei (121,57 mil. euro). Până la momentul rezilierii s-a achitat constructorului 94,3% din această sumă
Deschiderea traficului: 23 decembrie 2019 în regim de drum cu 4 benzi de circulație, cu restricții severe de viteză și tonaj
Autostradă reziliată la 99% stadiul lucrărilor
Spaniolilor de la Comsa li s-a reziliat la finalul lunii august 2019 contractul pentru realizarea celor 21 de kilometri de autostradă, deși realizaseră 99% din lucrări. CNAIR și Ministerul Transporturilor prin vocea lui Răzvan Cuc, care ocupa funcția de ministrul al Transporturilor la acea vreme, i-au acuzat atunci pe constructorii spanioli că au lucrat prost.
De altfel, în septembrie 2019, CNAIR anunța că pe lotul construit de aceștia a apărut o fisură în asfalt cu o lungime de 15 metri și o lățime de un centimetru. Șefii CNAIR anunțau atunci consolidări în zona respctivă în 2020, consolidări care însă nu s-au făcut până în prezent.
Mai mult, în urma unei expertise comandate de CNAIR firmei IPTANA, în toamna anului trecut, se constatau deficiențe la podul peste Mureș, care au fost corectate de către CNAIR înainte de deschiderea traficului în decembrie anul trecut, dar și probleme legate de scurgerea apelor, dar și de utilizarea unor umpluturi în terasamente care nu sunt bune, crăpături apărute în taluzuri, colmatarea unor șanțuri și așternerea unui strat de asfalt mai subțire decât era specificat în contract.
Cei de la Asociația Pro Infrastructura au criticat constant deciziile CNAIR: atât pe cea de a rezilia contractul cu spaniolii de la Comsa, care a fost luată pe vremea guvernării PSD, când ministru al transporturilor era Răzvan Cuc, cât și pe cea de a deschide traficul cu restricții de circulație la finalul anului trecut, decizie luată în guvernarea PNL, când la șefia Transporturilor era deja actualul ministru Lucian Bode.
„Au reziliat contractul de construcție în august la 99% stadiu fizic recepționat și plătit. Apoi, timp de peste 4 luni au mimat realizarea unor expertize care să ”demonstreze” slaba calitate a lucrărilor. În final, în lipsa unor probleme reale, au repoziționat cu câțiva milimetri aparatele de reazem la 2 pile de la podul peste Mureș, operație care a durat câteva ore de muncă efectivă. Altfel spus, ceea ce nu era bun în august s-a deschis astăzi, după niște remedieri minore”, scriau reprezentanții API în decembrie 2019.
Foto: Atostrada Lugoj-Deva, lotul 3 (sursa: API)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii