Premierul Orban susţine că nu avea informaţii despre diplomele false ale fostului şef de la Combaterea Spălării Banilor/ PLUS Cum a obţinut Baranga diploma de bacalaureat
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că nu avea informaţii referitoare la diplomele false ale fostului preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga şi că au fost aplicate toate procedurile de evaluare a candidaturii.
„Ieri am avut demisia pe masă. Am solicitat Ministerului Finanţelor demisia pe masă. Şi-a dat demisia, el nu mai este preşedinte. (…) Era într-o funcţie publică. Nu cunosc detaliile, vă mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidaturii. Nu am avut această informaţie legată de falsul în privinţa diplomei. Şi am înţeles că e vorba de toate diplomele”, a precizat premierul, la finalul unei vizite efectuate la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, potrivit Agerpres.
Povestea diplomei de bacalaureat
Diploma de bacalureat a şefului demisionar al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga a fost anulată prin sentinţa Judecătoriei Sectorului 4, pronunţată în iulie 2016.
Deşi avea însemnele Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, în realitate, diploma de bacalaureat nu a fost emisă de această instituţie din București, potrivit unei adrese depuse de către reprezentanţii colegiului într-un proces tranşat de Judecătoria Sectorului 4, care l-a avut avut ca protagonist pe fostul rector al universităţilor „Alexandru Ghica” si Europa Ecor, Mina-Silviu Dobronăuţeanu, considerat „creierul Fabricii de dipliome false din Teleorman”.
„Din conținutul adresei de răspuns reiese faptul că această diplomă nu a intrat niciodată în gestiunea colegiului, numele titularului nu există în registrele matricole al e unității școlare ca absolvent.” potrivit motivării dintr-unul din procesele lui Dobronăuţeanu.
În acest proces, Baranga a şi fost audiat ca martor şi a dat explicaţii cu privire la modul obţinerii documentului de studii. El a declarat că „în anul 1984 a finalizat 10 clase, în anul 1985 s-a înscris la o Şcoală Profesională, la seral, din Râmnicu Vâlcea, iar în anul 1999 s-a decis să termine studiile liceale. Astfel, s-a înscris la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București unde a susținut și promovat examenul de bacalaureat. Baranga a mai precizat că nu a ridicat personal diploma de bacalaureat, însă nici nu-și mai aduce aminte cine i-a adus-o.
Mina-Silviu Dobronăuţeanu a fost cel care a completat olograf rubricile diplomei de bacalaureat ale lui Laurenţiu Baranga, potrivit unei expertize realizate de poliţiştii din Bucureşti. Cu diploma falsă, Baranga s-a înscris la examenul de licenţă, sesiunea februarie 2008, la Universitatea Ecologică din Bucureşti, după care a absolvit studiile postuniversitare la Academia de Poliție-Alexandru loan Cuza din București. În data de 1.09.2011, a susținut teza de doctorat la Universitatea „VALAHIA”, din Târgoviște, fiindu-i emisă DIPLOMA DE DOCTOR.
„Având în vedere probatoriul administrat în cauză se constată că documentele școlare regăsite la dosarul martorului Barangă Laurenţiu sunt false, având la bază o diplomă de bacalaureat falsă, astfel acesta nu îndeplinea condițiile pentru a se înscrie și absolvi o facultate și în continuare alte cursuri sau studii de doctorat.”, se mai arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 4.
Cazul „Fabricii diplomelor false de la Teleorman” l-a avut ca protagonist pe Mina-Silviu Dobronăuţeanu, fostul rector al universităţilor „Alexandru Ghica” si Europa Ecor, care a fost trimis în judecată în mai multe dosare, prin intermediul cărora s-a cerut anularea a sute de acte găsite în urma percheziţiilor de la sediul celor două universităţi. Şi în cazul fostului lider social- democrat, Liviu Dragnea, instanţa a anulat „Situaţia scolară” din anul 1999, ce poartă antetul „Fundatia Ergonom 79 – Universitatea Alexandru Ghica – Facultatea de Contabilitate şi Infomatică de Gestiune – Forma de învăţământ – Zi.
Sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii