G4Media.ro

Premierul polonez avertizează liderii europeni privind riscul ca Uniunea Europeană să devină…

Sursa foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Premierul polonez avertizează liderii europeni privind riscul ca Uniunea Europeană să devină „organism gestionat într-un mod centralizat de instituţii lipsite de orice control democratic”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat luni, într-o scrisoare adresată celorlalţi lideri europeni, împotriva riscului ca UE să devină un „organism gestionat într-un mod centralizat de instituţii lipsite de orice control democratic”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit lui Morawiecki este vorba despre un „fenomen periculos care ameninţă viitorul Uniunii noastre”, dar, a dat el asigurări, Polonia va rămâne un „membru loial” al Uniunii Europene. De asemenea, el a făcut apel la liderii europeni să rămână „deschişi la dialog” privind o reformă a UE.

„Cred sincer că împreună, într-un spirit de respect şi înţelegere mutuală, fără a ne impune voinţa noastră celorlalţi, putem găsi o soluţie care va întări Uniunea noastră Europeană”, a declarat el.

Această scrisoare este trimisă chiar înaintea unui summit al liderilor europeni care se va desfăşura în această săptămână şi la puţin timp după un verdict al Tribunalului Constituţional polonez, emis la începutul lunii, care pune sub semnul întrebării primatul dreptului comunitar.

Acest verdict a fost în mare parte criticat de alţi membri ai UE, precum Franţa şi Germania, dar nu şi de Ungaria. El ar putea reprezenta, potrivit mai multor analişti, un prim pas spre o ieşire a Poloniei din UE.

Tribunalul polonez a statuat că anumite pasaje din tratatele UE sunt „incompatibile” cu constituţia poloneză şi a avertizat Curtea de Justiţie a UE împotriva oricărei ingerinţe în reformele judiciare din Polonia.

Aceste reforme, introduse de partidul naţionalist de dreapta, Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, reprezintă de ani de zile un măr al discordiei între Varşovia şi Bruxelles.

Uniunea Europeană susţine că aceste decizii aduc atingere independenţei justiţiei şi ar putea duce la un recul al reformelor democratice, în timp ce guvernul polonez afirmă că ele sunt necesare pentru a eradica corupţia în sistemul judiciar.

Sursa foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Pentru că se știe, parlamentul european ales în mod direct de câteva sute de milioane de cetățeni e nașpa.

    • sparlamentul european e zero barat. mictioneaza pe el oricand atat consiliul cat si comisia.

    • Valjean are dreptate aici dar nu asta e problema de față.
      Ci faptul că forțele politice ajunse la putere într-un stat european, Polonia, care a aderat la UE și deci la legislația sa, încalcă flagrant acea parte din legislație care nu le mai convine mușchilor lor și acum sunt deranjați că instituțiile europene își fac datoria și ii somează și sancționează să reintre în legalitate.
      Însa cel mai nașpa pentru ei e că și poporul polonez e împotriva lor și protestează pe stradă cum am făcut-o și noi pe vremea lui Dragnea.

    • Spre deosebire de majoritatea parlamentelor naționale, Parlamentul European nu poate iniția acte legislative. Un zero barat, o marioneta.

    • @f ,
      cu mentiunea ca pe vremea lui Dragnea, atunci cand noi protestam, bruxelul doar „privea ingrijorat”.
      Acum bruxelul ia masuri. Ce a determinat bruxelul sa intervina acum si sa nu intervina in treburile pesediste din 2017-2018? De ce nu au fost blocate fondurile Romanei atunci sau acum? Multe din legile pocite inca sunt in vigoare, Stelian se apucase sa numeasca procurori sefi in premiera dupa legea modificata de Iordache.

  2. Pentru ca adevarata conducere a UE e realizată de birocrați ajunsi in functii cheie intr-o maniera cel puțin dubioasă.

    • Cica ar fi cateva sute de functionari bruxelistanezi care hotaresc…pe ei nu i voteaza nimeni, nu rapsund in fata nimanui si ei transced curentele care sunt majoritare in parlamentuol iuropean in momentuk x sau y. Un fel de deep state brulexistanez.

  3. „organism gestionat într-un mod centralizat de instituţii lipsite de orice control democratic” Wow!, cum ar spune Citu. Declaratiile lui Morawiecki se iau impreuna cu un aspacardin sau o palinca pentru a atenua efectele. Este suparat premierul Poloniei ca nu primeste fondurile de relansare. Dar Bitcoin se poate?

    • Fondurile de relansare sunt o momeala muscata doar de ce saraci cu duhul.
      UE este o plantatie ( de sparanghel si nu numai ) a consortiului franco-german pe care noi esticii putem intra doar ca sclavi, nicidecum ca parteneri.
      In parlament consiliu si comisie, sforile sunt trase exclusiv de cele doua state proprietare. Eu votez dar nu sunt reprezentat de europarlamentarii nostri, acestia se duc la bruxel doar ca sa pupe mana sefilor si sa incaseze indemnizatia generoasa.

    • Corporatie cu actionari majoritari Germania si Franta.

    • George,foarte corect .Respect!

    • Da, asa o fi, insa avem alta solutie in afara UE? O altă variantă ar fi schimbarea tratelor UE, insa asta ar diminua influenta Germaniei si Frantei probabil.

  4. Populatie UE: 447 000 000. Populatie D: 83 160 000. Populatie F: 67 440 000.

    D+F (83 160 000+67 440 000) = 29% din populatia totala UE. Nr parlamentari al unei tari este proportional cu % populatiei fata de populatia totala UE. Este principiul de baza al ue, din ziua 1.

  5. Trolii bălesc prostii, dar există o certitudine, viața oamenilor statelor din estul Europei este mult mai bună de când au intrat în UE.
    Ce frumos este să vorbim pe mobil în 90% din Europa gratis, să plătim în Euro aproape oriunde, să te plimbi în Europa aproape fără granițe, cu buletinul !

  6. Trolii delirează, dar există o certitudine, viața oamenilor statelor din estul Europei este mult mai bună de când au intrat în UE.
    Ce frumos este să vorbim pe mobil în 90% din Europa gratis, să plătim în Euro aproape oriunde, să te plimbi în Europa aproape fără granițe, cu buletinul !

    • Viața e chiar mai mult de atît; imaginea bunăstării sugerată de tine e dinainte de buleala asta cu gripa chinezească.
      Intră pe Google play și actualizează-ți existența.

  7. Viața e chiar mai mult de atît; imaginea bunăstării sugerată de tine e dinainte de buleala asta cu gripa chinezească.
    Intră pe Google play și actualizează-ți existența.

  8. Ce frumos să fi,, destep ” ca Mario 3

    • Sa fii destept, nu „sa fi destep”, goguleeeprostulee, ca na, scoala a fost prea inalta (si grea) pt. muschiul tau de casetofon cu pene…! 😀

  9. E grav. UE a ajuns sa spună politicienilor locali ca nu pot sa fure?? Că nu pot să facă ce vrea?? Ce e aberația asta?

  10. UE 😮 lărgire a teritoriilor marilor vestici. Esticii ,tari de mâna a doua(3) , Trași de urechi când își cer “drepturile egale”. Suntem doar piața de desfacere și mâna de lucru.