G4Media.ro

Premierul polonez, în Parlamentul European: Fiecare stat are dreptul de a-şi elabora…

Foto: Mateusz Morawiecki / Facebook

Premierul polonez, în Parlamentul European: Fiecare stat are dreptul de a-şi elabora sistemul judiciar în conformitate cu propriile tradiţii

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat miercuri, în Parlamentul European, dreptul fiecărui stat membru al Uniunii Europene de a-şi ‘construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii’, într-un discurs susţinut în plină confruntare între guvernul de la Varşovia şi Bruxelles în legătură cu reformele controversate din justiţia poloneză, relatează AFP, dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

‘Unitatea în diversitate, această deviză a Uniunii noastre, nu este un slogan vid de conţinut’, a afirmat Morawiecki, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară.

‘Respectarea identităţilor naţionale este parte din încrederea ce trebuie construită în Uniunea Europeană. Fiecare stat are dreptul de a-şi elabora sistemul judiciar în conformitate cu propriile tradiţii’, a subliniat premierul Mateusz Morawiecki.

El a insistat că Polonia are ‘rădăcini adânci în ce priveşte parlamentarismul şi domnia legii’.

‘Parlamentele naţionale sunt vocea suveranităţii şi seva democraţiei’, a mai declarat premierul polonez.

În timpul discursului lui Morawiecki, câţiva deputaţi au afişat pancarte cu cuvintele ‘Stat de drept’.

După cum au relatat agenţiile de presă, preşedinta Curţii Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, a sosit miercuri dimineaţa în biroul său, gest prin care îşi confirmă refuzul de a se pensiona, aşa cum vor să-i impună, printr-o reformă controversată, conservatorii partidului majoritar Lege şi Justiţie (PIS).

‘Nu mă implic în politică. Fac acest lucru pentru a apăra statul de drept şi a marca limita între Constituţie şi încălcarea Constituţiei’, a declarat Malgorzata Gersdorf, adresându-se manifestanţilor adunaţi în faţa sediului Curţii Supreme. ‘Sper că ordinea legală va reveni în Polonia’, a adăugat ea.

Marţi a intrat în vigoare noua lege privind reforma Curţii Supreme, ce prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani, şi care se află în centrul unui conflict între Polonia şi Uniunea Europeană.

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatori cu scopul afişat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

Malgorzata Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de către un judecător de la Curtea Supremă ales de şeful statului, în aşteptarea alegerii succesorului acesteia.

Judecătorii Curţii Supreme (SN) din Polonia au decis însă joi că ei şi preşedinta instituţiei „vor rămâne în funcţie”.

Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde, notează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. de ce NU ies astia afara dinEU daca tot vor ei separati ? aaaaa Polonia e cel mai mare beneficiari de bani EU ,inca.

  2. Daca ar fi sa te iei dupa dobitocul asta, Spania ar trebui sa legifereze Inchizitia, Anglia sa pretinda dreptul la coroana franceza, landurile germane sa se lupte intre ele pentru suprematie si probabil Romania sa reintroduca iobagia.
    De fapt cum se numeste cand eu muncesc ca boul si cineva imi ia din bani sa dispuna de ei dupa bunul plac? Hai ca primul pas l-am facut deja.

  3. Fara sa vreau sa scuz partidul conservator aflat acum la putere care vrea sa elimine , judecatorii Curtii Supreme poloneze cu trecut profesional comunist, parca e totusi altceva vis a vis de ce face PSD, care vrea sa trimita la pensie („speciala”) Judecatori si procurori de toate gradele (ce vor putea intra in avocatura si vor putea cumula pensia cu castigul din avocatura), in vreme ce sistemul juridic va fi „depopulat” cu pana la o treime din nr. total al magistratilor.

    PS. Prevad ca dupa ce se va instala haosul, tot PSD va veni ca un salvator si va „repara” lucrurile prin intermediul unei OUG, de data asta cu adevarat urgenta !

    PPS. Cum va repara ceea ce tot ei au stricat ? Simplu : modificand conditiile de intrare in magistratura de asemenea maniera incat va fi suficient sa dovedesti ca ai absolvit o facultate de Drept si ca ai o vechime in munca juridica, sa zicem, de 3-5 ani pt ca pe baza unei cereri si a unui „interviu” sa poti deveni magistrat (procuror sau judecator).

    PPS. Unde nu sunt sigur este daca va exista conditia de a nu avea cazier penal ! :)) Aici n-as baga mana- n foc ca va trebui sa fii „curat” ! 😉

    PPPS. In fond trebuie compensata si lipsa de experienta profesionala in domeniul juridic macar cu un „plus” de „experienta de viata” de partea cealalta a baricadei ! 😉

  4. Cu propriile traditii de port popular, de olarit si de muzica si dansuri populare!
    Intra ungurul, polonezul si romanul in UE si se dau rotunzi!

  5. „Fiecare stat are dreptul de a-şi elabora sistemul judiciar în conformitate cu propriile tradiţii.”
    Ce sursa profunda de inspiratie va fi pentru maretul nostru lider! Nici nu vreau sa ma gandesc cum va suna asta in gura lui Dragnea. Ne vom intoarce probabil in epoca traditionala fanariota in care vei fi numit presedinte de consiliu judetean predand cativa saculeti cu galbeni catre inalta poarta de la Bucuresti. A, stai… de fapt intr-un fel sau altul, se intampla deja…

  6. Adica justitia nu este universala si nu tine cont de drepturile omului? Adica poti fura la liber in Polonia dar nu in Germania? Hmmm… Daca Romania a fost 50 de ani sub comunism, inseamna ca avem o traditie si justitia ar trebui sa tina seama de asta? Cam idiot nenea asta…