G4Media.ro

Premierul Poloniei amenință, într-o scrisoare oficială, că va bloca prin veto bugetul…

Sursa Foto: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Premierul Poloniei amenință, într-o scrisoare oficială, că va bloca prin veto bugetul UE dacă fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statului de drept

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare adresată principalelor instituții ale EU prin care amenință că blocheze prin veto adoptarea bugetului multianual al Uniunii 2021 – 2027 dacă nu se va renunța la condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, transmite Reuters.

Scrisoarea, similară cu cea transmisă anterior și de premierul maghiar, Viktor Orban, a fost transmisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului European, Charles Michel, și Germaniei, care deține președinția semestrială rotativă a Uniunii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat primirea scrisorii din partea Poloniei.

Morawiecki a scris, într-o postare pe Facebook, că în scrisoarea transmisă Uniunii Europene a explicat că Polonia nu poate accepta condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept deoarece mecanismul instituit de UE este bazat pe criterii arbitrare și motivate politic.

”A accepta acest mecanism ar însemna să fim de acord cu dublul standard în ceea ce privește tratamentul aplicat statelor membre UE”, a subliniat șeful guvernului de la Varșovia.

”În consecință, polonia nu poate accepta această versiune a mecanismului (condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept – n. red.), care va institui prevalența criteriilor politice și arbitrare”, a mai scris Morawiecki.

La începutul acestei săptămâni și prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi-a oficializat într-o scrisoare ameninţarea de a exercita dreptul de veto împotriva bugetului UE şi a planului european de relansare, dacă se menţine proiectul de a condiţiona fondurile de respectarea statului de drept.

Site-ul de presă unguresc Mandiner.hu relata duminică despre existenţa acestei scrisori trimise Germaniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintelui Consiliului European (organism ce reprezintă statele membre), Charles Michel.

„Deşi Ungaria s-a angajat pentru cooperare, văzând ultimele evoluţii, nu poate da unanimitatea cerută pentru pachetul adoptat în iulie” cu privire la bugetul european 2021-2027, precum şi la planul de relansare post-Covid care se sprijină pe acest buget, arată scrisoarea lui Viktor Orban, potrivit site-ului unguresc.

Încă de vinerea trecută, a doua zi după încheierea acordului dintre Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE prin care accesarea fondurilor europene şi a celor din planul european de relansare economică ar urma să fie condiţionate de situaţia statului de drept, premierii polonez și maghiar, Mateusz Morawiecki și Viktor Orban, și-au manifestat nemulțumirea și au evocat un posibil veto în ceea ce privește bugetul UE.

Ungaria şi Polonia au fost acuzate de oficialii de la Bruxelles că încalcă normele statului de drept şi principiile fundamentale ale democraţiei.

Parlamentul European (PE) şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns joia trecută la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare ”Next Generation” vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Acest acord între PE şi preşedinţia germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat de plenul PE şi de miniştrii europeni în Consiliu.

Instituirea unui astfel de mecanism este una dintre condiţiile asupra cărora insistă PE pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro. Eurodeputaţii cer de asemenea garanţii pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu şi asupra sectorului digital, şi consideră că suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual este insuficientă.

Foto: Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. singele apa nu se face

    • Asa e, cei doi au sange in instalatie. Daca trebe, sa dea peste cap tot rahatul progresist, at no cost.

  2. Nu exista o definitie a statului de drept. Asa ca…bugetarii de lux de la Bruxelles mai intai sa vina cu definitia pe care sa o aprobe toate statele membre si sa nu mai abereze pe banii nostri pana li se termina mandatele!

    • corect, sa vina, si vor veni , pentru ca asa e normal , dar daca tie iti spun 20 ca esti beat? tu in continuare crezi ca nu esti?

    • Germania si tarile nordice nu se supara daca esticii intarzie aprobarea bugetului… Ei oricum plateau, nu primeau.

  3. De exemplu:
    – alegeri democratice
    – presa libera
    – pluripartidism
    – libertatea de asociere
    – etc

    In nici un caz nu trebuie legat statul de drept de ideologia de gen agresiva, extremista care isi propune sa schimbe istoria, literatura, obiceiurile, traditiile, religia, limba etc pentr a se conforma tiparelor ei stricate.

  4. @Moshe Stai linistit ca si de la ei pleaca multi, doar ca mai discret.

  5. @moshce ti-e teama ca nu mai poti fura tu si clica ta ?

  6. bah, cum drq fiecare regin totalitar in devenire comenteaza ca daca nu li se mai da bani fac rau de tot? =))

  7. Iar e plin de postaci de prin Ucraina/KGB pe aici?

  8. Iată cum niște santajiști pot întârzia finanțări și proiecte importante în alte state, de exemplu în România. E vremea să se întroducă majoritatea calificată în decizii atât de importante ca bugetul a 27 de țări. Pe de altă parte, nu e obligatoriu să fii membru ! Dacă ai uitat că ai stat cu jalba în proțap să te primească și acum mergi singur pe autostradă pe contrasens să știi că nu ceilalți sunt nebuni !

    • Se poate si altfel. Se face buget minimalist, doar pentru functionarea institutiilor UE, si restul banilor se impart intre tarile care sunt de acord cu noile reguli. Polonia si Ungaria nu au o contributie net pozitiva la bugetul UE, deci nu pierdem nimic daca raman pe din’afara.

  9. Daca toti oamenii astia vorbesc serios, UE nu poate accepta un hiatus pe teritoriul actual si face compromisul ; compromis nu se poate face, dispare UE pentru ca e santajabila.
    UE actioneaza.Ii mai lasa doar putin, e pacat de atata munca si inovatie pentru doua garnituri de politicieni lipiti de putere prin nationalism si populism.
    In timp de pandemie si santaj capetele limpezi fac noua structura a uniunii, dar trebuie sa fie cu ochii pe UK care nu vrea sa plateasca, nu vrea acord, dar USA nu suporta din principiu lipsa de conformare la tratatul UE/UK, ameninta cu neincheierea acordului comercial USA/UK.
    USA vede ca UE lucreaza cu mana forta, insa are emigratii puternice acasa din cele trei tari ,
    care pot face zid comun.
    Si aici e nodul gordian.Pe cine sprijina USA?

  10. Vad aici discutii. E foarte simplu: statul de drept e ce are Franta si nu are Romania.

    Cei mai noi pe planeta nu stiu, dar UE avea si o limita a defcitului bugetar. Statele care aveau deficit mai mare de 3% erau obligate sa plateasca Bruselului o amenda. Pana cand au inceput Germania si Franta sa faca deficite peste 3% a tinut politica asta.

    UE avea si niste reguli cu privire la alegeri. Dar cand 27% din austrieci au votat Vadimul local, s-a schimbat placa. Desi Austria a cedat, formand un guvern de coalitie cndus de un partid mai mic, francezii si germanii au blocat reprezentantii diplomatici ai Austriei de la intalniri bilaterale. Francezii le faceau austriecilor, in 2000, un fel de „Domnu Guaido e Adevaratul Presedinte”.

    Toti banii pe care Romani ii pierde vor fi achitati din bugetul de stat, adica din buzunarul tau. Daca nu vrei ca sa platesti bunastarea francezului, trebuie sa ejaculezi Surplus din orice organizatie de stat.

  11. Cand mafia abonata la contracte publice vezi ungaria si derivatele totalitare din polonia ce aduce mai degraba a rusia ajung la putere asta se intampla.Orban e un regim corupt pana in maduva oaselor , ministrii lui sunt pe yachturi cu oligarhii din fonduri europene a ajuns acum sa puna conditii ue.

  12. Acest polonez e un populist respingator și un taliban catolic. Dacă nu ii convine in UE sa se care.

  13. Tot vad comentarii care acuza Germania si Franta ca sunt prea cu nasul pe sus. Hai sa deschidem putin ochii. Sa vedem ce sunt Germania si Franta pentru EU:
    GDP 2019 (in Miliarde Euro):
    Germania – 3.425
    Franta – 2.419
    Italia – 1.787
    Spania – 1.245
    .
    .
    .
    Polonia – 527
    Romania – 222
    Ungaria (da cu virgula) – 143

    Va dati seama ca scandalul pe care il face Ungaria si Polonia e doar show, da?

    • din cate tin minte EU este o uniune de tari, egale in drepturi. Au intrat in baza indeplinirii unor criterii si implementarii unui standard de legislatie. Ca unele sunt mai mici, mai mari etc., nu le da dreptul de a trece peste vointa niciunuia dintere membri. Asa e tratatul.
      Daca se doreste schimbarea lui, atunci trebuie votat in fiecare tara prin referendum si/sau parlament, dupa legislatia fiecareia.
      Si eu pot sa zic ca de maine masinile nashpa nu mai au voie sa circule. Ce inseamna nashpa? Intai semnati de acord, apoi am sa definesc eu in cativa ani… Da intre timp, pe care-l prind cu masina nashpa(in functie simtul meu estetic de moment) pe strada il si amendez.
      Si sa sar de la una la alta: E oare danemarka un stat civilizat când creste 15 milioane de nurci si animale de blana da se da foarte eco in ochii altora? E oare normal ca guvernul acestei tari sa recunoască ca s-a pripit (legal nu avea dreptul) dupa câteva zile in care au fost omorate 2,5 milioane de animale degeaba? Ati auzit-o cumva pe greta oripilandu-se din fundul igloo-ului personal? Dar pe UE?
      Noa, cam asa si cu egalitatea de tratament a tarilor UE!

    • In primavara, cand punea Bode trenuri cu badante si avioane cu spaaranghelisti, parca nu mai erau asa valabili. Unde era atunci PIBul gros si apasat? Somaj e si in Germania, dar sparanghelul nu se poate recolta la pretul ala decat cu munca de sclavete. Vrei hilot, plateste in gatu ma-tii de hegemon.

      Daca generatia asta de romani nu mai face copiii, cine o sa spele la ur batranii austrieci petse 20 de ani? Le mai trebuie zece PIBuri sa ii convinga pe austrieci sa isi tolereze in casa bunica care se pisa pe ea.

    • @Nman – Boss, doar nu crezi ca esti egalul Germaniei pe banii ei?! Ejj nebun? Mereu ma sparg cand vad cum plm toti gusterii astia din Est, a doua zi dupa ce si-au pus amantele la Bruxelles – imediat si ei la masa ca si ei sunt jucatori egali! Pfffff…te rog…stai mai departe, spre coltul mesei si mai ada doua ciorbe cu ardei. Sa fim intelesi – e ca si la Grigore Alexandrescu – unii sunt mai egali decat altii. Vrei egalitate matematica? Ok! Sa facem o uniune unde contribuim nu procentual dupa GDP-ul propriu, ci la suma fixa. Iti permiti? Iti permiti pe naiba…hai…ada ciorba aia, ia Ungaria, Polonia si restul de parliti si iesiti afara ca adultii trebuie sa discute.

  14. „[…] condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept deoarece mecanismul instituit de UE este bazat pe criterii arbitrare și motivate politic.” In sfarsit, o zice cineva cu subiect și predicat. Poate pricepe și prostimea hastagista din România cum stau lucrurile cu UE și „statul de drept”. 🙂

    • Ma eu ma gandesc ca nici voi nu va crede-ti cu comentariile astea…in continuare se mai zice ca „decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE”…deci nu face nimeni asa de capul lui ce vea,asa cum face orban in Ungaria…este o problema fundamentala a UE ca nu are mijloace prin care sa sanctioneze tarile in cazul in care ies din linie…ca si legile interne ale unei tari…furi faci puscarie…asta face si UE acum incearca sa faca o lege…
      Deci plm poate ne explici tu cum stau lucrurile in UE si de ce este rau sa conditionezi acordarea banilor de repectarea regulilor?

  15. Deci e moarta smecheria.