Premierul Poloniei amenință, într-o scrisoare oficială, că va bloca prin veto bugetul UE dacă fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statului de drept
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare adresată principalelor instituții ale EU prin care amenință că blocheze prin veto adoptarea bugetului multianual al Uniunii 2021 – 2027 dacă nu se va renunța la condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, transmite Reuters.
Scrisoarea, similară cu cea transmisă anterior și de premierul maghiar, Viktor Orban, a fost transmisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului European, Charles Michel, și Germaniei, care deține președinția semestrială rotativă a Uniunii.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat primirea scrisorii din partea Poloniei.
Morawiecki a scris, într-o postare pe Facebook, că în scrisoarea transmisă Uniunii Europene a explicat că Polonia nu poate accepta condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept deoarece mecanismul instituit de UE este bazat pe criterii arbitrare și motivate politic.
”A accepta acest mecanism ar însemna să fim de acord cu dublul standard în ceea ce privește tratamentul aplicat statelor membre UE”, a subliniat șeful guvernului de la Varșovia.
”În consecință, polonia nu poate accepta această versiune a mecanismului (condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept – n. red.), care va institui prevalența criteriilor politice și arbitrare”, a mai scris Morawiecki.
La începutul acestei săptămâni și prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi-a oficializat într-o scrisoare ameninţarea de a exercita dreptul de veto împotriva bugetului UE şi a planului european de relansare, dacă se menţine proiectul de a condiţiona fondurile de respectarea statului de drept.
Site-ul de presă unguresc Mandiner.hu relata duminică despre existenţa acestei scrisori trimise Germaniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintelui Consiliului European (organism ce reprezintă statele membre), Charles Michel.
„Deşi Ungaria s-a angajat pentru cooperare, văzând ultimele evoluţii, nu poate da unanimitatea cerută pentru pachetul adoptat în iulie” cu privire la bugetul european 2021-2027, precum şi la planul de relansare post-Covid care se sprijină pe acest buget, arată scrisoarea lui Viktor Orban, potrivit site-ului unguresc.
Încă de vinerea trecută, a doua zi după încheierea acordului dintre Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE prin care accesarea fondurilor europene şi a celor din planul european de relansare economică ar urma să fie condiţionate de situaţia statului de drept, premierii polonez și maghiar, Mateusz Morawiecki și Viktor Orban, și-au manifestat nemulțumirea și au evocat un posibil veto în ceea ce privește bugetul UE.
Ungaria şi Polonia au fost acuzate de oficialii de la Bruxelles că încalcă normele statului de drept şi principiile fundamentale ale democraţiei.
Parlamentul European (PE) şi Germania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, au ajuns joia trecută la un acord privind un ”regim general de condiţionalitate” prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare ”Next Generation” vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Acest acord între PE şi preşedinţia germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat de plenul PE şi de miniştrii europeni în Consiliu.
Instituirea unui astfel de mecanism este una dintre condiţiile asupra cărora insistă PE pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro. Eurodeputaţii cer de asemenea garanţii pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu şi asupra sectorului digital, şi consideră că suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual este insuficientă.
Foto: Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii