Premierul Poloniei: „Nu poate exista compromis” cu Fico şi Orban în legătură cu susţinerea Ucrainei
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat luni că nu e posibil un compromis cu reticenţele exprimate de şefii guvernelor ungar şi slovac privind susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează AFP, transmite Agerpres.
Tusk se va întâlni marţi, la Praga, cu omologii săi ungar şi slovac, Viktor Orban şi Robert Fico, la invitaţia premierului ceh Petr Fiala, care îşi asumă preşedinţia acestui format cvadripartit numit Grupul de la Visegrad.
Divergenţele profunde s-au accentuat recent pe tema susţinerii militare pentru Ucraina. Viktor Orban a blocat timp de luni de zile un ajutor crucial către Ucraina înainte de a ceda, în februarie, sub presiunea partenerilor săi din UE, în timp ce Robert Fico, populist ales în octombrie 2023, a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei şi a făcut apel la un compromis cu Rusia, ameninţând în acelaşi timp să taie ajutorul militar către Kiev.
„Dacă eşti membru al NATO şi al UE, prin definiţie şi prin natura acestei apartenenţe, trebuie să susţii Ucraina în apărarea sa împotriva atacului rus”, estimează Donald Tusk.
„Cine nu înţelege acest lucru, şi voi spune deschis acest lucru mâine la Praga, se plasează de facto (…) în afara comunităţilor noastre şi nu poate exista compromis în această privinţă”, a subliniat şeful guvernului polonez, pe marginea unei conferinţe de presă comune cu omologul său canadian Justin Trudeau.
În ceea ce-l priveşte pe Viktor Orban, „îi voi spune toate acestea în faţă”, a promis Tusk, exprimându-şi suprinderea privind recentele declaraţii ale premierului slovac. „Nu va fi o întrevedere nici agreabilă, nici simplă”, a apreciat el.
„Mâine merg la Praga pentru a testa dacă Grupul de la Visegrad este un format capabil să susţină cu eficacitate toate acţiunile rezonabile ale Uniunii Europene” în favoarea Ucrainei, a indicat Tusk.
Premierul polonez a promis să declare „deschis” la revenirea sa de la Praga „dacă Grupul de la Visegrad mai are o raţiune de a fi” sau nu. Grupul de la Visegrad (V4) a fost fondat în 1991 de aceste state din Europa Centrală aflate în plină tranziţie post-comunistă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank