Premierul Poloniei: „Văd multe amprente ale forţelor ruseşti, ale serviciilor ruseşti în Moldova”
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a devenit cel mai recent exemplu de lider important care a subliniat necesitatea de a-i proteja pe moldoveni, afirmând că „amprentele” Rusiei pot fi găsite peste tot în acest mic stat, iar aliaţii NATO „trebuie să îi ajute cu toţii” de dragul stabilităţii în Europa, relatează CNN, citat de news.ro.
Mateusz Morawiecki a acordat duminică un interviu la CBS News, unde a fost întrebat dacă are dovezi că Rusia va încerca să mute conflictul şi în alte ţări, inclusiv în Polonia, în condiţiile în care Moldova, unul dintre vecinii Ucrainei, a avertizat că există un complot pentru răsturnarea guvernului lor şi deschiderea unui nou front în război. În acelaşi timp, un aliat al lui Putin a declarat recent că Rusia ar trebui „să denazifice şi să demilitarizeze Polonia în continuare”.
„Ei bine, în primul rând, pot vedea tot mai multe provocări în jurul nostru. Una dintre rachetele sistemului de apărare ucrainean a căzut pe teritoriul polonez, omorând oameni. Şi aceasta a fost o consecinţă directă a unui atac cu rachete din partea Rusiei asupra Ucrainei. Acum câteva zile, o altă rachetă a trecut peste teritoriul României. A fost trimisă pe deasupra teritoriului României şi da, văd multe amprente ale forţelor ruseşti, ale serviciilor ruseşti în Moldova. Aceasta este o ţară foarte, foarte vulnerabilă şi noi toţi trebuie să-i ajutăm. Polonia oferă sprijin financiar pentru ca Moldova să supravieţuiască în această perioadă foarte dificilă”, a arătat premierul Poloniei.
„Cred că noi, ţările NATO, suntem cu toţii foarte în siguranţă. Dar nu este vorba doar despre noi. Este vorba, de asemenea, despre crearea stabilităţii în jurul nostru, în vecinătatea noastră directă. Şi dacă nu reuşim să integrăm Ucraina în NATO şi în Uniunea Europeană, Ucraina va fi întotdeauna o zonă-tampon, ceea ce nu este nu este corect”, a arătat Mateusz Morawiecki.
Pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina se apropie de împlinirea unui an, locuitorii din Moldova vecină sunt neliniştiţi de ceva mai mult decât de rachetele rătăcite care au pătruns pe teritoriul lor de pe câmpul de luptă din apropiere. În capitala Chişinău şi în tot Occidentul se trag semnale de alarmă cu privire la faptul că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să destabilizeze guvernul moldovean. Luna trecută, şeful serviciului de securitate al Republicii Moldova a avertizat că există un risc „foarte mare” ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în partea de est a ţării în 2023. Luni, preşedinta Maia Sandu a avertizat în legătură cu un presupus complot rusesc pentru a-i destabiliza guvernul. Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat vineri „îngrijorarea profundă” cu privire la perspectiva ca Moscova să se amestece în această ţară mică – explică CNN.
POLONIA, ÎN DISCUŢII CU SUA PENTRU A SPORI PREZENŢA TRUPELOR AMERICANE
Pe de altă parte, întrebat dacă are vreun indiciu din partea administraţiei Biden că SUA vor trimite în Polonia mai multe trupe (în prezent sunt 11.000 de soldaţi americani, pe bază rotaţională) – sau că vor face o bază permanentă aici, premierul polonez Morawiecki a declarat la CBS că Varşovia – care se pregăteşte să-l primească săptămâna viitoare pe preşedintele Joe Biden – are discuţii în curs cu Washingtonul „cu privire la posibilitatea de a le face prezenţa mai permanentă şi de a le mări numărul”.
În plus, premierul Poloniei crede că sunt şanse ca într-o zi Ucraina să primească şi avioane ca ajutor militar.
„Aţi oferit avioane de luptă Ucrainei, avioane MiG din epoca sovietică, iar SUA au respins această ofertă în trecut. Vreun indiciu că îşi vor schimba poziţia acum?” a fost întrebat Morawiecki. „Ei bine, aşa cum probabil vă amintiţi, la începutul războiului au existat multe lucruri dincolo de imaginaţia noastră, iar apoi inimaginabilul a devenit realizabil. La fel a fost şi cu tancurile, la fel a fost şi cu sistemul antiaerian Patriot, antirachetă. Şi cred că şi cu avioanele de vânătoare, în cele din urmă, vor exista avioane de vânătoare din Vest, livrate Ucrainei. Poziţia Poloniei este că putem face acest lucru, dar numai în combinaţie cu alţi aliaţi din NATO şi, în special, sub conducerea Statelor Unite”, a subliniat Mateusz Morawiecki.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii