G4Media.ro

Premierul Poloniei vrea relansarea cooperării în cadrul Grupului V4 și în relațiile…

Foto: Țările din grupul Visegrad / Sursa: Defense Europe

Premierul Poloniei vrea relansarea cooperării în cadrul Grupului V4 și în relațiile polono-ungare

„Un nou mod de cooperare, care ține cont și de diferențele de opinie, ar putea fi dezvoltat în cadrul Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia – V4), precum și în relațiile polono-ungare în care țările noastre sunt legate prin valori și interese”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, citat de agenția maghiară MTI, preluată de Rador.

În fragmentul de interviu publicat de presa poloneză, Morawiecki a declarat că „atitudinea față de războiul din Ucraina a fost într-adevăr dezbinătoare”.

„Cu timpul toate celelalte chestiuni în care am manifestat solidaritate, înțelegere și sprijin reciproc unul faţă de celălalt ne vor lega din nou puternic. Ştim cu toţii că relaţiile de cooperare în cadrul Grupului de la Visegrad contribuie major la consolidarea ţărilor noastre”, a afirmat premierul polonez, care a adăugat: „V4 a rămas chiar dacă ţările care fac parte din acest grup au avut guverne diferite, uneori foarte diferite unele de altele”.

Răspunzând la întrebarea legată de revenirea întâlnirilor oficiale de la Visegrad, Morawiecki a precizat că ar dori să dezvolte o soluţie în cadrul căreia „să putem reveni la relaţiile de cooperare în V4, prin numirea clară a diferențelor de opinie și prin respectarea sensibilităților prietenilor noștri ucraineni, precum și la acțiunile comune cu Ungaria în acele domenii în care suntem uniți de valori și interese”.

Premierul polonez şi-a exprimat încrederea că va fi realizată o astfel de „platformă de înţelegere reciprocă”. Șefii guvernelor V4 s-au întâlnit ultima dată în timpul președinției ungare a grupului, pe 8 martie, la Londra, într-un format extins cu Regatul Unit. Potrivit unor informaţii neconfirmate din Polonia, organizarea unui summit al premierilor ţărilor din Grupul de la Visegrad este planificată de Slovacia, care deţine în prezent preşedinţia grupului, pentru sfârşitul lunii octombrie. (Traducerea Rador: Rozália Gănciulescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Daca Polonia vede ca nu vine banul de la UE..se intoarce la vechii aliati. Cata ipocrizie, sa acuzi vestul ca nu e destul de dur cu Rusia, dar sa te aliezi cu Ungaria. Europa a fost mereu un cuib de interese si de aia va ramane in urma USA si Chinei

    • Săracii suflă și în iaurt au fost desființați de 3 ori ca stat de-a lungul timpului,așa că acționează
      mult mai abitir ca înainte,unde e ceva de scos …pac,pac.nemții nu vor să plătească,așa că pac pac.

    • Mailat@
      Cine sa imparta Polonia, au ramas Rusia si Suedia, Prusia e acum, in mare, teritoriu polonez.
      Cehia si Slovacia sunt in V4 sa nu ia oamenii astia vreo decizie care sa ii lase cu ochii in soare.
      Imi pare tare rau, dar asteptatul plan al celor 4 mari, devine usor superfluu.

    • Mai lasa-ma cu grup de interese/ cuib de interese…. Nu are cum sa nu existe interese. Chiar si tu esti intr-un cuib de interese. Si colegii tai si sotia si copilul. Si profesorii de la scoala au un cuib de interese. Si vecinii de bloc. Si producatorii auto, si cei de cipuri…..
      Problema este ca interesele sa fie in echilibru, sa conduca la dezvoltare, imbunatatire, progres si sa nu fie impotriva drepturilor fundamentale !

  2. Polonezilor a-ti facut o greseala majora rupand relatiile cu V4.Ce credeati ca UE se limiteaza doar sa indepliniti legile pe justitie?Ei doresc supunere totala in orice domeniu.Cedarea absoluta a suveranitatii.Bine totusi ca v-ati trezit la realitate.Toate crizele actuale sant provocate intentionat pentru a accepta federalizarea Europei

  3. Mailat@
    Cine sa imparta Polonia, au ramas Rusia si Suedia, Prusia e acum, in mare, teritoriu polonez.
    Cehia si Slovacia sunt in V4 sa nu ia oamenii astia vreo decizie care sa ii lase cu ochii in soare.
    Imi pare tare rau, dar asteptatul plan al celor 4 mari, devine usor superfluu.