G4Media.ro

Premierul Portugaliei, atac dur la adresa Olandei după piedicile constante puse în…

Sursa foto: Facebook

Premierul Portugaliei, atac dur la adresa Olandei după piedicile constante puse în calea unui răspuns comun al UE pentru țările afectate de coronavirus

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a criticat dur duminică conduita Olandei în timpul crizei coronavirusului și a chestionat atașamentul acestei țări la UE. Atacul premierului Portugaliei – una dintre țările care au gestionat bine criza sanitară – vine după ce Olanda a împiedicat constant obținerea unui acord al celor 27 de state membre pentru sprijinirea financiară a țărilor grav afectate de criza economică, precum Spania sau Italia.

”Trebuie să știm dacă vom continua cu 27 de state membre UE sau dacă cineva vrea să fie lăsat în afară. Normal, mă refer la Olanda”, a spus Costa într-un interviu citat de Politico.

Costa a apărat prestația Comisiei Europene în timpul crizei, spunând că a acționat ”la maximul capacităților sale. Responsabilitatea e la Consiliul UE (adică la statele membre – n.red.) și nu există nici un transfer de puteri către Comisia Europeană”.

Premierul portughez a criticat conduita Olandei și a altor țări care au frânat săptămâni întregi un acord financiar, arătând că nu este momentul guvernării cu gândul la alegeri, focusul trebuind să fie supraviețuirea statelor membre și a cetățenilor europeni.

Costa îl criticase dur și pe ministrul olandez de Finanțe, Wopke Hoekstra, care ceruse o investigație asupra țărilor prea îndatorate. ”Este respingător”, a spus Costa în urmă cu două săptămâni.

Portugalia, care a luat măsuri rapide pentru stoparea răspândirii coronavirusului, are acum 15.987 de cazuri și 470 de decese. Olanda, care a întârziat săptămâni întregi adoptarea de măsuri restrictive și a mers inițial pe teoria imunizării de turmă, are 24.413 cazuri și 2.643 de decese.

Foto: Antonio Costa / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Adica Olanda ar fi de vina ca Portugalia, Spania sau Italia sunt in rahat financiar.
    Olanda le-a impiedicat sa aiba finante echilibrate si resurse financiare astfel incit sa suporte criza, ba chiar refuza sa verse din surplusul ei.
    Concluzia Olanda este capul rautatilor din UE si afara cu ea. Se pregateste cazul impotriva Germaniei care si aste este zgarcita.

    • Si pentru ca toate acestea
      Trebuiau să poarte un nume,
      Un singur nume,
      Li s-a spus
      PIGS

    • Ionas,ai un piculet de dreptate,dar gandeste-te si la faptul ca se supara baietii si spun stop importurilor din Olanda.Ei,cum ar fi? S-o puna ei frumusel de un embargou.Degeaba produci daca nu ai cui sa vinzi.

    • Germania si Olanda profita de pe seama monedei comune, care este subevaluata fata de situatia in care are ar avea monede proprii. In timp ce Italia, Spania au in moneda comuna una prea tare pentru economiile lor. Asta este unul dintre motivele principale pentru care au exporturi foarte mari si excedente comerciale. Inainte de a face orice referiri la cum se organizeaza ceilalti, ar trebui sa admita acest adevar si sa se vada asta in contributii solide in bunul mers al ansamblului, altfel nu ajungem nicaieri. Cel mai simplu e ca daca Italia renunta la Eur, UE va fi intr-un rahat mult mai mare decat Italia, care isi va reveni mult mai repede intorcandu-se la Lira.

    • Afara cu Olanda din UE

    • Olanda e – 70 miliarde deficit comercial cu taitelarii, fata de -20 cat is Italia, Spania etc. Asa ca flit Olandei.

  2. Dar de ce exporturile de alimente de baza este permis către UE, din moment ce ne-am decuplat de ei, cum ambasadorul român din Germania a semnat un protocol de colaborare între state, este acesta mai puternic decât ordonanța militara instituită pentru ce?

  3. Ce am înțeles eu: țările afectate de covidă vor eurobonduri, adică un fel de credite pe care să le plătească toți membrii UE. Bruxelles-ul, în schimb, din cauza opoziției Germaniei, Olandei și Finlandei, le-a pus la dispoziție împrumuturi cu o dobândă mică, UE urmând să ia banii ăștia, la rândul ei, tot de pe piețele financiare. Cu alte cuvinte, bani ar fi, diferă însă modul în care ei se plătesc înapoi dar și modul în care se pot ei cheltui, pentru că UE, cam cu jumătate de gură, zice că ar trebui să existe și niște reforme. Or, mie asta mi se pare că vor să evite Italia, Spania, Portugalia, adică țările cele mai afectate.
    Ce înseamnă că o țară e afectată? Păi are cei mai mulți morți, ceea ce ne duce la următorul lucru: am făcut un calcul ieri pe datele raportate. Am luat numărul de morți la 1 milion de locuitori din Europa, am eliminat Rusia, pentru că nu se poate pune bază pe ce raportează, apoi am eliminat extremele (San Marino raporta 1002 morți la milion, Slovacia 0,2) și am calculat media, deviația standard și coeficientul de deviație, care mi-a dat 15%. CV-ul ne arată cât de uniforme sunt datele dintr-un șir. De exemplu, daca avem 10 valori, toate egale cu 100, media e 100, iar CV-ul zero, adică datele sunt foarte apropiate ca valoare (identice chiar). Daca însă avem o valoare de 1000 în setul nostru, iar restul de 9 sunt zero, avem tot o medie de 100, CV fiind, in cazul ăsta, 98..99%, adică datele variază foarte mult.
    Spre comparație, în cercetarea din medicină sau farmacie CVul acceptat e cel mai adesea 3%, în cazuri rare fiind ok 5%. Între 10 și 20% e acceptat în domenii gen științe sociale.
    Ce ne spune nouă acest 15% nu e cât de mortal e virusul, ci faptul că lovește destul de diferit țările din Europa, ceea ce nu poate avea decât două explicații: italienii, spaniolii, portughezii și chiar francezii, sunt ceva mai sensibili SAU modelele de raportare sunt diferite.
    Cu alte cuvinte, nu cumva unele țări cam „bagă în ele”? Pentru că dacă luăm datele numai pentru vestul Europei, coeficientul ăsta de variație iese și mai mare.

  4. Unde si-ar mai vinde olandezii lalelele si zarzavaturile fleoscaite fara UE? Tot din cauza lor Romania nu a putut intra in Schengen de-atata amar de vreme, desi tara noastra indeplinea conditiile necesare. Rusine.

    • Țara noastră îndeplinea condițiile necesare, zici? Vrei să spui că la autocare nu se mai percepe „taxa” de 5 euro/călător la vamă? Că nu se mai găsesc țigări de contrabandă și whisky făcute prin Republica Moldova sau Ucraina? Că mașini de lux și utilaje agricole dispar din occident și apar, ca prin magie, pe șoselele (respectiv prin pădurile) patriei?
      Niște răi olandezii ăștia!

  5. Olandezii alaturi de germani sunt foarte foarte smecheri.

    Le place UE cand profita de efectele ei, gen libertatea de miscare a marfurilor (ceea ce ii ajuta la exporturile lor de rosii, branza si ce mai fabrica ei pe-acolo) dar nu vor deloc sa-si asume si celelalte consecinte. Daca insa Italia, Portugalia, Spania si alte tari s-ar retrage din UE si ar pune taxe vamale importurilor din Olanda, as vrea sa-i vad atunci pe olandezi.

    Olandezii si nemtii sunt unii din cei mai mari beneficiari ai UE pt ca economiile lor sunt orientate spre export. Cum ar fi Germania care are 40% din PIB format din exporturi daca UE s-ar desfiinta si dintr-o data s-ar trezi cu taxe vamale la vanzare masinilor? Ar lua o lovitura in plex. Cam despre asta e vorba de fapt… Ei merg la bluf si la intimidare si se bazeaza pe faptul ca sudistii nu vor iesi din UE. Well, sa vedem cat poate fi intinsa coarda.

    • Exact, bravo pentru comentariul Dv. Daca facem suma populatiilor (cele 8 tari care au sustinut cauza Spaniei si Italiei, plus Spania si Italia) realizam ce formidabila piata de desfacere este aceasta zona. Este majoritara in UE.
      Un simplu refuz de a consuma produsele celor 4 (NL, D, A, FI) este de ajuns pentru a le calma. Nici macar nu este nevoie de embargou sau taxe sau orice altceva. Un simplu refuz al cumparatorilor.

  6. Are perfecta dreptate, acest domn. Olanda, are un comportament total anti-european. Nu olandezii, ci guvernantii. Spatiul Schengen, ajutor pentru tarile in criza, etc. Exemple destule.
    Triste timpuri, tristi guvernanti.
    Bravo celor 8 tari, care au sustinut cauza Spaniei si Italiei.

  7. mue ba..ai dracului..vreti bani garla sa faceti ce vor cu ei iar apoi sa plateasca toti…
    eh nu, ia vedeti voi cum se fura banii in RO… ce dracului bani sa le dai??? trebuie sa fi nebun
    si daca isi pun astia din sud poalele in cap, ce? se sfarseste UE?.. Ia MUE si la reforme!